Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Νίκος Δρόλαπας: Κυρία Ρομβοτσάνου, η Τουριστική Ανάπτυξη στον δήμο Δελφών, δεν έρχεται με πόλεμο κατά τουριστικών επιχειρήσεων!...

Κα Ρομβοτσάνου Ελισάβετ 

 Η Τουριστική Ανάπτυξη δεν έρχεται με πόλεμο κατά τουριστικών επιχειρήσεων! 

                                                                                                                            Του Νίκου Δρόλαπα 

   Με απόφαση του Δημάρχου Δελφών, η κ. Έλλη Κοτσάνου - Ρομβοτσάνου ορίσθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου. 

   Έργο της επιτροπής αυτής είναι , η μελέτη των υφισταμένων συνθηκών στον τουριστικό τομέα, η επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων , η υποβολή προτάσεων προς ανάληψη δράσεων και προώθηση έργων τα οποία θα επιφέρουν τουριστική ανάπτυξη. Ότι από αυτά, οψέποτε, υλοποιηθεί, θα πρέπει να προβληθεί παντού ως το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας. 
   Αν στη συνέχεια παραχθούν μετρήσιμα αποτελέσματα και οι τοπικές επιχειρήσεις αυξήσουν τη κίνησή τους , τότε μπορεί να συζητηθεί η επιβολή πρόσθετων φόρων , όπως το τέλος παρεπιδημούντων , το οποίο καθ΄ υπέρβαση θέλει να εφαρμόσει ο Δήμος , αφού δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο. Όχι όμως όσο διαρκεί η κρίση. Αντί λοιπόν η εν λόγω Επιτροπή να βάλει σε μία σειρά αυτά με τα οποία οφείλει να ασχοληθεί, ξεκινάει α ν ά π ο δ α. Παραβλέπει σκοπίμως και δεν θίγει τα κακώς κείμενα. 
  Εισηγείται ζητήματα για τα οποία είναι αναρμόδια, προκαλώντας τις αντιδράσεις των επαγγελματιών. Δεν έχει πάρει καμία απόφαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα και το σπουδαιότερο, μέχρι σήμερα, δεν έχει να παρουσιάσει κανένα θετικό έργο. Δομές που θα προσέλκυαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών είτε δεν υπάρχουν είτε είναι αναξιοποίητες και υποβαθμισμένες, χωρίς ίχνος προβολής και προώθησης στη τουριστική αγορά. 
  Κανένα έργο τουριστικού ενδιαφέροντος δεν έχει απασχολήσει τη τουριστική επιτροπή, αλλά δεν έχει προβλεφθεί και από το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρονται , ως προτάσεις, μερικές επιλέξιμα έργα τα οποία θα ανέτρεπαν το καθεστώς της οπισθοδρόμησης που βιώνει χρόνια τώρα η περιοχή μας. Όλοι οι παραπαρνάσσιοι Δήμοι έχουν πρόσβαση απ΄ ευθείας προς το Χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, με θλιβερή εξαίρεση την Άμφισσα που είναι καταδικασμένη να ζει περίκλειστη και αποκομμένη από το ν υπόλοιπο κόσμο. Ο δρόμος από την Αργοστίλια, είναι ήδη χαραγμένος και δίνει άμεση πρόσβαση στον Παρνασσό, φθάνει να γίνουν λίγα τεχνικά έργα για την απορροή των νερών και μερικές ευθυγραμμίσεις και φυσικά να υπάρχει η πολιτική βούληση. Γιατί οι αιρετοί του Δήμου δεν τολμούν να δυσαρεστήσουν ούτε τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις , ούτε τους εκ Δελφών πολιτικούς τους φίλους, οι οποίοι , δεν διανοούνται να γίνει οτιδήποτε πέραν των Δελφών, ενώ θα έπρεπε να τους διακρίνει εναργέστερη όραση και πιο δημιουργική ανταγωνιστικότητα. 
  Γιατί επί πολλά χρόνια προσπαθούν να κρατήσουν τους τουρίστες και δεύτερη μέρα στους Δελφούς, όταν δεν έχουν εξασφαλισμένη τη μία ημέρα, αφού το 60% των διακινουμένων επισκεπτών επιστρέφουν Αθήνα το απόγευμα της ίδιας μέρας. Δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι όσο και να ισχυροποιηθεί το τουριστικό μέτωπο της περιοχής μας, Δελφοί – Ιτέα – Γαλαξίδι , χωρίς τουριστική ανάπτυξη στην ‘’ ενδοχώρα’’ , με εναλλακτικό τουρισμό , με αξιοποίηση των διαθέσιμων πόλων έλξης και προσβασιμότητα παντού, η κίνηση θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα.
   Όμως, η αδιαφορία και η αέναος εξυπηρέτηση των ίδιων και των ίδιων ημετέρων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις επί του κοινωνικού συνόλου, ρίχνει βαριά τη σκιά της , ιδιαίτερα , στη πόλη της Άμφισσας. Φθάνει μία ματιά στον ερειπιώνα της σιδηροκατασκευής του ΚΤΕΛ Φωκίδας για να δει κανείς ποια είναι η πρώτη εικόνα που προσλαμβάνουν οι επισκέπτες της πόλης. Γιατί αυτό το χάλι ; Επιτρέπεται ο Δήμος να μην έχει προωθήσει τη διαδικασία πληρωμής των παροδίων ιδιοκτητών ούτως ώστε να διανοιχθεί ο δρόμος του ΚΤΕΛ νόμιμα και να μπορέσει το ΚΤΕΛ να εκδώσει οικοδομική άδεια , να ολοκληρώσει το κτίριό του για τη στέγαση των υπηρεσιών του ( γραφεία , εκδοτήρια, χώροι αναμονής των ταξιδιωτών, κλπ. ) ; Οι φωτογραφίες καταγράφουν τη διαφορά νοοτροπίας , που άμεσα σχετίζεται με τη πρόοδο και τη ποιότητα ζωής, μεταξύ της Άμφισσας και των άλλων γειτονικών πόλεων, της ΛΑΜΙΑΣ και της ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ. Αυτό συμβαίνει επειδή σε κάθε βήμα κρύβεται η σκοπιμότητα. Αντί να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την αποκατάσταση των δομών της πόλης μας, να δεσμευθούν πιστώσεις από το πράσινο ταμείο που χρηματοδοτεί αυτές, όπως και άλλες δράσεις, ο Δήμαρχος βάζε ι σε πρώτο βαθμό προτεραιότητας την αγορά παραδοσιακού κτιρίου για να το λειτουργήσει ως ξενώνα. Έτσι όμως εξαντλεί τα δικαιώματα του Δήμου από το πράσινο ταμείο, με δέσμευση πίστωσης άνω των 120.000 ευρώ, λες και το μόνο που έλειπε από την Άμφισσα ήταν αυτό, αφού….οι τουρίστες δεν χωράνε στην Άμφισσα….!!
 Και δεν είναι μόνο αυτά. 

   Η Επιτροπή τουρισμού σφυρίζει αδιάφορα, όταν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης λειτουργεί ( στην π. Κλινική Καρανάσου ) παράνομα ως ξενοδοχείο , χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας από κανένα κρατικό φορέα, οι οποίοι μάλιστα αρνούνται να δεχθούν ως νόμιμη τη λειτουργία αυτή , με τη διαμονή σχολείων και ενίοτε ηθοποιών, καλλιτεχνών , μουσικών κλπ. σε βάρος όλων των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής , παραβιάζοντας τους όρους της ελεύθερης αγοράς, με χειραγώγηση πελατών και με μία διαχείριση που ποτέ δεν έχει δημοσιευθεί προς ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα διατιθέμενα κονδύλια , τη προέλευσή τους και τις δαπάνες που πραγματοποιούν , για λόγους διαφάνειας και χρηστής διοίκησης …!

   Ποιες θετικές προϋποθέσεις για τον τουρισμό δημιουργούνται, ιδιαίτερα για την Άμφισσα ,
 ΟΤΑΝ το Κάστρο παραμένει αναξιοποίητο, εγκαταλειμμένο και απροστάτευτο στους κινδύνους, ΟΤΑΝ σαπίζουν στις αποθήκες χιλιάδες εκθέματα του Λαογραφικού και του Ιστορικού Μουσείου, ΟΤΑΝ το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης παραμένει κλειστό,
 ΟΤΑΝ πρυτανεύει η αδιαφορία για την αποκατάσταση του Ελαιώνα Άμφισσας με την ιστορική , πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία που περικλείει, 
 ΟΤΑΝ καταχώνονται αρχαιότητες με επισπεύδοντες τους τοπικούς αιρετούς , ενώ προστατεύονται άλλες ανύπαρκτες για λόγους σκοπιμότητας , παραμένοντας κλειστή η 3η είσοδος της πόλης, στην οδό Βασιλοπούλου, πίσω από την τ. Νομαρχία….. ! !


    Μετά τα παραπάνω και χωρίς να έχετε δικαίωμα από τον Καλλικρατικό νόμο, επειδή το θέμα περνάει από την Οικονομική Επιτροπή, με ποίο ηθικό και νομικό έρεισμα εισηγηθήκατε, -- σε περίοδο κρίσης --, την επιβολή του πρόσθετου Δημοτικού φόρου παρεπιδημούντων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , εστιατόρια, ταβέρνες , οβελιστήρια, ξενοδοχεία, καφενεία κλπ. κυρίως της Άμφισσας , η οποία ΔΕΝ είναι χαρακτηρισμένη τουριστική περιοχή και δεν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις του νόμου για επιβάρυνση με αυτό το φόρο, ο οποίος μάλιστα είναι προαιρετικός για τον Δήμο , αφού δεν είναι υποχρεωτική η επιβολή του από τον νόμο ; διότι , προκειμένου να επιβληθεί, πρέπει αποδεδειγμένα να προκύπτει ότι από την αυξημένη τουριστική κίνηση στην Άμφισσα (!) ο Δήμος επιβαρύνεται υπέρμετρα από δαπάνες καθαριότητος, φωτισμού και ειδικών έργων από τη παρατηρούμενη ….πολυκοσμία ! Αλήθεια, σε ποια κίνηση τουριστών στην Άμφισσα αναφέρεσθε ;

   Μήπως την είδατε μόνο εσείς και ο κ. Δήμαρχος ; 

    Βέβαια εσείς, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και υπό τη πίεση των επαγγελματιών, παραδεχθήκατε αυτό που όλοι γνώριζαν, ότι, σας επέβαλε ο ίδιος ο Δήμαρχος να εισηγηθείτε την επιβολή των τελών παρεπιδημούντων στους επαγγελματίες της Άμφισσας.

   Έτσι όμως, μπορεί να πάει ο τόπος μπροστά ; ;

3 σχόλια:

  1. κύριε Δρόλαπα... η "κυρία ΣΤΡΩΜΗ" , τόσο καιρό δεν σας ενοχλούσε..?..?..?
    ...προφανώς είστε επιλεκτικός όταν θέλετε να τα "χώσετε"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω καθαρή διάθεση προς όλους. Δεν με αφορούν τα πρόσωπα, ούτε έχω προσωπικά με κανέναν. Δεν προσδοκώ, δεν ελπίζω σε τίποτα και δεν λογοδοτώ σε κανέναν. Σέβομαι μόνο τους συμπολίτες μου και προσπαθώ να έχουν καλύτερη ενημέρωση. Δεν ασκώ αρνητική και άγονη κριτική. Περιγράφω συγκεκριμένες ενέργειες ή επιλεκτικές παραλείψεις, επισημαίνω λάθη, προτείνω λύσεις και προκαλώ δημόσιο διάλογο για τα τοπικά ζητήματα.
      Σήμερα και για τέσσερα , ή άν αλλάξει ο Καλλικράτης, για δύο χρόνια ακόμη θα διοικήσει τον Δήμο μας μία άτολμη Δημοτική Αρχή χαμηλής παραγωγικότητας και υψηλής ρουσφετολογίας. Θεωρώ λοιπόν, ότι ένα τέτοιο σύστημα εξουσίας δεν πρέπει να το αφήνουμε ούτε δευτερόλεπτο ήσυχο, για να μή περάσουν χαμένα και άλλα χρόνια. Μέσα στο πρώτο δεκάμηνο διοίκησής του πρέπει να λογοδοτήσει για πάρα πολλά. Πολλά εγγίζουν και πρόσωπα. Άν όμως δεν διορθωθούν πρέπει να έρθουν όλα στο φώς. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υπάρχουν προσωπικές αντιπαλότητες, γι΄ αυτό και τα αφήνουμε λίγο ακόμη. Για πόσο όμως ;

      Διαγραφή
    2. Θα ήταν καλή ιδέα να μετονομάσετε το ξενοδοχείο σας σε .. Κ.Π.Ε.!!!

      Διαγραφή