Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Η. Πολυζώης: ο τραγέλαφος της αναθεώρησης του Πολεοδομικού Ιτέας-Κίρρας...

         ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΙΤΕΑΣ-ΚΙΡΡΑΣ

     Θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάρτηση της Β1 φάσεως


της αναθεώρησης του Γ.Π.Σ. Ιτέας-Κίρρας. Καταρχάς αυτή δεν είναι αναθεώρηση αλλά κατάργηση του παλαιού καθεστώτος και σύνταξη νέου απ’ την αρχή. Είναι η αναθεώρηση και η καθιέρωση της….. γενικής κατοικίας.  
                                                
     Μέσα σε δυο μήνες καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις σχετικές ενστάσεις επί των οποίων θα αποφανθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών. Θα ήθελα να διατυπώσω τις απόψεις μου σε ένα πρόβλημα το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό. Οι μελετητές του σχεδίου προτείνουν δραστηριότητα και χρήσης γης όχι μόνο στο παλιό και νέο σχέδιο, αλλά και στην περιοχή της Ζ.Ο.Ε. Δελφών Α και Β μέχρι τα διοικητικά όρια της Ιτέας. Το 1987 όταν ενεκρίθη το πρώτον  Γ.Π.Σ. Ιτέας το Υπουργείο Πολιτισμού δεν επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο. 

Στην περίπτωση αυτή τίθενται πολλά ερωτήματα. Στην περιοχή της Ζ.Ο.Ε. έχουν νομοθετήσει κατά τον Μάιο του 2012 τις χρήσεις γης και η ΟΥΝΕΣΚΟ επίσης προστατεύει τον ελαιώνα. 

Τις ενστάσεις πως θα τις εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δελφών; Τυχόν θετική η αρνητική απόφαση  θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου;  Όταν θα ψηφίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, την απόρριψη η μη της ενστάσεως, πώς θα γνωρίζουν ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι σύμφωνο;

Σε ξένο αχυρώνα θα μαλώνουν, όπως λέει ο λαός. Αν λήξει η διαδικασία και το Υπουργείο αποφανθεί ότι καμιά πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή τότε τι μέλει γενέσθαι;  Επίσης το ποιό ζωντανό κομάτι είναι η παραλία(χερσαία ζώνη, αιγιαλός,κ.τ.λ.) Το Λιμενικό Ταμείο έχει αποφανθεί; Ίσως πρέπει και οι συναρμόδιοι Υπουργοί. Αυτοί δεν έχουν λόγο;  Ο Δημοτικός Σύμβουλος μόνο έχει;

    Κατά τη γνώμη μου πρέπει να διευθετηθεί εκ των προτέρων το θέμα μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Δελφών. Θα μπορούσε το Υπουργείο να αποδεσμεύσει αυτή την περιοχή και να δημιουργήσει κακό προηγούμενο πράγμα που νομίζω ότι είναι αδύνατο. Και κάτι άλλο, αν οι χρήσεις γης των γειτονικών πόλεων φτάνουν σε περιοχές εκτός των σχεδίων πόλεως, τι θα γίνει? 

Τραγέλαφος. Από την άλλη μεριά αν τροποποιήσει το Υπουργείο την Ζ.Ο.Ε.(ακολουθώντας διαδικασίες από φορείς κ.λ.π) τότε τι λόγο θα έχουν οι ενστάσεις των ενδιαφερομένων, όταν στη Ζ.Ο.Ε. που νομοθετήθηκε  αναφέρεται ότι οι χρήσεις γης αυτής αφορούν μόνο περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων. Οι μελετητές πώς επεμβαίνουν σε τόσο μεγάλη έκταση? Νομίζω ότι το πρόβλημα πρέπει  να αντιμετωπιστεί άμεσα πρώτα από τους αυτοδιοικητικούς της Ιτέας και Κίρρας, γιατί το Συμβούλιο Επικρατείας…….καραδοκεί. Νομίζω ότι θα υπάρξει νομικό πρόβλημα.

      Τέλος εάν οι αρμόδιοι μεθοδεύσουν κάποια άλλη νόμιμη λύση ας είναι και αυτή για το καλό της Ιτέας και της Κίρρας.

                               ΗΛΙΑΣ  ΙΩΑΝ. ΠΟΛΥΖΩΗΣ       
                                                                       
                             
                            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου