Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Η ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ PRESS ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τον Καλλικράτη στην Δωρίδα...!


 Πριν διαβάσετε το άρθρο της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Δωρίδας, ας θυμηθούμε μερικές αλησμόνητες στιγμές που χαρακτήρισαν την είσοδο του Καλλικράτη στην ζωή των Δωριέων δημοτών... 

...Στην συνεδρίαση της ΤΕΔΚ, σκληρή ήταν και η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Λιδορικίου Γιώργος Κουλούλας ο οποίος μίλησε για αρπαγή της έδρας και ζήτησε από το σώμα να δεχτεί την πρόταση το δημοτικού συμβουλίου Λιδορικίου που αναφέρει πως  ο νέος δήμος  θα έχει την έδρα στο Λιδορίκι διαφορετικά θα παραμείνει μόνος του ως Δήμος.

Όταν τα αίματα άναψαν ο δήμαρχος Λιδωρικίου Γιώργος Κολούλας είπε ότι ο δήμος Ευπαλίου είχε πάρει απόφαση να συνενωθεί με τη Ναύπακτο. Aυτό εξόργισε το δήμαρχο Ευπαλίου Τάσο Παγώνη που απάντησε ότι ουδέποτε πάρθηκε τέτοια απόφαση και πως οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν ήταν για την απόσχιση του δήμου από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την προσάρτησή του στη Δυτική Ελλάδα...



Από Ελευθεροτυπία: 

2010 ...ΦΩΚΙΔΑ: Αναταραχή επικρατεί και στον Δήμο Δωρίδος του νομού Φωκίδας, καθώς το υπουργείο όρισε το Λιδωρίκι ως έδρα των συνενωμένων δήμων Ευπαλίου, Τολοφώνα, Λιδωρικίου και Βαρδουσίων αντί για το Ευπάλιο. 
Οι κάτοικοι Ευπαλίου-Τολοφώνα-Βαρδουσίων μιλούν για «πραξικόπημα».  

   Αποδίδουν τη μεταστροφή Ραγκούση σε υπόγειες διεργασίες με τη μοναδική βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αφροδίτη Παπαθανάση, που κήρυξαν ως «persona non grata».
   Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της περιοχής παρουσιάζουν ομοφωνία στα αιτήματα.
 Οι γραμματείς των Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν...

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

Με αγανάκτηση, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Δωρίδας, καταγγέλλει το ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ που έγινε από το αρμόδιο Υπουργείο την τελευταία στιγμή για μεταφορά της έδρας του νέου Δήμου Δωρίδας, από το Ευπάλιο, που προέβλεπε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου, στο Λιδωρίκι.


Αυτό είναι μια κατάφορη αδικία και πραξικοπηματική ενέργεια σε βάρος των αρχών της πλειοψηφίας, μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας, σε βάρος της ανάπτυξης και της λειτουργίας μιας κοινωνίας.

ΓΙΑΤΙ

·        Το Ευπάλιο ως Δήμος έχει το 45% του συνολικού πληθυσμού των τεσσάρων Δήμων που συνενώνονται (Ευπαλίου, Τολοφώνας, Λιδωρικίου και Βαρδουσίων).

·        Το Ευπάλιο ως πολεοδομικό συγκρότημα έχει πληθυσμό 2000 κατοίκων, ενώ άλλοι ενδιαφερόμενοι οικισμοί δεν ξεπερνούν τους 700.

·        Το 80% των παραγωγικών επιχειρήσεων της Δωρίδας βρίσκεται στον Δήμο Ευπαλίου.

·        Το 60% των εμπορικών επαγγελματικών και επιχειρήσεων εστίασης δραστηριοποιείται στον Δήμο Ευπαλίου.

·        Το 70% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Δωρίδας λειτουργεί στον Δήμο Ευπαλίου.

·        Η προσβασιμότητα και η εγγύτητα που θέλει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, είναι στο Ευπάλιο -για το μεγαλύτερο τμήμα της Δωρίδας- λόγω οδικού δικτύου, μορφολογίας εδάφους και η πιο σύντομη και λειτουργική από οποιονδήποτε άλλον οικισμό.

·        Στο Ευπάλιο έχει πρόσφατα ανεγερθεί μεγάλο και σύγχρονο Δημαρχιακό Μέγαρο που πληροί όλες τις λειτουργικές και υπηρεσιακές μελλοντικές ανάγκες ενός Δήμου με πληθυσμό από 10.000 έως και 30.000 κατοίκους.

·        Βάσει των μελετών που έχουν γίνει από επιμελητήρια και άλλους φορείς, λόγω κατασκευής και λειτουργίας της Γέφυρας Ρίου-Αντίρριου η οικοδομική και επιχειρηματική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα είναι αλματώδης για την περιοχή του Δήμου Ευπαλίου και σημαντική για τον διπλανό παραλιακό Δήμο Τολοφώνας.

·        Ειδικότερα και σύμφωνα με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία του Δήμου υπάρχουν σε εκκρεμότητα 287 αιτήσεις για οικοδομικές άδειες 38 για βιοτεχνικές-βιομηχανικές-επαγγελματικές επιχειρήσεις και 15 για μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.

·        Ένα βασικό κριτήριο του Νομοθέτη στις συνενώσεις για την επιλογή της έδρας των νέων Δήμων, είναι το πληθυσμιακό. Η έδρα εδόθη στον μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο;



ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ



Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ

                                                               20 Μαΐου 2010
 ...
    Σε πένθιμη «συσκευασία» με μαύρες κορδέλες θα παραμείνει για αρκετό διάστημα το δημαρχείο του Ευπαλίου. Η επιτροπή αγώνα που το «αμπαλάρισε» εκφράζει την πικρία της για το πραξικόπημα στην περιοχή. Ως παρενέργειες της νέας κατάστασης θεωρούνται οι παραιτήσεις των γραμματέων του ΠΑΣΟΚ στους Δήμους Βαρδουσίων, Ευπαλίου και Τολοφώνα. Οι κάτοικοι προσανατολίζονται με το μέτρο των 2/3 που τους επιτρέπει ήδη ο νόμος και μέσα από τις διεργασίες των δημοτικών εκλογών να «πάρουν» την έδρα στο Ευπάλιο. Σε τοπικό επίπεδο θα γίνει ειδική εκδήλωση για όλους τους βουλευτές που τους υποστήριξαν.
enet.gr

 


ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ PRESS

22 επικαιρότητα              Παρασκευή 13 Μορτίου 2015                    Ναυπακτία


Σίγουρο το αίτημα των ορεινών 
όταν ανοίξει το θέμα η κυβέρνηση
 Δύο δήμοι στη Ναυπακτία 




       Οι δηλώσεις του Νίκου Βούτση περί «χωροταξικής αποκλιμάκωσης» τoυ Καλλικράτη, έστω και λακωνικές σε πρώτη φάση, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν τις πρώτες συζητήσεις ανά την Ελλάδα για αλλαγή του σημερινού γεωγραφικού χάρτη της αυτοδιοίκησης. Οι συζητήσεις αυτές βέβαια, ποτέ δεν έπαψαν, έστω κι αν για ένα χρονικά διάστημα είχαν φανερά κο¬πάσει. Όλα όσα συζητήθηκαν στη φάση της διαβούλευσης του Καλλικράτη, πριν την εφαρμογή του. ανασύρονται σιγά σιγά από τα συρτάρια και σύντομα ανομένεται να αποτελέσουν και πάλι πεδίο διεκδικήσεως, με με τη Ναυπακτία φυσικά να μην αποτελεί εξαίρεση
......
    Οι σκέψεις του υπουργείου

    Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται να μην σνοίξει ακόμα το θέμα μιας και υπάρχει ο φόβος να βρεθούν μπροστά σε σωρεία ανεξέλεγκτων αιτημάτων.
  Όπως επισημαίνει με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, η πρωτοβουλία γιο αλλαγές στον Καλλικράτη θα γίνει μετά από διεξοδικό διάλογο και θα έχει ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει πως κομβικό σημείο για την προώθηση των όποιων μεταρρυθμίσεων στον Καλλικράτη είναι το χρηματοδοτικά εργαλεία. «Ο Καλλικράτης ξεκίνησε χωρίς την προίκα του κοι γι'αυτό είχε προβλήματα» δηλώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Νίκος Βούτσης και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να στηρίξει τις αλλαγές. «Αν δεν έχει 4 δια. ευρώ, δεν μπορεί να προχωρήοουν οι μεταρρυθμίσεις» παραδέχτηκε. Και εδώ κρύβεται όλο το μυστικό των αλλαγών, αλλά και το εάν θα προχωρήσουν. Στο σχέδια της κυβέρνησης, αναφέρουν πηγές της «Ν» είναι ο Καλλικράτης να αποτελέσει αντικείμενο αλλαγών σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και πόρων, εδώ όπου στην ουσία θα παιχτεί και το σοβαρό παιχνίδι για την ενδυνάμωση των δήμων, αλλά και της αποκέντρωσης των υπηρεσιών. Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να βρει τους πόρους που θα συνοδεύσουν τις αρμοδιότητες, πολλές οπό τις οποίες έχουν ήδη δοθεί, τότε θα συνεχίσει το πλάνο, δίνοντας στη συνέχεια την πάσο για τη δεύτερη φάση, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από τις αλλαγές στο χάρτη. Μέσα στις παραπάνω τροποποιήσεις αναμένεται να είναι και η κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων και η απορρόφησή τους από τις Περιφέρειες. Η επεξεργασία των παραπάνω δεν είναι εύκολη υπόθεση.
    Από τη στιγμή μάλιστα που ο λόγος θα περάσει μοιραία και στις τοπικές κοινωνίες, άρα και στο δημοτικά συμβούλια. τότε θα πρέπει να αναμένουμε σειρά συζη¬τήσεων και αντιπαραθέσεων, για γερά πολλές φορές νεύρα. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και στη Ναυπακτία μιας και οι σχολές σκέψεις γύρω οπό το θέμα ήταν δύο, με εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προσεγγίσεις. Σήμερα βέβαιο όλα αυτά μπορεί να έχουν αλλάξει, μιας και στο ποιες προτάσεις θα υποστηριχτούν, ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν πολλοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η πολιτική επιρροή του καθενός σε σημεία του δήμου. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται γιο θέμα που είναι πολύ σημαντικό, το οποίο αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

   Και η Δωρίδα «κρυφοκοιτάζει»

     Το βλέμμα προς τις αλλαγές έχει στραμμένο και η Δωρίδα, η οποία και αυτή στη μετά Καλλικράτη εποχή δεν διάγει και τις καλύτερες των ημερών της. Η ανομοιομορφία του δήμου είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, μιας και το Ευπάλιο με την Τολοφώνα ουδεμία σχέση έχουν, αλλά και φαίνεται να μην μπορούν να αποκτήσουν με το Λιδωρίκι και τα Βαρδούσια. Το αίτημα για τη δημιουργία δύο δήμων θεωρείται δεδομένο ότι θα κατατεθεί και από εκεί, με κάποιους όμως να καιροφυλακτούν για τη διεκδίκηση κάποιων άλλων αιτημάτων. Συγκεκριμένα υπάρχουν δυνάμεις στα δυτικά της Δωρίδας, στο Ευπάλιο δηλαδή και τα παραθαλάσσια χωριά του, που εδώ και χρόνια μιλούν για την ανάγκη συνένωσης με τη Ναύπακτο, μιας και μεταξύ αυτών των περιοχών η σύνδεση είναι δεδομένη σε επίπεδο καθημερινότητας. Το μέτωπο αυτό, στην περίπτωση που μπορούσε να γίνει πράξη κάποια στιγμή, θα ανέβαζε κατά πολύ τις μετοχές της περιοχής σε επίπεδο διεκδικήσεων, αν βέβαια πρώτα υπήρχε πολιτική βούληση μεταξύ των δύο πλευρών, και φυσικά στη συνέχεια εάν βρισκόταν και η φόρ¬μουλα να επιτευχθεί. Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα το οποίο προσκρούει κυρίως στα όρια των νομών, με προεκτάσεις μέχρι και στο Σύνταγμα...

3 σχόλια:

  1. Γιώργο πρόσεξε γιατί το πουλάκι κάνει τσίου προς δυσμάς...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε να γίνει και κάτι καλο. Με τη Ναύπακτο είναι οτι καλυτερο για τη περιοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑΙ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΙΥΝ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΡΙΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.. ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή