Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

«Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη» από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Κυριακή 23 και 30 Νοεμβρίου...


«Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη»

   Μέσα σε ένα χωμάτινο αλωνάκι τριγυρισμένο από πέτρες, συνοδεία ενός ταμπουρά, θα ακουστεί ο λόγος του Μακρυγιάννη, για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή, έτσι όπως ο Θανάσης Σαράντος εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε και παρουσιάζει τα «Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη», Κυριακή 23 και 30 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

    «Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο Μακρυγιάννης, ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έμεινε στην ιστορία, καθώς με την "απελέκητη γραφή" του, όπως ο ίδιος την αποκαλεί, αγωνίστηκε για μια ελεύθερη πατρίδα με υγιείς κοινωνικές και πολιτικές αρχές.

   Ήρωας που αγάπησε την πατρίδα και τον άνθρωπο, πολέμησε, πίστεψε, σακατεύτηκε, αηδίασε, θύμωσε. Με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του Μακρυγιάννη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τις Κυριακές, 23 και 30 Νοεμβρίου, την παράσταση που παρουσίασε τον περασμένο Αύγουστο στη γενέτειρα του ήρωα, το Κροκύλειο Δωρίδος. 
 Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα», είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θα θελήσει να την ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται. Σημείωμα σκηνοθέτη Θανάση Σαράντου «Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη "ελίτ" που ανερυθρίαστα βαφτίζει "παρωχημένες εμμονές" τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που "γι' αυτά πολεμήσαμε". 

   Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ' όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Με πικρό τέλος, ζώντας την άκρα αχαριστία, καθώς τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα θα είναι μια καταδίκη "εις θάνατον" και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια. Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας». 

    Για τα σχολεία η παράσταση παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, Πειραιώς 206 στον Ταύρο, 24 και 25 Νοεμβρίου, ώρα 12.30 και με τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο-όλες οι κατηγορίες) και 8 ευρώ (ανέργων). Τηλέφωνο : 210 341 8550
    
  Ταυτότητα «Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη» Σκηνοθεσία-ερμηνεία-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος Μουσική σύνθεση: Τζιχάν Τούρκογλου Μουσικός επί σκηνής: Τζιχάν Τούρκογλου (ταμπουράς, κρητική λύρα) Βοηθός σκηνοθέτη-επιμέλεια φωτισμών: Σάββας Σουρμελίδης Επεξεργασία video: Γιώργος Φουκαράκης Οργάνωση Παραγωγής Ηθικόν Ακμαιότατον: Παρασκευή Κουτούμπα Παραστάσεις: Κυριακή 23 και 30 Νοεμβρίου Ώρα έναρξης: 20:00 Διάρκεια: 70΄ Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο-όλες οι κατηγορίες), 8 ευρώ (ανέργων) 

   Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
   Εισιτήρια προπωλούνται και Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Ticket Services Ωρ. λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00 

   Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Τηλέφωνο : 210 341 8550 Υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδος και την υποστήριξη του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνα εις Στερεά Ελλάδα και του Συλλόγου Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης».

   Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία θεάτρου Κοραή 18, Γέρακας, Αθήνα, 15344 e-mail: ithikonakmeotaton@gmail.com www.ithikon-akmeotaton.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου