Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Άρχισαν τα όργανα: Ένσταση των κατοίκων της Ιτέας για το νέο νεκροταφείο που "φοράει" στην είσοδο της πόλης το ΓΠΣ...!!








Ιτέα-10-2015                                                                          Προς



                                              ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

                                                                 ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

                                                                        ΑΜΦΙΣΣΑ



              ΕΝΣΤΑΣΗ



          Κατοίκων Ιτέας



Κατά του καθορισμού νέου νεκροταφείου  στον περιφερειακό της Ιτέας, που προβλέπεται από τα  τεύχη – σχέδια του από 25-09-2015 υποβληθέν Β1 Κεφαλαίου (2η Ανάρτηση) της Χωροταξικής –

Πολεοδομικής Μελέτης «Αναθεώρηση ΓΠΣ Ιτέας - Κίρρας Δήμου Ιτέας» που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 17/364/23-09-2015 Απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Δελφών.



      Οι κατωτέρω υπογράφοντες κάτοικοι Ιτέας ενιστάμεθα κατά του καθορισμού του νέου νεκροταφείου στον περιφερειακό της Ιτέας γιατί πέρα από το ότι παραβιάζεται κατάφωρα η κείμενη νομοθεσία  δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για ολόκληρη την πόλη της Ιτέας όπως αναλυτικά έχουμε διατυπώσει και παραθέτουμε παρακάτω.

    Κατ’ αρχή παρελκυστικά στα σχέδια της ανωτέρω μελέτης αναφέρεται σαν «επέκταση νεκροταφείου» ενώ στα σχέδια που είχαν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα αναφερόταν σα «νέο νεκροταφείο». Για ποιο λόγο έγινε αυτό όταν φυσικά πρόκειται για νέο νεκροταφείο; Είναι δυνατόν να γίνει επέκταση νεκροταφείου σε χώρο που απέχει 215 μέτρα από το υφιστάμενο και μεσολαβούν εθνική και δημοτική οδός;

     Κατά τη συζήτηση που έγινε για το θέμα στη δημοτική ενότητα Ιτέας είχαμε υποβάλει γραπτό υπόμνημα και αναλύσει προφορικά τα στοιχεία που αιτιολογούσαν τις αντιρρήσεις μας για τη χωροθέτηση του νέου νεκροταφείου. Οι αντιρρήσεις αυτές έγιναν αποδεκτές γιατί έγιναν αντιληπτές η παραβίαση του νόμου και οι αρνητικές επιπτώσεις για όλη την Ιτέα από τη χωροθέτηση αυτή. Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν είναι τα παρακάτω:

……………………………………………………………………………………

“Από παρουσιάσεις που έγιναν πρόσφατα σχετικά με το χωροταξικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης στην ζώνη Β’ του Δελφικού Τοπίου προέκυψαν πολλά πολύ σοβαρά θέματα για την Ιτέα ένα εκ των οποίων είναι  το ακόλουθο. Σύμφωνα  με τις αρχικές προτάσεις του μελετητή του  Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου  Ιτέας, προβλέπεται η δημιουργία νέου νεκροταφείου στον περιφερειακό της Ιτέας . Στην απορία εάν είναι δυνατόν αυτή η πρόταση να αφορά αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και να μπορεί να τεκμηριωθεί αντίστοιχα, ή πολιτική απόφαση των τοπικών αιρετών, απαντά η απόφαση που πήρε το Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/35829/1801 ( ΦΕΚ 147/2-5-2012) σχετικά με τα όρια μεταξύ Α’ και Β’ ζώνης, όπου το «νέο» αυτό νεκροταφείο παρουσιάζεται επίσημα να εξαιρείται από την Ζώνη Α’ του Δελφικού Τοπίου. Αυτό δεν αποφασίστηκε αυθαίρετα από το ΥΠΠΟΤ αλλά ήταν στην πρόταση που κατέθεσε το καλοκαίρι του 2011 ο Δήμος Δελφών   για το σύνολο των θεμάτων του Δελφικού Τοπίου. Για την διαμόρφωση αυτής της πρότασης δεν ενημερώθηκε ποτέ η τοπική κοινωνία, η πρόταση δεν συζητήθηκε ποτέ με κανέναν, ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο, και όσοι το μάθανε τότε ήταν όσοι διάβασαν ένα και  μοναδικό δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα χωρίς χάρτες για να γίνει κατανοητό που βρίσκεται το νέο νεκροταφείο. Το άρθρο δε αναφερόταν στην πρόταση ως τετελεσμένο γεγονός. Το γιατί ο Δήμος Δελφών επανέρχεται τον Δεκέμβριο του 2012 και φέρνει το θέμα της Ζώνης  Β’ σε δημόσια συζήτηση (ενώ έχει ήδη κάνει πρόταση για τα ίδια πράγματα το 2011 χωρίς να ρωτήσει κανέναν) σίγουρα σημαίνει κάτι που καλό θα ήταν να διερευνηθεί  από όποιον μπορεί, δεν αφορά όμως το προτεινόμενο «νέο» νεκροταφείο. Την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της ύπαρξης  και «ακεραιότητας» αυτής της πρότασης του 2011, άρα   και την επαναφορά του   «νέου» νεκροταφείου σαν πρόταση για το ΓΠΣ της Ιτέας σήμερα, την φέρνουν αποκλειστικά και μόνο λίγα συγκεκριμένα  άτομα που ανήκουν στους σημερινούς αιρετούς του Δήμου Δελφών. 







 





Η πρόβλεψη της δημιουργία ενός νέου νεκροταφείου είναι  ορθή γενικά ως  πράξη. Η   χωροθέτησή του όμως δημιουργεί πιθανή υπεραξία σε κάποια ιδιωτική έκταση γής   και απαξιώνει την γύρω περιοχή (ιδιωτική και μη)  στο μέτρο που απαγορεύονται όσες χρήσεις απαγορεύονται από την σχετική Νομοθεσία γύρω από νεκροταφεία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η γη όπου «χωροθετήθηκε» το 2011 το «νέο» νεκροταφείο Ιτέας, θα ανήκε σε κάθε άλλη περίπτωση στην Ζώνη Α’ του Δελφικού Τοπίου. Η αξία της δηλαδή θα ήταν πολύ συγκεκριμένη και η μικρότερη της ευρύτερης περιοχής (ελαιόδεντρα εντός Ζώνης  Α απολύτου προστασίας). Η χωροθέτηση   του νέου νεκροταφείου του Δήμου Ιτέας  πιθανώς έδωσε σε αυτή την ιδιωτική ιδιοκτησία οικονομική υπεραξία. Η αρχική εντύπωση για την εκτιμώμενη  απαξίωση  της γύρω γης είναι μηδενική μιας και ούτως ή άλλως και αυτή ανήκει στην Ζώνη Α’ του Δελφικού Τοπίου όπου δεν επιτρέπεται καμία άλλη χρήση εκτός της καλλιέργειας ελιάς (όπως και όλος ο ελαιώνας). Υπάρχει όμως και η αξία της αγροτικής εκμετάλλευσης που μπορεί να απαξιωθεί. Το νέο νεκροταφείο θα έπρεπε σίγουρα κάπου να χωροθετηθεί. Εάν όμως προκύψει ότι κάποιοι έχουν βάλει με προσωπική τους ευθύνη τον Δήμο Δελφών σε οποιαδήποτε διαδικασία εξόδων ή διοικητικών πράξεων για την χωροθέτηση του νέου νεκροταφείου στην συγκεκριμένη θέση χωρίς αυτή η θέση να είναι Νομικά και πρακτικά κατάλληλη, και αφού την πέρασαν από το «παράθυρο» της προαναφερόμενης απόφασης του ΥΠΠΟΤ, τώρα αυτοί οι ίδιοι προσπαθούν να την επισημοποιήσουν «πλαγίως» μέσα από τη μελέτη για το  ΓΠΣ της Ιτέας,  το γεγονός αυτό αφορά σοβαρότατο και προκλητικότατο σκάνδαλο. 



Σύμφωνα με τα ακόλουθα στοιχεία, η δημιουργία του «νέου» νεκροταφείου Ιτέας σε αυτή την θέση αντιβαίνει στο σύνολο ουσιαστικά των διατάξεων του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας -

(Μέρος-ΙΙ - Κεφάλαιο-Θ - Αρθρον-190 (Αρθ-1 ΑΝ-445/68, Αρθ-1 παρ.1, 2 και παρ.3 ΑΝ-582/68, Αρθ-1 και Αρθ-2 ΠΔ-1128/80) )

περί ιδρύσεως Κοιμητηρίων και περιορισμών στη δόμηση γύρω από αυτά.



Στην παράγραφο 3 προβλέπεται γνωμοδότηση του Ελληνικού Οργανισμού Tουρισμού όσον αφορά περιοχές που ευρίσκονται κοντά σε κύριες οδικές αρτηρίες και παραλιακούς ή τουριστικούς  γενικά χώρους.



Είναι δυνατόν ο Ε.Ο.Τ. να γνωμοδοτήσει θετικά για τη δημιουργία τρίτου νεκροταφείου σε μήκος 1 χιλιομέτρου με άμεση οπτική πρόσβαση από τον Περιφερειακό Ιτέας-Κίρρας, όταν μάλιστα σε μικρή απόσταση από τη μία των εισόδων υπάρχει και το παλιό νεκροταφείο της Κίρρας, δίνοντας στο διερχόμενο την εικόνα ενός συνεχούς νεκροταφείου;



 



    Στην παράγραφο 5 προβλέπεται ότι:


 "Τα ιδρυόμενα ή επεκτεινόμενα κοιμητήρια πρέπει να απέχουν.." :



α) "...τουλάχιστον 250 μ. από το άκρο του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως"



Το "νέο νεκροταφείο" απέχει 200 περίπου μέτρα από  το άκρο του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Ιτέας.



 

β) "...100 μέτρα από μεμονωμένες κατοικίες"



Η προϋπόθεση αυτή καλύπτεται οριακά γιατί υπάρχουν αρκετές κατοικίες που απέχουν λίγο πάνω από 100μ. από το "νέο νεκροταφείο".



γ) "...100 μ. από φρέατα και 50 μ. από πηγές πόσιμου νερού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μη δημιουργείται κίνδυνος να ρυπανθεί ή να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο τροφοδοτούνται τα προαναφερόμενα φρέατα και πηγές"



Σε απόσταση 5 περίπου μέτρων από το "νέο νεκροταφείο" υπάρχει πηγάδι ποσίμου ύδατος και σχεδόν στο όριο με αυτό γεώτρηση ποσίμου ύδατος. Σε απόσταση 25 περίπου μέτρων υπάρχει άλλη γεώτρηση ποσίμου ύδατος.





 



     Επίσης πληθώρα γεωτρήσεων και πηγαδιών υπάρχει σε όλη την περιοχή γύρω από το "νέο νεκροταφείο" και μάλιστα στην περιοχή που γίνεται η διοχέτευση των υπογείων υδάτων προς τη θάλασσα με άμεσο αποτέλεσμα τη μόλυνσή τους από τη δημιουργία του, όπως και τη μόλυνση όλου του υδροφόρου ορίζοντα του οικισμού της Ιτέας.


δ) "...τουλάχιστον 1500 μ. από νοσοκομεία και κλινικές γενικά. Η απόσταση αυτή μπορεί να περιοριστεί μέχρι 500 μ. στις περιπτώσεις που τα κοιμητήρια δεν είναι αμέσως ορατά από τα νοσοκομεία ή τις κλινικές γενικά και ταυτόχρονα η κυρία οδός προσπέλασής τους δεν περνά μπροστά από τα κοιμητήρια»



Το Γηροκομείο-Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων της Ιτέας απέχει ελάχιστα πάνω από τα 500 μέτρα από το "νέο νεκροταφείο".





Στην παράγραφο 6 προβλέπεται ότι:



"Απαγορεύεται να εγκρίνεται νέο και να επεκτείνεται υφιστάμενο σχέδιο πόλεως, να ανορύσσεται φρέαρ πόσιμου νερού και να ιδρύονται νέα νοσοκομεία ή κλινικές σε αποστάσεις από υφιστάμενα κοιμητήρια που να είναι μικρότερες από τις καθοριζόμενες στην προηγούμενη παράγραφο"



Επομένως με τη δημιουργία του "νέου νεκροταφείου" πέρα από όλα τα άλλα απαγορεύεται ουσιαστικά η οποιαδήποτε μελλοντική επέκταση του σχεδίου πόλεως Ιτέας γιατί με τη δημιουργία ζώνης 250 μέτρων γύρω από αυτό απαγορεύεται η επέκταση σε όλο το χώρο μεταξύ του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, του περιφερειακού, του δρόμου Ιτέας-Άμφισσας και του χειμάρρου Σκίτσα. Η απαγορευτική αυτή ζώνη επεκτείνεται και βόρεια του περιφερειακού με αποτέλεσμα κι εκεί να απαγορεύεται  η επέκταση του σχεδίου πόλεως και όλα τα άλλα που αναφέρονται στην παράγραφο 6.





    Η δημιουργία του "νέου νεκροταφείου" γίνεται έτσι πραγματική θηλιά στο λαιμό της Ιτέας, έτοιμη να την πνίξει σε οποιαδήποτε προσπάθεια μελλοντικής επέκτασής της.



Στην παράγραφο 7 προβλέπεται ότι:



"Τα κοιμητήρια πρέπει να ευρίσκονται σε ευάερες θέσεις όπου οι επικρατούντες άνεμοι να μην κατευθύνονται προς τις κοντά σε αυτά κατοικημένες περιοχές. Η περιοχή τους πρέπει να μην πλημμυρίζει και να αποστραγγίζεται καλά. Τα αποστραγγιζόμενα όμβρια νερά πρέπει να μην ρυπαίνουν ή μολύνουν φρέατα ή άλλες πηγές πόσιμου νερού που ευρίσκονται σε μικρή απόσταση"





    Οι βόρειοι άνεμοι που επικρατούν το χειμώνα και διέρχονται από το "νέο νεκροταφείο" κατευθύνονται προς τον οικισμό της Ιτέας.

Ο χώρος που προβλέπεται για τη δημιουργία του "νέου νεκροταφείου" βρίσκεται ακριβώς νότια από αγωγό μέσα από τον οποίο διοχετεύονται τα όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται βόρεια του περιφερειακού  και τα οποία λιμνάζουν σε αυτόν ακριβώς το χώρο για μεγάλες περιόδους του έτους.




Πέρα από όλα αυτά για τη δημιουργία νέου νεκροταφείου είναι απαραίτητη η κατάργηση του παλαιού σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού του 2011.



Επίσης για τη δημιουργία του "νέου νεκροταφείου"  απαιτείται η κατασκευή κόμβου που σε συνδυασμό με την απαιτούμενη απόσταση από τον άξονα του δρόμου και την πρόβλεψη του παραπάνω νόμου: «Τα κοιμητήρια περιβάλλονται πάντα με φυτείες (δέντρα και θάμνους) που καλύπτουν ζώνη με επαρκές πλάτος. Σε οποιονδήποτε χώρο απαλλοτριώνεται για να ιδρυθεί νέο κοιμητήριο πρέπει απαραίτητα να δημιουργείται μέσα στην έκταση που προορίζεται για το σκοπό αυτό η προαναφερόμενη ζώνη πρασίνου ενώ το υπόλοιπο κεντρικό μέρος να χρησιμοποιείται μόνο ως κοιμητήριο», περιορίζεται δραστικά ο προς εκμετάλλευση χώρος ακόμα και αν δεν υπήρχαν και οι άλλες απαγορεύσεις που εκτέθηκαν πιο πάνω.



Η θέση του "νέου νεκροταφείου"  είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα αποτελέσει χώρο νέων τροχαίων δυστυχημάτων σε ένα ήδη επιβαρυμένο με φόρο αίματος σημείο.



Η δημιουργία λοιπόν νεκροταφείου είναι εντελώς παράνομη, επικίνδυνη  και αποτελεί παράλληλα ταφόπλακα όχι μόνο για την εικόνα της Ιτέας αλλά και για το ίδιο το μέλλον της.

Το παρόν απευθύνεται σε κάθε Αρμόδιο και ενδιαφερόμενο για την προστασία της ευνομίας και των συμφερόντων της πόλης της Ιτέας.





…………………………………………………………………………….







 






































 Εκτός των ανωτέρω στοιχείων η δημιουργία νεκροταφείου στο προτεινόμενο σημείο θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή του λόγω της γειτνιάσεως με το χείμαρρο «Σκίτσα» από τα σημεία καμπής του οποίου απέχει μόλις 165 και 191 μέτρα:




   Παράλληλα όπως προαναφέρθηκε στο μέσον της βόρειας πλευράς του «νέου νεκροταφείου» καταλήγει αποστραγγιστικός αγωγός «μέσα από τον οποίο διοχετεύονται τα όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται βόρεια του περιφερειακού  και τα οποία λιμνάζουν σε αυτόν ακριβώς το χώρο για μεγάλες περιόδους του έτους.» Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο χώρος να μετατρέπεται συχνά σε υδροβιότοπο που φιλοξενεί αποδημητικά πουλιά.

   Ο συνδυασμός αυτός χειμάρρου–αγωγού συν το γεγονός ότι το σημείο είναι εκτεθειμένο στους βόρειους ανέμους καθιστά το νέο νεκροταφείο έρμαιο των καιρικών συνθηκών.
Μόλις πρόσφατα καταστράφηκαν τρία νεκροταφεία μέσα σε τέσσερεις  ημέρες, σε τρία διαφορετικά σημεία της χώρας, λόγω καιρικών φαινομένων.



Η πρόφαση που υπάρχει στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι πρέπει να γίνει σε αυτή τη θέση το νέο νεκροταφείο επειδή υπάρχει έγκριση από το ΚΑΣ είναι έωλη γιατί το ΚΑΣ είναι αρμόδιο να εγκρίνει την προτεινόμενη από την τοπική αυτοδιοίκηση θέση σε σχέση με το Δελφικό τοπίο ή τυχόν αρχαιολογικό χώρο και όχι να ελέγξει αν τηρείται η νομοθεσία για τη δημιουργία νέου νεκροταφείου. Επίσης το ΚΑΣ δεν έχει εγκρίνει «επέκταση» νεκροταφείου. Αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν να ελέγξει τη νομιμότητα για τη δημιουργία νεκροταφείου στην προτεινόμενη θέση πράγμα το οποίο δεν έκανε. Το ΚΑΣ φυσικά δε θα έφερνε αντίρρηση για μια θέση που θα επηρέαζε το Δελφικό τοπίο σε μικρότερο βαθμό από την προτεινόμενη (τέτοιες θέσεις υπάρχουν).



Για τη μείωση των προβλεπόμενων αποστάσεων με βάση κοινή απόφαση Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας – Πρόνοιας 26889/5769/30.9.98Καθορισμός δικαιολογητικών και διαδικασίας για τη μείωση των αποστάσεων των ιδρυομένων ή επεκτεινομένων κοιμητηρίων»)  ΦΕΚ 838 / 23.10.98,  σύμφωνα με το άρθρο 2,  απαιτούνται:




    «A. Για την ίδρυση νέου ή την επέκταση υπάρχοντος κοιμητηρίου καθώς και για την έγκριση ή επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου      πλησίον αυτού, ο ενδιαφερόμενος OTA ή η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην περίπτωση που η διαδικασία κινείται από αυτήν, υποβάλει στο νομαρχιακό συμβούλιο πλήρη φάκελο με τα παρακάτω δικαιολογητικά:
    1) Σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου.
    2) Σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
    3) Βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, στην οποία αναφέρεται ότι η έκταση δεν δεσμεύεται από απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
    4) Υδρογεωτεχνική μελέτη εγκεκριμένη από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
    Στην παραπάνω μελέτη πρέπει να προβλέπονται τυχόν μελλοντικά προβλήματα ρύπανσης ή μόλυνσης και ο τρόπος παρακολούθησης της εξέλιξης των δυσμενών συνθηκών.
    5) Μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας εγκεκριμένη από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων.
    Το περιεχόμενο της ως άνω μελέτης και της μελέτης της παρ. 4 αναφέρονται στα παραρτήματα I και II που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης και δημοσιεύονται με αυτήν.
    6) Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του πίνακα 3 του άρθρου 16 της KYA 69269/5387/1990 (B 678) συμπληρωμένη με ειδική και τεκμηριωμένη αιτιολογία που εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και Υγείας και Πρόνοιας, για τη σύνταξη δε αυτής απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της υδρογεωτεχνικής μελέτης και της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας.
    7) Ειδική τεχνική μελέτη η οποία περιλαμβάνει: α) τεχνική έκθεση, β) χάρτες και γ) φωτογραφίες όπως αναλυτικά αναφέρονται παρακάτω:
   
α) Τεχνική έκθεση
  Στην τεχνική έκθεση περιγράφονται ο περιβάλλων το κοιμητήριο χώρος (ιδιαίτερα πρέπει να περιγραφούν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον), το νομικό καθεστώς δόμησης (εντός σχεδίου, ZOE, εκτός σχεδίου κλπ.), οι οικιστικές συγκεντρώσεις, οι χρήσεις γης, οι κλίσεις εδάφους, οι αποστάσεις από φρέατα και οι πηγές, οι χρήσεις των επιφανειακών και υπόγειων νερών, τα χαρακτηριστικά του κοιμητηρίου (έκταση, δυναμικότητα κλπ.), η κοκκομετρία και η περατότητα των επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών, τα πιθανά προβλήματα επικινδυνότητας των γεωλογικών σχηματισμών, οι δυνατότητες ηλεκτροδότησης, η δυνατότητα υδροδότησης και τηλεφωνικής σύνδεσης, η περιγραφή αποχετευτικού συστήματος, ο τρόπος διάθεσης και διαχείρισης απορριμμάτων, οι αποστάσεις από νοσηλευτικά ιδρύματα, οι επικρατούντες άνεμοι και κάθε άλλη σχετική πληροφορία, η οποία θα διευκόλυνε το νομαρχιακό συμβούλιο στη λήψη της απόφασης.
    Στην τεχνική έκθεση επίσης περιγράφονται συνοπτικά τα στοιχεία, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της εγκεκριμένης υδρογεωτεχνικής μελέτης, της εγκεκριμένης ΜΠΕ και της εγκεκριμένης μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας, συναξιολογούνται και τεκμηριώνεται η προτεινόμενη μείωση της απόστασης.
    Στην τεχνική έκθεση προτείνονται επίσης πιθανές εναλλακτικές λύσεις που ικανοποιούν καλύτερα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
     
β) Χάρτες
    Οι χάρτες που περιλαμβάνονται στην ειδική τεχνική μελέτη είναι:
    - Χάρτης σε υπόβαθρο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) της ευρύτερης περιοχής σε κλίμακα 1:50.000, όπου σημειώνεται η εξεταζόμενη έκταση.
    - Χάρτης σε υπόβαθρο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) της ευρύτερης περιοχής της έκτασης (μέχρι τουλάχιστον 1.000 μ. πέριξ αυτής) σε κλίμακα 1:5.000 ή 1:2.000 και οδοιπορικό διάγραμμα.
    Στο χάρτη σημειώνονται τα φρέατα και οι πηγές ύδατος που υπάρχουν σε απόσταση μέχρι 1.000 μ. πέριξ της εξεταζόμενης έκτασης, οι θέσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που ευρίσκονται σ αυτή, το όριο του υφιστάμενου σχεδίου πόλης και οι επιτρεπόμενες χρήσεις, οριοθετούνται οι οικιστικές συγκεντρώσεις σε έκταση μέχρι 250 μ. από το κοιμητήριο, αποτυπώνεται και περιγράφεται το υδρευτικό σύστημα του δήμου ή της κοινότητας, από τα σημεία υδροληψίας έως την κεντρική μονάδα διανομής και σημειώνονται οι θέσεις και οι γωνίες λήψης των φωτογραφιών της επομένης παρ. (γ).
    γ) Φωτογραφίες
    Σειρά φωτογραφιών της εξεταζόμενης έκτασης, καθώς και φωτογραφίες της ευρύτερης περιοχής, για πλήρη φωτογραφική τεκμηρίωση. H παρουσίαση των φωτογραφιών γίνεται σε πίνακα μεγέθους DIN A4, στις οποίες πρέπει να σημειώνεται η ημερομηνία λήψης.
    B) Για την ανόρυξη φρέατος ποσίμου ύδατος από υφιστάμενο κοιμητήριο απαιτείται η σύνταξη υδρογεωτεχνικής μελέτης, το περιεχόμενο της οποίας αναφέρεται στο παράρτημα I.
    Γ) Το νομαρχιακό συμβούλιο δύναται κατά την κρίση του να ζητήσει και κάθε άλλο στοιχείο το οποίο θα το βοηθούσε στη λήψη της απόφασης. O αριθμός των χαρτών εξαρτάται στη λήψη της απόφασης. O αριθμός των χαρτών εξαρτάται από τη δυνατότητα απεικόνισης των απαιτούμενων στοιχείων στον ίδιο ή περισσότερους χάρτες.
    Δ) Τα παραπάνω δικαιολογητικά και οι επιμέρους μελέτες πρέπει να υποβάλλονται σε τρία (3) αντίτυπα, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τους κατά νόμο αρμόδιους επιστήμονες.
    E) Το νομαρχιακό συμβούλιο μετά τη μελέτη των παραπάνω δικαιολογητικών και εφόσον τα κρίνει επαρκή, εκδίδει την απόφαση μείωσης της απόστασης. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έγκριση των επιμέρους μελετών και την έκδοση της παραπάνω απόφασης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο (2) χρόνια.»

    Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν έγινε πριν τη χωροθέτηση του νεκροταφείου η οποία έγινε εντελώς αυθαίρετα για να εξυπηρετήσει ποιο σκοπό άραγε; (πάντως όχι τα συμφέροντα της Ιτέας).




Επειδή όπως αποδείχθηκε η χωροθέτηση του νεκροταφείου στο σημείο του περιφερειακού αντιβαίνει πλήρως στην κείμενη νομοθεσία και  δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για ολόκληρη την πόλη της Ιτέας παρακαλούμε να γίνει δεκτή η ένστασή μας και να επαναχωροθετηθεί το νέο νεκροταφείο σε θέση που πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και παράλληλα εξυπηρετεί και δεν βλάπτει  τα συμφέροντα της πόλης.

Επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.


Οι ενιστάμενοι





























11 σχόλια:

  1. Μπράβο παιδιά! εμπεριστατωμένη ένσταση. Θλιβερή όμως η εικόνα παντού νεκροταφεία τι στην ευχή θέλουνε να πουνε κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά με τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια... Πόσα από αυτά είναι νόμιμα και πόσα έχουν άδεια χρήσης νερού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tα πηγάδια στην περιοχή υπάρχουν εδώ και ένα αιώνα και οι γεωτρήσεις από πολλές δεκαετίες

      Διαγραφή
    2. ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΠΟΛΗ? ΡΕ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΜΑΥΡΟΞΥΛΟ!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση για το νέο νεκροταφείο?
    Που αλλού μπορει να πάει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να έχει γίνει μελέτη σε απαγορευμένη ζώνη και παραβαίνοντας όλα τα άρθρα θέλουν να κάνουν παράνομο νεκροταφείο. Δεν γίνεται. Και δεν θα γίνει. Το ερώτημα είναι γιατί το θέλουν εκεί. Η απάντηση αυτονόητη

      Διαγραφή
    2. Στο τοπικό συμβούλιο είχε προταθεί η θέση Βάλτος σε σημείο που να ικανοποιεί ΟΛΕΣ τις απαιτήσεις της νομοθεσίας

      Διαγραφή
  4. Μονο το νεκροταφειο σας νοιαζει? Εχετε προσεξει τι κανουν στην παραλιακη ζωνη της Ιτεας? Χάνετε το δασος μερικοι μερικοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΙΔΙΑ ΜΗ ΤΟ ΖΟΡΙΖΕΤΕ!ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΛΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΕΛΦΩΝ

    ε) Τόσο η κυκλοφοριακή όσο και το Γ.Π.Σ., είναι μελέτες που έχει έχει εκπονήσει το ίδιο μελετητικό γραφείο και είναι επιστημονικά ανακόλουθο και
    θεσμικά (τουλάχιστον) απρεπές ό, τι άλλο ισχυρίζεστε και προτείνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O Παπαλάγιος ανέθεσε στο γραφείο αυτό την κυκλοφοριακή.Γιατι γκρινιάζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή