Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ :Ο Συνήγορος του Πολίτη κατακεραυνώνει την εταιρεία... ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ !




Φίλοι και φίλες

Στις 19/3/2013 κατατέθηκε ερώτηση 5 βουλευτών σχετική με προβλήματα που δημιουργούν οι εξορύξεις στην περιοχή μας. Η ερώτηση και οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων είναι στην παρακάτω διεύθυνση
Σύμφωνα με αυτές, δεν χρειάζονται ούτε εγγυητικές επιστολές ούτε πρόσθετος έλεγχος στις εταιρείες εξορύξεων!!!
Όμως, η Ανεξάρτητη Αρχή ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ μετά από αναφορά – καταγγελία του Δημητρίου Μπάκα (3-2-2012)  με το 150622/1752/14-1-14 έγγραφό της, επανέρχεται στο θέμα «Περιβαλλοντική αποκατάσταση σε μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα» & ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά:
Α. την πρόβλεψη περιβαλλοντικής προστασίας.
Β. την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής.
Γ. την πορεία της αποκατάστασης των εξοφλημένων τμημάτων.
Δ.  την εκκρεμότητα των μη αποκαταστημένων και ανενεργών μεταλλείων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ από τα παραπάνω:
Καμιά αρμόδια υπηρεσία δεν αντέκρουσε την καταγγελία – μηνυτήρια αναφορά του συντοπίτη μας από τα Καστέλλια Δ. Μπάκα ότι, η μεταλλευτική εταιρεία S&B ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ, ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΑ καταπατά εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, Υπουργικές Αποφάσεις, Νόμους και Διατάξεις για τα μεταλλεία στη Φωκίδα:
Επιπλέον δε ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ αναφέρει:
«Γενικά ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιήθηκαν κατά το παρελθόν οι εκμεταλλεύτριες εταιρείες, άφησε πίσω του περιοχές μη αποκατεστημένες, καταστρέφοντας αμετάκλητα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής…», «…παρά την ύπαρξη εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος παραμένει ελλιπής… καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν αναφέρθηκε σε μελλοντικές προθέσεις δρομολόγησης αποκατάστασης».
Όσον αφορά δε την κατάθεση εγγυητικών επιστολών, διαψεύδει τον υπουργό, βεβαιώνοντας ότι:
«… η εκμεταλλεύτρια εταιρεία υποχρεούται να καταθέσει εγγυητική για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος πριν την έναρξη των εργασιών» πράγμα που δεν έχει γίνει.
 Φυσικά οι αρμόδιες Δημόσιες υπηρεσίες άλλη μια φορά αποδείχνονται δυστυχώς ανεπαρκέστατες…
«… από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν υπήρξε ουσιαστικά ενημέρωση για τις ενεργές εκμεταλλεύσεις ή για τις εκμεταλλεύσεις στις οποίες εκκρεμεί η αποκατάσταση και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο… τα χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία είναι πολύ μικρά και δεν καταφέρνουν να λειτουργήσουν ως μέσα συμμόρφωσης με αποτέλεσμα τιs συνήθεις πλέον υποτροπές σε «λειτουργία κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων».
Όσο για τις τοπικές ελέγχουσες (τρομάρα τους) υπηρεσίες;
«… οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος όσο και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας και τα κλιμάκια ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος δεν έχουν ενημερώσει την Αρχή σχετικά με τις αυτοψίες και τις διαπιστώσεις τους, προκειμένου να γίνει μια συνολική αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, τόσο για τις πρόσφατες όσο και για τις παλαιότερες εκμεταλλεύσεις…».
Επισημαίνει ακόμη ο συνήγορος του πολίτη ότι:
 «Σκοπός της παρέμβασης, είναι να καταγραφούν οι περιοχές που χρήζουν αποκατάστασης και να προταθούν μελέτες αποκατάστασης με διερεύνηση πηγών χρηματοδότησης…»
«Επίσης να αναδειχθούν τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες και η πολιτεία να ενσκήψει σε αυτά, αλλιώς η εκμεταλλεύτρια εταιρεία θα συνεχίζει να λειτουργεί με παρεκκλίσεις από τους περιβαλλοντικούς όρους και ελλιπή μέτρα ασφάλειας με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και εκτός του πλαισίου νομιμότητας».




Φίλοι & φίλες,
Την Τρίτη 28/1 στις 18:00 στο Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Δελφών, κατόπιν προτάσεως πλήθους συμπολιτών μας, συζητείται η τελευταία Κ.Υ.Α. που παραδίδει ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ σχεδόν του ορεινού όγκου της περιοχής στις μεταλλευτικές εταιρείες. Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω, διατηρεί κάποιος την ελπίδα ότι στην περιοχή θα συνεχίσει να υπάρχει δάσος, πρωτογενής παραγωγή και ανάπτυξη, μετά από τη λεηλασία που θα ακολουθήσει;
Ας μην αυταπατόμαστε. Ή θα απαιτήσουμε και θα επιβάλουμε την άμεση ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού και της αυστηρής τήρησης των περιβαλλοντικών όρων (πράγμα που θα δημιουργήσει και πολλαπλές θέσεις εργασίας) συγχρόνως με το μέγιστο κοινωνικό προσανατολισμό της όλης διαδικασίας, ή ο δρόμος της Λιβερίας, του Μεξικού κλπ, θα περάσει από το μονοπάτι των Δελφών…     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου