Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Εκπληκτικές παραστάσεις στο "ΦΡΥΝΙΧΟΣ" του ΕΠΚΕΔ...! αρχίζει το Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη...


 Σχετική εικόνα


  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ
  ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 2017 
  ΔΕΛΦΟΙ 




Κυριακή 16 Ιουλίου ώρα 21.00
Ευριπίδη ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ
Σκηνοθεσία:  Αιμίλιος ΧΕΙΛΑΚΗΣ-Μανώλης ΔΟΥΝΙΑΣ                               
Μουσική Σταμάτης  ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ

Σάββατο 22 Ιουλίου ώρα 21.00
Ευριπίδη ΒΑΚΧΕΣ
Σκηνοθεσία: Έκτωρ Λυγίζος
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Κυριακή 30 Ιουλίου ώρα 21.00
Μουσική παράσταση
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης
Θέατρο 5η ΕΠΟΧΗ


Τετάρτη 2 Αυγούστου ώρα 21.00
Νίκου Καζαντζάκη  ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
 Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Σάββατο, 5 Αυγούστου ώρα 21.00
Αισχύλου ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ
Σκηνοθεσία:  Τζέζαρις Γκραουζίνις
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη 23 Αυγούστου ώρα 21.00
Αριστοφάνη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος



Θέμα: Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού - Περίοδος 21η Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) Δελφοί, 17– 24 Ιουλίου 2017 Χορηγός Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη 


 Την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017, αρχίζει στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Π.Κε.Δ., στους Δελφούς η εικοστή πρώτη περίοδος των Σεμιναρίων με θέμα την επιμόρφωση καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και μεταπτυχιακών φοιτητών των χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής στα Αρχαία Ελληνικά. Τα Σεμινάρια θα ολοκληρωθούν στις 24 Ιουλίου. 

 Το φετινό πρόγραμμα απευθύνεται σε καθηγητές-φιλολόγους της Μέσης Εκπαίδευσης γυμνασίων και λυκείων της Σερβίας καθώς και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επιμορφωτές είναι καθηγητές Κλασικών Σπουδών Πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Σερβίας. Διδάσκοντες: Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου: 3 καθηγητές (Sandra Šćepanović, Zorica Kuzmanović, Maja Nikolić κ.α.) Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας , Κρήτης, Οξφόρδης, Καλιφόρνιας : 10 καθηγητές (Παύλος Καλλιγάς ΕΚΠΑ-Βούλα Τσούνα Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Στέλιος Βιρβιδάκης ΕΚΠΑ-Λουκία Αθανασάκη Πανεπιστήμιο Κρήτης-Ewen Bowie Πανεπιστήμιο Οξφόρδης- Αθανάσιος Μαρκόπουλος ΕΚΠΑ ,Γιάννης Κωνσταντάκος ΕΚΠΑ-Ιωάννης Ξυδόπουλος ΑΠΘ-Ροζίνα Κολώνια Αρχαιολόγος-Θοδωρής Μαρκόπουλος Πανεπιστήμιο Πάτρας –Αθανασία Ψάλτη Αρχαιολόγος Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας). 

   Το πρόγραμμα επιμόρφωσης Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης στα Αρχαία Ελληνικά ξεκίνησε το 1995 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με συμμετοχή 30 περίπου επιμορφωμένων καθηγητών και μεταπτυχιακών φοιτητών από διαφορετική χώρα κάθε φορά και επιμορφωτές πανεπιστημιακούς καθηγητές σχολών κλασικών σπουδών. Το πρόγραμμα αυτό του Ε.Π.Κε.Δ. υπαγορεύτηκε από τη διαπίστωση της σταδιακής υποβάθμισης των κλασικών σπουδών σήμερα. Αυτό γίνεται φανερό από τον όλο και περισσότερο περιορισμένο αριθμό σχολείων στις χώρες του εξωτερικού, καθώς και αντίστοιχων καθηγητών που διδάσκουν αρχαία ελληνικά, ενώ μόνο μερικές δεκαετίες πριν οι κλασικές σπουδές αποτελούσαν βασικό τμήμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μέσης Εκπαίδευσης. 

  Η συρρίκνωση των κλασικών σπουδών οδηγεί και στον περαιτέρω περιορισμό τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα την αισθητή κάμψη του φιλελληνικού ρεύματος, το οποίο ήταν κυρίαρχο στοιχείο του δυτικού πολιτισμού τον περασμένο αιώνα. Με βάση αυτή την προβληματική, το Ε.Π.Κε.Δ. οργανώνει επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην ενεργοποίηση φιλολόγων και φιλολογικών συλλόγων ώστε να ευαισθητοποιηθούν η κοινή γνώμη και οι πολιτικές ηγεσίες των διαφόρων χωρών για την τεράστια σημασία της επίδρασης και συμβολής της κλασικής κληρονομιάς στην ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού. 

  Μια άλλη σημαντική διαπίστωση, ύστερα από 20 χρόνια διοργάνωσης των σεμιναρίων Αρχαίων Ελληνικών, είναι κάποια αναζωπύρωση, από πλευράς των μαθητών, του ενδιαφέροντος στις κλασικές σπουδές στις χώρες που έχουν συμμετάσχει. Παράλληλα, οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης μέσω των Σεμιναρίων ενημερώνονται για τις νέες μεθόδους διδασκαλίας και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη σύγχρονη βιβλιογραφία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
 Τράπεζα Πληροφοριών
 Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών έχει ήδη συγκροτήσει κατάλογο με τα εξής στοιχεία που αφορούν στις χώρες που έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει στα Σεμινάρια Αρχαίων Ελληνικών
1) Την καταγραφή των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης όπου διδάσκεται η αρχαία ελληνική γλώσσα
 2) Την καταγραφή όλων των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης που έχουν άδεια διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας
 3) Την καταγραφή των σχολικών βιβλίων διδασκαλίας αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε όλες τις χώρες που διδάσκονται 


Οι χώρες που έχουν λάβει μέρος μέχρι σήμερα είναι οι εξής:
1995: Δανία 
 1996: Ισπανία 
1997: Βαλλώνοι 
1998: Βέλγιο (Φλαμανδοί)
1999: Αυστρία 
2000: Ρωσία 
2001: Ολλανδία 
 2002: Γερμανία (Βαυαροί) 
2003: Ιρλανδία 
2004: Γαλλία 
 2005: Σουηδία-Νορβηγία-Ισλανδία 
 2006: Κύπρος 
2007: Ηνωμένο Βασίλειο
 2008: Ιταλία 
 2009: Πολωνία 
2010: Αργεντινή-Ουρουγουάη 
 2011: Βραζιλία – Πορτογαλία 
 2012:Μεξικό 
2013 : Eλβετία 
2014 : Τσεχία-Σλοβενία


 Από το Γραφείο Τύπου του Ε.Π.Κε.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου