Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ηλίας Πολυζώης:Για να αναπνεύσει το Γ.Π.Σ. Ιτέας, πρέπει η οδός Παπαπαναγιώτου για να καταλήξει στον κόμβο των Αγίων Αναργύρων...

       Σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. Ιτέας, θέλω να αναφερθώ σε ορισμένα πράγματα.



   Ελέχθη από αυτοδιοιηκητικό άτομο ότι στο νέο Γ.Π.Σ. θα ενσωματωθεί η εγκεκριμένη μελέτη του κυκλοφοριακού της Ιτέας .Δεν γνωρίζω ποια είναι αυτή η μελέτη και ποιος την ενέκρινε. Πιστεύω η όποια μελέτη περιμένει για να είναι έγκυρη με το νέο Γ.Π.Σ. να αλλάξει το παλιό καθεστώς π.χ. εκ των υστέρων αλλαγή χρήσης για τους πεζοδρόμους. 
  Και καλά για τους πεζοδρόμους ο προτεινόμενος δρόμος στην πλατεία Ηρώων πώς θα γίνει όταν ο δρόμος αυτός δεν είναι ούτε αδιάνοικτος ούτε νόμιμος στο σχέδιο πόλεως. Έμεση νομιμοποίηση με το Χωροταξικό δεν είναι δυνατή .Στο σχέδιο του 1927 η πλατεία Θεάτρου δεν είχε δρόμο ,αλλά ένα κτίσμα στο μέσο αυτής για να γίνει κάποτε θέατρο.
   Ο δρόμος νομιμοποιήθηκε με την αναθεώρηση του 1992 του σχεδίου πόλεως Ιτέας. Είναι δυνατόν σήμερα με το νέο Γ.Π.Σ. να καταργηθεί αυτός ο δρόμος και να επανέλθει το κτίσμα? Δεν πρέπει να γίνει αυτό με τοπική  τροποποίηση του  σχεδίου πόλεως? Θα μπορούσε να δημιουργηθεί νέα πλατεία σε κάποιο στο παλαιό σχέδιο οικόπεδο με το χωροταξικό? Θα μπορούσε να δημιουργηθεί δρόμος σε παλιό οικοδομικό τετράγωνο? Το ίδιο ισχύει και για τις πλατείες αυτές, δεν είναι ιδιοκτησία των εκάστοτε δημοτικών συμβούλων.
   Υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Σ.τ.Ε. που αφορούν τις πλατείες που ούτε
 καν αυτοκίνητα δεν μπορούν να παρκάρουν σε αυτές πόσο μάλλον να τις κόψει στο μέσον κοινοτικός δρόμος ,αυτά είναι γελοία πράγματα. Για να γίνει μια πλατεία χρειάζεται ειδική διαδικασία να πληρώσουν οι παρόδιοι κ.λ.π , πώς μπορεί οποιοσδήποτε να την τεμαχίσει? Έτσι και στην μοναδική πλατεία της Ιτέας, την πλατεία Ηρώων, απαιτείται να γίνει πράξη προσκυρώσεως και αναλογισμού, να εφαρμοστεί η εγκύκλιος 1 του 61 να ειδοποιηθούν οι παρόδιοι και να ακολουθηθεί η περαιτέρω διαδικασία και αν νομίμως ευοδωθεί αυτό τότε ας ανοίξει. Θέλω επίσης να αναφερθώ στην διαδικασία της εγκρίσεως του Γ.Π.Σ. 
 Τα πάντα προβλέπονται από το Νόμο 1337/83 και τις σχετικές τροποποιήσεις καθώς και σε πολλές εγκυκλίους. Αυτή την άτυπη παράταση κ.λ.π. δεν νομίζω να προβλέπεται  πουθενά. Και κάτι άλλο, η Ηρώων είναι κάθετη στον περιφερειακό, πώς θα γίνετε στο σημείο αυτό η κυκλοφορία των οχημάτων όταν εκεί έχει τακτοποιηθεί η επέκταση του νέου σχεδίου?
 Η πλατεία στο σχέδιο του27 ήταν πολύ μεγαλύτερη με πράξη αναλογισμού και τροποποίηση έχει την σημερινή έκταση. Το Γ.Π.Σ. χρήσης γης δημιουργεί, δεν τροποποιεί τα εγκεκριμένα σχέδια. 
  Αν θέλουν οι αρμόδιοι να αναπνεύσει ο πολεοδομικός ιστός της πόλης να επεκτείνουν την οδό Παπαπαναγιώτου για να καταλήξει στον κόμβο των Αγίων Αναργύρων.



                                                ΗΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΟΛΥΖΩΗΣ 

3 σχόλια:

  1. Πεζόδρομος εδώ και τώρα το πάνω μέρος της Ηρώων για να έχουν ησυχία τα ανάκτορα στις Βερσαλλίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καληνύχτα Ηλία...............................

    ΑπάντησηΔιαγραφή