Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στους Δελφούς...



   Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Βία και Ανεκτικότητα», θα πραγματοποιήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών τις ακόλουθες εκδηλώσεις: 
   Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 19.00, αρχαιολογικό μουσείο Δελφών Διάλεξη από το Δρ. Αθανάσιο Σίδερη (Πανεπιστήμιο του Αιγαίου - Thrace Foundation -Σόφια) με θέμα: «Από την αρπαγή της Ελένης στο φόνο του Ορφέα: Όψεις της βίας στην εικονογραφία αγγείων πολυτελείας» 

    Η διάλεξη θα εστιάσει σε ορισμένες στερεοτυπικές εκφάνσεις της βίας, όπως αυτές καταγράφονται στον ελληνικό μύθο και απεικονίζονται σε μια ειδική κατηγορία μεταλλικών αγγείων, την λεγόμενη τορευτική πολυτελείας (κυρίως αττική). 

   Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο αφηγηματικό και εικαστικό μοτίβο της αρπαγής νέων γυναικών, στα ηρωικά άθλα κατά τα οποία ο ήρωας κατατροπώνει φυσικούς και κοινωνικούς εχθρούς, και στην βία της μανίας εντός του Διονυσιακού κύκλου. 

   Ωστόσο, αυτά τα έργα υψηλής αισθητικής και σημαντικής αξίας για εκείνη την εποχή, έχουν φτάσει ως εμάς κυρίως ως ταφικά κτερίσματα από τις περιοχές της Θράκης και της Σκυθίας, με τις οποίες οι Έλληνες διατηρούσαν αμφίρροπες σχέσεις βίας και ανεκτικότητας, συχνά επαναπροσδιορίζοντας τις έννοιες της ταυτότητας και της ύβρεως. 

  Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 19.30μμ 
 αρχαιολογικό μουσείο Δελφών

   Προβολή της αντιπολεμικής ταινίας «Μανταρίνια» του σκηνοθέτη Ζάζα Ουρουσάντζε σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας Ύστερα από μια μάχη που γίνεται μπροστά από το σπίτι του, ο Εσθονός ηλικιωμένος Ίβο περιθάλπει έναν επιζώντα από κάθε πλευρά: τον Τσετσένο μισθοφόρο Αχμέντ και τον Γεωργιανό Νίκο. 

  Με φόντο τις οξείες συγκρούσεις ανάμεσα στους δυο αντιπάλους, το υποψήφιο για Όσκαρ εσθονο-γεωργιανό δράμα αφηγείται με κινηματογραφική οικονομία μια ιστορία που σκιαγραφεί τον παραλογισμό του πολέμου και θέτει ερωτήματα πάνω στην έννοια της πατρίδας, του δικαίου, της πίστης και της απώλειας.

   Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου