Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Παρέμβαση της Αφροδίτης Παπαθανάση στην ΕΥΔΑΠ Παγίων για την Φωκίδα...


  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ για θέματα ΦΩΚΙΔΑΣ 
της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
 στην ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ στις 11/01/2018

    Για θέματα που αφορούν τη Φωκίδα συζητήσαμε σήμερα 11 Ιανουαρίου 2018 με τον Προέδρο της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και υπηρεσιακούς παράγοντες της Εταιρίας και συνεργάτες του Προέδρου. 

  Οφείλω εξ αρχής να σημειώσω και να ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία και διαδικασία συζήτησης από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και του κ. Κοροβέση.

  Η συνάντηση αυτή θα έχει και συνέχεια επί της διαχείρισης των θεμάτων, καθώς από πλευράς μου εκκρεμούν ακόμη συναντήσεις με Υπηρεσιακούς και Πολιτικούς παράγοντες:

Τα ΘΕΜΑΤΑ που έθεσα ήταν τα ακόλουθα:

1.  ΑΝΑΓΚΗ για ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ γύρω από τον ταμιευτήρα Μόρνου
Τώρα το καθεστώς γύρω από τον ταμιευτήρα προκύπτει κύρια από την Α5 υγειονομική διάταξη του Υπ. Υγείας και τις πρόσφατες τροποποιήσεις αυτής.
Ουσιαστικά γύρω από τον ταμιευτήρα υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες - το καθεστώς αδειοδότησης των οποίων λόγω της Α5 είναι προβληματικό και η λύση που βρέθηκε το 2012 δεν είχε συνέχεια. Το ανάλογο ισχύει για τις μονάδες μεταποίησης - τυροκομικά προϊόντα.

Θα ήταν χρήσιμο σε συνεργασία με τον Δήμο Δωρίδας, το Υπ. Περιβάλλοντος και το Υπ. Υγείας να συζητηθούν εκ νέου δυνατότητες εκπόνησης χωροταξικού στην περιοχή - και προσαρμογή της Α5. Για όλη αυτήν τη διαδικασία θα χρειαστεί η συνδρομή της ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ, της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και επί της ουσίας και η σύμφωνη γνώμη αυτών σε όποια λύση βελτίωσης.

2. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ καθαρισμός γύρω από τον Ταμιευτήρα - έργο - δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης του.
Δεδομένα :
• Ο βιολογικός καθαρισμός Λιδωρικίου δεν λειτουργεί, δεν λειτούργησε ποτέ.
• Για τον βιολογικό καθαρισμό των φυλακών Μαλανδρίνου απαιτούνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για την μεταφορά των λυμάτων με βυτία.
• Έργο που είχε ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ - και αφορούσε το βιολογικό καθαρισμό Λιδωρικίου, το αποχετευτικό της περιοχής και την παροχέτευση του νερού μετά την επεξεργασία μακριά από τον ταμιευτήρα - απεντάχθει και δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη. Το κόστος όμως της λειτουργίας και συντήρησης αντλιοστασίων , βιολογικού και αγωγού μεταφοράς 20 χιλιόμετρων - ώστε να είναι σε απόσταση που οι περιβαλλοντικοί όροι έθεταν - στο παραπάνω έργο , θα επιβάρυνε  έναν μικρό Δήμο, το Δήμο Δωριδας , 12.500 κατοίκων.

Λύση οφείλει να βρεθεί.
Θα ήταν χρήσιμο να δείτε τη θέση του Δήμου Δωρίδας επί του προβλήματος και να συνδράμετε με την θέση σας, στην εξεύρεση της βέλτιστης οικονομικά και τεχνικά λύσης, λύσης που λαμβάνει υπόψιν οικονομίες κλίμακος για τις ανάγκες των οικισμών αλλά και των φυλακών τόσο για την κατασκευή έργου όσο και για την δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης του.

3. Αίτηματα του Δήμου ΔΩΡΙΔΑΣ και Δήμου ΔΕΛΦΩΝ  για την παροχή αντισταθμιστικών στη ΦΩΚΙΔΑ  λόγω του Ταμιευτήρα.

Για τα αιτήματα του Δήμου Δωρίδας και του Δήμου Δελφών θα ωφελούσε να συζητηθούν από κοινού με εκπροσώπους των Δήμων και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ οι  προτάσεις των Δήμων  που έχουν κατατεθεί και η συμβολή σας για την εκκίνηση αυτού του διαλόγου θα ήταν απόλυτα χρήσιμη και καταλυτική.

Επιπλέον :

Θα ήθελα να παρακαλέσω να δείτε, σε την συνεννόηση και συνεργασία των Αιρετών του Ν. Φωκίδας, τη δυνατότητα για:

3.1. Να υπάρξει διακριτή τιμολογιακή πολιτική στη Φωκίδα, με χαμηλότερα τιμολόγια για παροχή αδιύλιστου νερού.

3.2. Να υπάρξει ρήτρα δέσμευσης ώστε η  ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και η ΕΥΔΑΠ ΑΕ-  στην οποία μετοχική της σύνθεση,  να παρέχουν ένα ελάχιστο ανταποδοτικό αναπτυξιακό πακέτο στους Δήμους , είτε με την παροχή Έργων Κοινής Ωφέλειας, είτε και με  την εκπόνηση μελετών.

3.3. Να υπάρξει ρήτρα δέσμευσης ώστε η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και η ΕΥΔΑΠ ΑΕ - στην οποία μετοχική της σύνθεση, να καλύπτει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης έργων που αποσκοπούν στην περιβαλλοντική προστασία του Ταμιευτήρα Μόρνου.

3.4  Να συζητηθεί με την Πολιτική Ηγεσία, τους Παρόχους Υπηρεσιών Ύδατος – ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ-  και τους Αιρετούς του Ν. Φωκίδας, η νομική και πολιτική δυνατότητα ή μη,  για την καταβολή ενός ελάχιστου ποσοστού από το περιβαλλοντικού τέλος που θα τεθεί σε ισχύ είσπραξης από το 2018, προς τις περιοχές με Ταμιευτήρες

4. Οριστικοποίηση πλαισίου για την παροχή από ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ χρήσης αδιύλιστου ύδατος, όταν τα αποθέματα το επιτρέπουν, από το κανάλι που μεταφέρει το νερό,  για την άρδευση του Ελαιώνα ΑΜΦΙΣΣΑΣ.
Το έργο της άρδευσης του Ελαιώνα είναι ενεργό - δηλαδή έχει ΣΑΕ και πόρους, αν και οι εργασίες είχαν σταματήσει έως ότου ολοκληρωθούν διαδικασίες επιπλέον πιστώσεων.

Η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ δίνει νερό στην ΚΩΠΑΙΔΑ εδώ και χρόνια.
Ανάλογο καθεστώς χρειάζεται και για το έργο του ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ – το οποίο έργο και η άρδευση του περιγράφεται στο ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ – ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΕΤΡΟΥ RBD07_ΣΜ11_125.

Από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων ήταν ζητούμενο για την ομαλή εξέλιξη του έργου η ολοκλήρωση του παραπάνω σχεδίου διαχείρισης.

Για όλα τα παραπάνω θέματα που τέθηκαν είχαν ενημερωθεί τοσο η ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ όσο και τα γραφεία, του Βουλευτή κ. Κωστοπαναγιώτου, των Δημάρχων κ. Παναγιωτόπουλου και Καπεντζώνη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσαγούνου.

 Επιπλέον θέματα που τέθηκαν ήταν
1. Η ανάγκη λογικής ρύθμισης των οφειλών του Δήμου Δελφών προς την ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και
2. Η πρόταση προς ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ και ΕΥΔΑΠ ΑΕ για πολιτιστική χορηγεία στο νομο στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης των Εταιρειών.
                         Αφροδίτη Παπαθανάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου