Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ιωσηφίδης: ο δήμαρχος Δελφών απέλυσε τις καθαρίστριες των Σχολείων μετά από 12 χρόνια... οι νέες προσλήψεις "μπάζουν" από παντού...!!

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 
Αποτέλεσμα εικόνας για απολυση καθαριστριων σχολειων 17/9/2016
                          Φέραμε ως Λαϊκή Συσπείρωση το θέμα της μη επαναπρόσληψης των σχολικών καθαριστριών από τη σχολική επιτροπή του Δήμου, στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου παρ όλες τις ενστάσεις, κυρίως από τον Δήμαρχο, το θέμα συζητήθηκε. 

   Οι προσλήψεις που γίνανε σύμφωνα με τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής κ. Τσονάκα στις αιτιολογημένες ερωτήσεις των καθαριστριών των προηγούμενων χρόνων, γίνανε με κριτήρια του ΑΣΕΠ, αν και κάτι τέτοιο δεν αναφέρει η προκήρυξη, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπετε  για προσλήψεις έργου. Και κάποιοι άλλοι Δήμοι πρόκριναν κριτήρια ΑΣΕΠ μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας τα διάφορα μόρια (ανάλογα ποιους αυτά θα εξυπηρετούσαν)!!
   Σε καμιά περίπτωση δεν επιδιώκουμε την συνέχιση ενός καθεστώτος που κρατάει σε ομηρία εργαζόμενους και που η  Δημοτική αρχή μάλλον αρέσκεται να τους έχει και μάλιστα ανά χρόνο να τους ανακυκλώνει, μοιράζοντας την εργασία ή την ανεργία ή τη φτώχεια αντί να επιδιώκει να μονιμοποιήσει τις με σύμβαση έργου καθαρίστριες όπως έκαναν αρκετοί δήμοι της χώρας, σε 1500 καθαρίστριες. Ενδεικτικό παράδειγμα ο Δήμος Πάτρας που μονιμοποίησε μόλις τον περασμένο Ιούνη 22 καθαρίστριες σχολείων του Δήμου αυξάνοντας και τις ώρες εργασίας τους (για όλες, ακόμη και για αυτές που έχει με σύμβαση έργου), σε 8 ώρες, για να μπορούν να πληρώνονται με αξιοπρεπείς μισθούς, έστω σε αυτό το άθλιο εργασιακό τοπίο που συντηρεί η Κυβέρνηση ελέω ΕΕ.
       Οι καθαρίστριες που απολύσανε, γιατί η μη επαναπρόσληψή τους μετά από 8 και 10  και 12 χρόνια ΑΠΟΛΥΣΗ είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δουλεύανε πολλές επιπλέον ώρες από ότι έγραφε η σύμβασή τους και σε διαφορετικές μάλιστα υπηρεσίες του Δήμου με εξευτελιστικούς μισθούς των 200-300 ευρώ! Η αμοιβή τους λοιπόν είναι η απόλυσή τους προκειμένου να μείνουν άνεργες για να αποκτήσουν μόρια μήπως και του χρόνου επαναπροσληφθούν όπως είπε στέλεχος σας!
       Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών ζητάμε από τη Δημοτική αρχή να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης 14/9/2016 με στόχο τη λήψη απόφασης στην κατεύθυνση:
  1. Την ανανέωση όλων των συμβάσεων των καθαριστριών των  σχολείων του Δήμου.
  2. Τη μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

             Σας  καταθέτω δε δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών τις 7/9/2016 καθώς και την προσθήκη τροπολογία των κ. Κουρουμπλή και Βερναρδάκη για την «παράταση των συμβάσεων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο Δημόσιο, ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στους ΟΤΑ». Όπου από μια απλή ανάγνωση βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι καθαρίστριες που θα προσληφθούν τώρα η ισχύς της σύμβασής τους θα είναι και για την επόμενη χρονιά. Μέχρι τις 31/12/2017

       Για την ιστορία τώρα. Κάποια πράγματα ΔΕΝ πρέπει να είναι αυτονόητα και «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια» μιας και όλη η ιστορία για τις προσλήψεις μπάζει από παντού.
Α)  Η προκήρυξη δεν αναφέρει πουθενά τον τρόπο ή τη διαδικασία πρόσληψης. Αν γινόταν με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ δεν έπρεπε αυτά να ανακοινωθούν (και ποια η μοριοδότησή τους);
Β) Πρέπει άμεσα να αναρτηθούν οι πίνακες των επιτυχόντων (με τη μοριοδότηση) για να μπορέσουν όποιοι θέλουν να κάνουν ένσταση. Προφανώς εξετάζοντας τα μόρια αυτών (ή τουλάχιστον των πρίν αυτών)
 Γ)   Η Σχολική επιτροπή συνεδρίασε την Πέμπτη 8/9/2016 και πριν καλά καλά ολοκληρώσει τις εργασίες της το αποτέλεσμα ήταν γνωστό και κάποιες καθαρίστριες ήταν ήδη στις θέσεις τους!
       Δ)  Η κατεύθυνση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που         πληρώνει τις καθαρίστριες σχολείων είναι να επαναπροσληφθούν οι παλιότερες (ήδη εργαζόμενες) αν δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην εργασία τους.
    Αν όλα τα παραπάνω δεν στοιχειοθετούν πολιτικές πρακτικές που  πρέπει να διαγραφούν από τη λειτουργία του Δήμου, τότε ποιες είναι εκείνες που θα προσδώσουν ήθος, διαφάνεια και αξιοκρατία κατά πως λέτε κάθε τόσο!

   Επειδή ήδη και εμείς ως παράταξη αλλά και οι ίδιες οι καθαρίστριες που δεν επαναπροσλήφθηκαν δεχόμαστε την πίεση (όχι και τόσο κόσμια – πολλές φορές), συνιστώ σε θερμοκέφαλους Δ. Συμβούλους να μην θέτουν τον κοινωνικό αυτοματισμό στην υπηρεσία τους, στρέφοντας συμπολίτες κατά συμπολιτών όταν ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ

      ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ: Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να χάσουν τη δουλειά τους αυτές που προσλήφθηκαν πρόσφατα, μιας και το δικαίωμα στην εργασία το έχουν όλοι και είναι υποχρέωση της πολιτείας να το χορηγεί. Διαφωνούμε με τη λογική  της Δημοτικής αρχής στο σύνολο της πολιτικής που έχει για κάλυψη θέσεων εργασίας, με τη συνεχή ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων που σε κάθε δήμ. Συμβούλιο ψηφίζει, δίνοντας σε αυτούς πουρμπουάρ αντι για μισθό και δικαιώματα! Είναι χαρακτηριστικό ότι συνταξιοδοτούνται καθαρίστριες αορίστου χρόνου και δεν επανα – προκηρύττουνε την θέση! Θεωρούμε ότι θέσεις υπάρχουν ΓΙΑ ΟΛΕΣ! Θέληση και πολιτική βούληση και διάθεση σύγκρουσης με την πολιτική αυτή (και ιδιαίτερα με το Υπουργείο Εσωτερικών) δεν διαθέτουνε!
      Η πλειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου και κυρίως ο Δήμαρχος με τη στάση του απέτρεψε να γίνει ψηφοφορία με τη λογική ότι η σχολική επιτροπή είναι ανεξάρτητο ΝΠΔΔ. Στις επανειλημμένες μας αιτιάσεις ότι πολλοί Δήμοι της χώρας πήραν ήδη τέτοιες αποφάσεις δεν απήντησαν και προχώρησαν στα επόμενα θέματα.
      Εμείς θα σταθούμε δίπλα στις καθαρίστριες, στο σύνολό τους διεκδικώντας, θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρη ωράρια και πλήρης μισθούς και ασφάλεια δικαιώματα!
 
Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δήμου Δελφών
Ιωσηφίδης Γιώργος
Παπαδόπουλος θανάσης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου