Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Στην Βουλή πήγε το θέμα των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς του Δελφικού Ελαιώνα η ΔΗΜ.ΤΟ. Ν.Δ. Δελφών...!



Αποτέλεσμα εικόνας για φωτια δελφικος ελαιωνες


   Η ΔΗΜ.ΤΟ Δελφών Ν.Δ απέστειλε έγγραφο παρέμβασης στον Βουλευτή Θ.Φορτσάκη εντεταλμένο για το Νομό Φωκίδας, για σύνταξη σχετικής ερώτησης για το επίμαχο θέμα των αποζημιώσεων των δικαιούχων-πληγέντων ελαιοκτηματιών...
 .................            ............................                 ....................


 ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                     Άμφισσα, 06 Δεκεμβρίου 2016 ΔΗΜ.ΤΟ. ΔΕΛΦΩΝ 
 33100 Άμφισσα 

   Θέμα: Αποζημιώσεις δικαιούχων ελαιοπαραγωγών από την πυρκαγιά του Ελαιώνα Άμφισσας 

  Αξιότιμοι εκπρόσωποί μας 

  Στις 05-08-2013 σημειώθηκε πυρκαγιά στον Ελαιώνα της Άμφισσας όπου μεγάλος μέρος του παραδοσιακού Ελαιώνα υπέστη πραγματική καταστροφή, σημειωτέον ότι ο Ελαιώνας Αμφίσσης είναι ο μεγαλύτερος συνεχόμενος της χώρας και ανήκει στο περίφημο Δελφικό Τοπίο. 

  Υπολογίζεται πως τον αποτελούν περισσότερα από 1.200.000 δέντρα ελιάς, κάποια από τα οποία ξεπερνούν τα πέντε μέτρα σε ύψος, ενώ η ηλικία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. 
 Μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ2605/Β/3-12-2015), η αριθμ. 227/130400/25-11-2015 Κοινή Υπουργική Απόφαση -όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. 91/47699/19-4-2016 όμοιά της, «Ανάθεση στον ΕΛ.Γ.Α της υλοποίησης του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων: Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά το έτος 2013», οι δικαιούχοι υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης της ενίσχυσης έως 13-06-2016 , μέσω των ανταποκριτών ΕΛΓΑ για τις πληγείσες περιοχές της Άμφισσας, του Σερνικακίου και του Χρισσού του Δήμου Δελφών. Η ένταξη του πληγέντος τμήματος του ελαιώνα της Άμφισσας έχει πραγματοποιηθεί αλλά ακόμη και σήμερα 3 ½ περίπου χρόνια μετά, οι δικαιούχοι παραμένουν απλήρωτοι με μία δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν επίσης και οι ελαιοπαραγωγοί μας και με το κόστος της αποκατάστασης της ζημίας να το έχουν επωμιστεί πλήρως. Παρακαλούμε να μεριμνήσετε για το θέμα και να υπάρχει σχετική ενημέρωση. 

Ο Πρόεδρος 
ΔΗΜ.ΤΟ Δελφών 
Ευθύμιος Κατσαρέλης 

 .................                       ...........................                   ....................

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
  Βουλευτής Επικρατείας 
- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

  Ερώτηση 
προς τους Υπουργούς: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
 κ. Ευάγγελο Αποστόλου
 Οικονομικών,
 κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο 

 Θέμα: Καθυστέρηση αποζημιώσεων ελαιοπαραγωγών από πυρκαγιά Ελαιώνα Άμφισσας

                                                                                                                Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2016 

  Στις 05-08-2013 σημειώθηκε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στον Ελαιώνα της Άμφισσας, τον μεγαλύτερο συνεχόμενο ελαιώνα της Χώρας, ο οποίος υπολογίζεται πως απαρτίζεται από περισσότερα από 1.200.000 δέντρα ελιάς. 
 Η πυρκαγιά αυτή έπληξε πολλούς ελαιοπαραγωγούς της περιοχής και τους έβαλε σε οικονομικές περιπέτειες. 
  Με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπ’ αρ. 227/130400/25-11-2015 Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 91/47699/19-4-2016, με θέμα: «Ανάθεση στον ΕΛ.Γ.Α της υλοποίησης του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων: Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά το έτος 2013». 
 Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αυτή ενέταξε το πληγέν τμήμα του Ελαιώνα της Άμφισσας στο πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Αν και οι δικαιούχοι υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης της ενίσχυσης έως τις 13-06-2016, εξακολουθούν μέχρι σήμερα να παραμένουν απλήρωτοι, με το κόστος της αποκατάστασης της ζημιάς να τους επιβαρύνει αποκλειστικά. 
 Τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών οφείλουν να διασφαλίσουν την άμεση χορήγηση των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούμενους, πληγέντες από την πυρκαγιά στον Ελαιώνα της Άμφισσας, ελαιοπαραγωγούς. 

  Ο κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: 
  • Πότε θα χορηγηθούν οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις στους δικαιούμενους, πληγέντες από την πυρκαγιά στον Ελαιώνα της Άμφισσας, ελαιοπαραγωγούς;

 Ο ερωτών Βουλευτής 
 Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
 Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

1 σχόλιο:

  1. Επειδη δεν θυμαμαι(!!), τοτε που καηκε ο ελαιωνας ποιος ηταν στην ...κυβερνηση;
    αυτα για τον...."ερωτων βολευτη"

    Τοτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή