Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Λαϊκή Συσπείρωση Δ.Δελφών: ο"φερεντζές" της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την "Λευκή Νύχτα" του Δημάρχου Δελφών...




ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ  
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Αποτέλεσμα εικόνας για καμηλες αμφισσα



  Την συμμετοχή της πόλης της Άμφισσας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για πρώτη φορά φέτος αποφάσισε ο Δήμος Δελφών. 
  Ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απευθύνεται σε Δήμους, ΜΚΟ, επιχειρήσεις, σχολεία και το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του στην Ελλάδα, σκοπό έχει: «…την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους» και την «…ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους». 

   Δηλαδή την καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης και στο ζήτημα των αστικών μετακινήσεων και της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος. 

  Το αναφέρει άλλωστε και το ίδιο το Υπουργείο στην ιστοσελίδα του: «Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον». 
  Δηλαδή αν δεν έχεις λεφτά για αυτοκίνητο και καύσιμο, αν τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πανάκριβα ή δεν εξυπηρετούνε τις ανάγκες σου, αν δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και κινδυνεύεις να σκοτωθείς, μη σκας. Περπάτα, 10 και 20 χιλιόμετρα τη μέρα για να πάς στη δουλειά σου, για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου. Καν’ το όπως οι πρόγονοί σου πριν 100 χρόνια, παρόλη την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, κάνει καλό στην υγεία σου. Στην ουσία όμως καν’ το, γιατί αυτό εξυπηρετεί την πολιτική της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες που παρέχει η τοπική διοίκηση και την ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, δόγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο όνομα των οποίων πίνουν νερό κυβέρνηση και δημοτική αρχή Δελφών.

Πέρα από τις γενικότερες στοχεύσεις του προγράμματος, στις διάφορες δράσεις που προτείνεται να υλοποιηθούν από τους συμμετέχοντες φορείς επιπλέον της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, αναφέρονται κι άλλες, όπως: νέες ή βελτιωμένες υποδομές για ποδήλατα, δωρεάν γραμμές λεωφορείων σε αρχαιολογικούς χώρους/πάρκα, βελτίωση και επέκταση δικτύων δημόσιας συγκοινωνίας, χρήση οικολογικών μέσων για το στόλο της δημόσιας συγκοινωνίας, ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία, δημιουργία σταθμών στάθμευσης για μετεπιβίβαση σε μέσα δημόσιας συγκοινωνίας. Έργα και δράσεις, τα οποία εφόσον υλοποιηθούν και παρέχονται δωρεάν, αποτελούν πραγματική ανακούφιση στην καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων μιας πόλης. Μόνο που τα συγκεκριμένα δεν αποτέλεσαν ποτέ προτεραιότητα της σημερινής δημοτικής αρχής.

Απεναντίας όμως, δράσεις όπως οι «Λευκές Νύχτες σε συνεργασία με τα εμπορικά επιμελητήρια», είναι στον πυρήνα της πολιτικής της. 

  Ακριβώς επειδή η συμμετοχή της πόλης της Άμφισσας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και πιο ειδικά η κορύφωσή της, η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, αποτελεί τον φερετζέ για να κάνει πιο εύπεπτες τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρόσφατα ψήφισε για το κέντρο της Άμφισσας και για να κουμπώσει σε αυτό το χρονικό διάστημα τη “λευκή νύχτα” που ετοιμάζει για άλλη μια χρονιά. 
  Το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων, αγγίζει τα 9.000€, εκ των οποίων τα 1.850€ θα πληρωθούν από το Δήμο Δελφών και τα υπόλοιπα 7.000€ από την Περιφέρεια, η οποία για άλλη μια φορά λειτουργεί ως οικονομική και πολιτική “ομπρέλα” για το Δήμο.

 Θεωρούμε πως τέτοιου είδους προγράμματα, οι σκοποί που εξυπηρετούν και ο τρόπος που υλοποιούνται, δεν βρίσκονται σε καμία περίπτωση στην κατεύθυνση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών μετακίνησης των κατοίκων της Άμφισσας, του Δήμου Δελφών.
  Πραγματικές ανάγκες σε μαζικές αστικές και υπεραστικές μεταφορές, σχεδιασμένες με κριτήριο τη διασυνδεδεμένη και συμπληρωματική λειτουργία τους που να εξυπηρετούν τη γρήγορη και φθηνή μετακίνηση προσώπων και προϊόντων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη για την εξάλειψη της περιφερειακής ανισομετρίας...  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου