Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ Φωκίδας: το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ήταν εμπαιγμός και αυταπάτες με «πασπάλισμα» ψίχουλα!


 Αποτέλεσμα εικόνας για κκε φωκιδας


   Εμπαιγμός και αυταπάτες στο λαό με «πασπάλισμα» ψίχουλα!

Το μύθευμα της κοινωνικά ωφέλιμης καπιταλιστικής ανάκαμψης επιχείρησε να στηρίξει, χτες βράδυ, με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, την ώρα που κλιμακώνεται η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και τα λαϊκά δικαιώματα τόσο με τα μέτρα που «μαγειρεύονται» για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» όσο και με το «σφαγείο» για δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού που συζητιέται στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Αλ. Τσίπρα, η κυβέρνηση προτίθεται να επιστρέψει σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους το ποσό των 617 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο δηλαδή 358,6 ευρώ εφάπαξ. Τα ποσά θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ και θα κλιμακώνονται αντίστροφα. Οσο μεγαλύτερη η σύνταξη, τόσο μικρότερο το ποσό που θα δοθεί, με το ελάχιστο να καθορίζεται στα 300 ευρώ.
Μόνο που η κυβέρνηση έχει ήδη αποσπάσει από τους συνταξιούχους πολλαπλάσια απ' όσα εμφανίζεται να επιστρέφει. Μόνο για φέτος από το κόψιμο της πρώτης δόσης του ΕΚΑΣ, των επικουρικών, των μερισμάτων των εφάπαξ κ.λπ. αφαιρέθηκαν από τους συνταξιούχους πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, από την αύξηση των εισφορών στους εν ενεργεία ασφαλισμένους αφαίρεσε άλλα 300 εκατ. ευρώ. Ειδικά από την επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις για τον ΕΟΠΥΥ και την αύξηση του ποσοστού από το 4% στο 6%, η οποία αποτελεί μέτρο που επέβαλε το φθινόπωρο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφαίρεσε απ' όλους τους συνταξιούχους κοντά 600 εκατ. ευρώ, ενώ το χαράτσι αυτό θα εφαρμόζεται διαχρονικά, αφού με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο οι εισφορές των συνταξιούχων οριστικοποιούνται σε αυτό το ύψος. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού έγινε μάλιστα την ώρα που στη Βουλή συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος προβλέπει νέες περικοπές στο Ασφαλιστικό για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Μόνο για το ΕΚΑΣ, γι' αυτούς που θα το χάσουν μέσα στο 2017 η απώλειά τους φτάνει τα 430 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και οι απώλειες του 2016 τότε αθροιστικά η περικοπή πλησιάζει τα 600 εκατ. ευρώ. Είναι καθαρή πρόκληση το ότι αυτήν τη στάχτη στα μάτια ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να εμφανίσει ως 13η σύνταξη!!!
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το προσωρινό πάγωμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ως αντάλλαγμα για τη μετατροπή τους σε χώρους εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ που η κυβέρνηση στηρίζει.
Στο διάγγελμα ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εξωραΐσει την πρόσφατη αντιλαϊκή απόφαση του Γιούρογκρουπ συσκοτίζοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη «ρύθμιση» του χρέους σημαίνουν νέα μέτρα χρεοκοπίας του λαού. Επίσης, προσπάθησε λίγο - πολύ να εμφανίσει ως «φιλολαϊκό» το 3ο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως καλύτερο από τα προηγούμενα, γιατί υποτίθεται πως προβλέπει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2016 κρύβοντας την πρόβλεψη για τον «δημοσιονομικό κόφτη» αλλά και την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, δεσμεύτηκε για την άοκνη προσπάθεια της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η «αξιολόγηση», προσπερνώντας τις προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, που ισοδυναμούν με συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων, συνδικαλιστικών ελευθεριών κ.ά.
Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε πως «όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται τόσο ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή» (να παίρνουν δέκα δηλαδή από το λαό και να βγάζουν τα προβλεπόμενα πλεονάσματα, για να του επιστρέφουν ένα, και τα υπόλοιπα εννέα να τα καρπώνεται το κεφάλαιο. Τέτοια είναι η αναδιανομή στον καπιταλισμό) και πως «σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την ανασυγκρότηση, στο μυαλό μας θα είναι η αποκατάσταση των αδικιών (...) Αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης».
Δεν παρέλειψε να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι αυτά είναι «τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου», υπονοώντας ότι ο «μαραθώνιος» για το λαό δεν έχει τελειωμό.
αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη 09/12/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου