Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ξένη Δημοσίευση: Οι «Άγιοι» εν... ζωή της νέας Μητροπόλεως Φωκίδας!...


 

 Άρθρο

του  Ν. Εμμανουήλ
Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών 
μή Ημερήσιου Τύπου (Σ. Γλυκός)


Αποτέλεσμα εικόνας για εσταυρωμενος
Ο Εσταυρωμένος του Νταλί

 Οι «Άγιοι» εν... ζωή της νέας Μητροπόλεως Φωκίδας!... 
                                                          Για αναδημοσίευση
 από "Μαΐστρος της Φωκίδας"

    Την κεντρική κυβέρνηση αντέγραψε και η νέα ηγεσία της Μητρόπολης Φωκίδας.
  Φόροι, φόροι, φόροι, (προαιρετικοί): 
 Δίσκος 1 μητρόπολης, 
δίσκος 2 μητρόπολης ,
 δίσκος 3 μητρόπολης, 
 δίσκος4 μητρόπολης….. για τα έξοδα της …κεντρικής κυβέρνησης ή μάλλον της νέας ηγεσίας της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας! 



Την Κυριακή των Βαΐων,

στο Πανηγύρι τους, την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και στην εορτή των Χριστουγέννων! Νέοι φόροι!



Μακαρόνια, ρύζια… γεμιστά …. από σπίτι σε σπίτι, για να κάνει κοινωνικό έργο η Μητρόπολη, αλλά τα μακαρόνια, τα γεμιστά και τα ρύζια,  θα τα φέρουν οι παπάδες…. για να δοξάζονται οι δεσποτάδες! Όχι η Φωτίου!

Έτσι αποφάσισε ο… «Άγιος»! Απορία1:Νόμιζα ότι ο «Άγιος» κηρύσσεται μετά τον θάνατο! Λάθος;

Απορία2:Πώς ανέχονται να αποκαλούνται «Άγιοι», οι εν ζωή παπάδες; Απορώ! Δείχνουν:

Σεμνότητα; Ταπεινότητα; Κρυφό πόθος;

  

Ανοίγει παρένθεση.

Γνωρίζω τον Γιώργο Μεταλλινό από το Οικοτροφείο Βουρνάζου 4(Χριστιανικόν Οικοτροφείον ο «Άγιος Παύλος»), από το 1963 και τον καλώ για ομιλίες στην ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΗ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ. Ο Γεώργιος Μεταλλινός όταν έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις, ήλθε πρώτος στην Φιλοσοφική Σχολή, ήρθε πρώτος στην Νομική Σχολή, και στην Θεολογική Σχολή. Ξεκίνησε από την Θεολογική Σχολή και τις έβγαλε όλες! Όλες με άριστα. Έγινε καθηγητής Θεολογίας σε ηλικία 29 ετών. Στην τελευταία μας συνάντηση μου έλεγε να τον προσφωνώ Παπα-Γιώργη. Τόσος σεμνός είναι. Και είναι τέρας μορφώσεως!

Κλείνει η παρένθεση.



Χωρίς να εξετάσει τα επιτόπια θέματα η νέα ηγεσία της Μητρόπολης Φωκίδας και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις τοπικές κοινωνίες, μετά την λιτότητα επί 6 χρόνια, αποφασίζει και…. διατάσσει!

Χωρίς να ρωτήσει τους ενορίτες αν είναι ευχαριστημένοι από τον ιερέα τους, και τα προβλήματα που απασχολούν τις κοινωνίες τους, αποφασίζει και… διατάσσει.

Η Μητρόπολη Φωκίδας φαίνεται κλεισμένη στον Μητροπολιτικό Μέγαρο ή σε μια Σουίτα του Ξενοδοχείου με γυάλινο προστατευτικό μανδύα, και διασύρει τους ιερείς της, κατηγορώντας τους ότι οι ιερείς είναι τεμπέληδες, παίρνουν το μισθό τους, εργαζόμενοι 2-3 ώρες ενώ όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν 8 ώρες και παραπάνω.(Προς τον Ιερό Κλήρο και τον Λαό- Έτος Β, τεύχος 3, Μάρτιος 2016, στο κοινό)

Λες και είναι οι ώρες εργασίας, «θα ...προκόψουν την εκκλησία» ή θα κάνουν  παπά, ηγέτη πνευματικό!

Δεν έχουν ακούσει ότι τον παπά δεν κάνουν τα ράσα!

Η ιεραρχία της Φωκίδας ζει στον δικό της κόσμο!


  Ονειρεύονται ότι: αν θα είναι ο παπάς στην εκκλησία, οι ενορίτες θα… «εισρεύσουν» κατά δεκάδες ή κατά εκατοντάδες, στο όρθρο και στον εσπερινό και θα ακούσουν τον παπά να κάνει:
            α)τον παπά,

            β)τον ψάλτη,

            γ)τον καντηλανάφτη και

            δ)τον επίτροπο!

Δεν ξέρουν ότι σχεδόν σε όλα τα χωριά οι ψάλτες, οι επίτροποι και οι καντηλανάφτες είναι …άμισθοι και δεν πηγαίνουν καθε μέρα στην εκκλησία!

Δεν θεωρεί, η νέα Μητρόπολη Φωκίδας, ότι οι ιερείς είναι asset τους, κεφάλαιά τους, αλλά GI(Government Issues=Δημόσιοι Υπάλληλοι) και ίσως μπορεί να τους κάνει… assets, αν τους «τιμωρήσει», ή μάλλον να τους «συνετίσει», κλείνοντας στην εκκλησία 7-8 ώρες την ημέρα! Δεν έχουν ζήσει στα χωριά μας, είναι αιθεροβάμονες!



   Υποψιάζομαι ότι άλλα σχέδια είναι καταστρωμένα! Θέλουν να διώξουν τους «γερασμένους» παπάδες, να τους «παραιτήσουν», τους «αντιδραστικούς» που δεν είναι «βολικοί», που αντιδρούν στις παραδοξολογίες των «Αγίων τους»  και να εγκαταστήσουν νεότερους «βολικούς», «ημέτερους», να κάνουν διορισμούς, που θα δίνουν περισσότερα στο δίσκο της Μητρόπολης, τον οποίο καθιέρωσε η κεφαλή της νέας Φωκικής Μητρόπολης 4 φορές το χρόνο!

Σε αυτή την οικονομική συγκυρία!

Όταν τα λεφτά είναι πολλά (και οι πιστοί πολλοί)!

Φαίνεται  δεν τους φτάνουν τα 50-60% των ακαθαρίστων εσόδων των εκκλησιών!  Δεν φτάνουν για τα έξοδα της νέας Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας! Ίσως και για τις κατασκηνώσεις στο Τρίκορφο! Δεν φτάνουν για την κοινωνική δράση της Μητρόπολης!

Η ηγεσία της εκκλησίας της Φωκίδας θέλει, όπως και η κεντρική κυβέρνηση, νέους «φόρους»! Χωρίς να σκέφτονται ότι αυτός ο νομός άδειασε την τελευταία 40ετία και ζει μόνο από αγροτικές συντάξεις που έχουν μειωθεί κατά 60%.

Θέλουν παπάδες –εμπόρους!

Να μπαίνουν στο σπίτι του ενορίτη και να του παίρνουν τα μακαρόνια, και τα ρύζια! Αλλά δεν έχουν εμπιστοσύνη στον παλαιό ιερέα του χωριού(αφού τον θεωρούν τεμπέλη και αργόμισθο). Να ξέρει ο τοπικός παπάς, καλύτερα από αυτούς, στην Κεντρική Μητρόπολη, ποιός έχει ανάγκη για τα μακαρόνια και ρύζια!



  Ποιος το σχεδίασε αυτό; Κάποιος Βαρουφάκης εντός της Μητροπόλεως;


   Τον παπά τον «υποχρεώνουν» να λειτουργεί στον όρθρο και στον εσπερινό, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, σαν δημόσιος υπάλληλος, χωρίς πιστούς, χωρίς να του εξασφαλίζουν τον ψάλτη(όλοι οι ψάλτες στα χωριά είναι άμισθοι), χωρίς να ενδιαφέρονται πώς θα συντηρηθεί ο ναός, πώς θα πληρώσει το λιβάνι, την ΔΕΗ, (το κλιματιστικό ή την θέρμανση), την λάμπα(αυτά είναι έξοδα χωρίς πιστούς ορθρο-εσπερινό), πώς θα πάρει ένα θυμιατό, πώς θα αντικαταστήσει την κολυμβήθρα, πως θα επισκευάσει το παράθυρο που έσπασε…!

 

  Και βεβαίως Σάββατο και Κυριακή χωρίς αργία!

Τον παπά δεν τον θέλουν ως «πνευματικό ηγέτη» και δεν εξετάζουν τις ιδιαιτερότητες που έχει, στην στενή κοινωνία που ζει! Εξομοιώνουν τον παπά του χωριού με τον Δημόσιο Υπάλληλο, επειδή μισθοδοτείται από το Δημόσιο! Αλλά τον υποχρεώνουν, τον Δημόσιο Υπάλληλο παπά να έχει υποχρεωτικά το ράσο, τα γένια, και τον παπά στον κεφάλι του ακόμη και το καλοκαίρι!

Δεν αποκλείεται να... υποχρεώσουν, τους παπάδες, να κάνουν μπάνιο στην παραλία με το μαγιό τους, στην πλαζ, όπως οι... Δημόσιοι Υπάλληλοι!

Δεν αποκλείεται να υποχρεώσουν, τους παπάδες, να κάθονται στο καφενείο και να παίζουν πρέφα ή τάβλι, όπως οι Δημόσιοι Υπάλληλοι!

Πώς μπορείς να εξομοιώσεις τους παπάδες με τους δημόσιους υπαλλήλους; Εκτός αν θέλεις το χαρακτηρισμό, για να τους υβρίζεις ως «τεμπέληδες»!

Μόνο οι «Άγιοι» της νέας ηγεσίας της Μητρόπολής Φωκίδας  μπορούν να το κάνουν αυτό!

Οι «Άγιοι» εν... ζωή!                                     

     Νίκος Εμμανουήλ
Εφημερίδα 
 "Μαΐστρος της Φωκίδας" 1/9/2016

1 σχόλιο:

  1. Η ανωτέρω ξένη δημοσίευση δεν ανήκει σε πρωτοβουλία μας και ως εκ τούτου δεν θα γίνει δεκτό κανένα σχόλιο αναγνωστών μας στον παρόντα ιστότοπο. Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή