Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Το ιστορικό Συνέδριο που έλυσε τον γρίφο της Ωριάς των Σαλώνων...



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                               ΑΜΦΙΣΣΑ, 25.11.2013
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                                                    
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                                                
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                 

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά                   
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα                                
Τηλέφωνο: 2265350027    
FAX: 2265350021

Α.Δ.Τ.: 101/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:     Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: 


«Το Κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας). Ιστορική Διαδρομή - Δυνατότητες και Προοπτική Ανάδειξης», το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δελφών, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της κοινής τους προσπάθειας για την προστασία, ανάδειξη και προβολή του εμβληματικού μνημείου της πόλης.

Είκοσι (20) εξειδικευμένοι επιστήμονες από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α., από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και αξιόλογοι τοπικοί μελετητές από όλο το φάσμα της έρευνας (αρχαιολόγοι, ιστορικοί, φιλόλογοι, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, γεωλόγοι, φυσικοί και οικονομολόγοι) κατέθεσαν στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας το τριήμερο 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2013 τις γνώσεις και τις προτάσεις τους, ως αφετηρία διαλόγου για την περαιτέρω προώθηση του ζητήματος μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου διαρθρωνόταν σε τρεις θεματικές ενότητες, ο οποίες αντιστοιχούσαν σε ανάλογες συνεδρίες: Η πρωινή συνεδρία του Σαββάτου ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση των ιστορικών και αρχαιολογικών δεδομένων για το Κάστρο, η απογευματινή συνεδρία στην διατύπωση προτάσεων έρευνας, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου και η συνεδρία της Κυριακής στην τουριστική προβολή, τις καλές πρακτικές ανάδειξης άλλων μεσαιωνικών οχυρώσεων και τις δυνατότητες χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου. Οι εργασίες του έκλεισαν με μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας και την κωδικοποιημένη παρουσίαση των συμπερασμάτων του.
Κοινή διαπίστωση για τους συνέδρους και την Οργανωτική Επιτροπή ήταν ότι η ανάδειξη του Κάστρου θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ολιστικά, ως μέρος της ανάδειξης των σημαντικότερων μνημείων της πόλης και του ευρύτερου πολιτιστικού της περιβάλλοντος και ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες από τους συναρμόδιους φορείς για την άμεση εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών ώστε να καταστεί δυνατή η διεκδίκηση χρηματοδότησης από το επόμενο Ε.Σ.Π.Α. (Σ.Ε.Σ.-Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή θα αποτελέσει η έκδοση του τόμου των Πρακτικών του Συνεδρίου, το υλικό του οποίου σε πρώτο στάδιο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Δελφών.   
Το Συνέδριο κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επιστημονικό επίπεδο όλων ανεξαιρέτως των εισηγήσεων, την σφαιρική κάλυψη όλων το ζητημάτων που αφορούν στο θέμα και τον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε με την συμμετοχή κοινού και εισηγητών. Εξαιρετικές ήταν επίσης οι εντυπώσεις από τις δύο παράλληλες εκδηλώσεις, την εικαστική και φωτογραφική έκθεση με θέμα το Κάστρο και την ανάγνωση αποσπασμάτων από το θεατρικό έργο του Σπυρίδωνος Λάμπρου «Ο τελευταίος Κόμης των Σαλώνων», οι οποίες διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου δίνοντας την καλλιτεχνική διάσταση του θέματος.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συγκληθούν η Οργανωτική και η Εκτελεστική Επιτροπή για την συνολική αποτίμηση της διοργάνωσης και την εξειδίκευση των ενεργειών για την επίτευξη των στόχων του Συνεδρίου.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Νικόλαος Φουσέκης
Δήμαρχος Δελφών
Μαρία - Φωτεινή Παπακωνσταντίνου
Προϊσταμένη ΙΔ΄ ΕΠΚΑ-
Αναπλ. Προϊσταμένη 24ης ΕΒΑ

Αθανασία Ψάλτη
Προϊσταμένη Ι΄ ΕΠΚΑ



5 σχόλια:

  1. Μερες που ειναι θεωρω οτι ειναι πλεονασμος για τον Δημο Δελφων ενα τετοιο συνεδριο. Ακουσα οτι ζητησαν προσφορα απο ταβερνα της Αμφισσας για εξη (6) γευματα για 60 ατομα.Ποιοι ειναι αυτοι ρε παιδια που θα φανε περα απ τους καλεσμενους ομιλητες; Μηπως πρεπει να το ψαξετε εσεις που κανετε τους δημοσιογραφους; Τα γευματα μονο θα στοιχισουν γυρω στα πεντε χιλιαρικα... Βαλτε και τα υπολοιπα να δειτε γιατι δεν επρεπε να γινει το συνεδριο. Αλλα ειπαμε εκλογες πλησιαζουν. Αρτος και θεαματα! Το αγαπημενο του Νικολακη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΘΗ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΝΤΥΠΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ ΤΑ ΕΚΑΝΕ!

      Διαγραφή
  2. το κάστρο (όπως και όλα τα άλλα που έγιναν μελέτες κτλ.) θα μπει στο ντουλάπι με ναφθαλίνη για καμιά πενταετία, και καλά να είναι ο νικολάκης θα το ξαναβγάλει όταν και όποτε χρειασθεί.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ειρωνια στον τιτλο σου δεν βοηθα σε τιποτα ,παρα μονο μεγαλωνει τις διαφορες αποστασεις που χωριζουν ανθρωπους .Ειτε συμφωνει ειτε διαφωνει καθενας , οφειλει και σεβασμο για πραγματα που γινονται αξιοπρεπως . Εγω διαφωνω με την εποχη και κυριως του κοστους καθως και την χρονικη διαρκεια του ,διαφωνω με κατι ¨¨κολομβους ¨¨του πολιτισμου που αντι να σεβσστουν την τιμη που τους εκαναν να ειναι προεδρεια αυτοι αποφασισαν να μιλανε για τον εαυτο τους ,το τι εκαναν και τι παρακαταθηκες αφηνουν για τον τοπο ριχνοντας και ενα λιβανισμα στον συνεργατη πρωην δημαρχο ,πρωην νομαρχη ,νυν δημαρχο και βλεπουμε ακομη .Περα απο αυτα ομως ( και εξω απο συνηθεις μαιντανους ) υπηρξαν εκλεκτοι επιστημονες ομιλητες.Ας μην τα ισοπεδωνουμε λοιπον ολα και ας μην τα προβοκαρουμε ολα , υπαρχουν πολλα αλλα θεματα για τετοιου ειδους αντιμετωπιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το σκεπτικό σας αντιστρέφω και ερωτώ: το αποτέλεσμα κρίνει ή όχι το δοκούν; Και ποιο είναι αυτό; Επί της ουσίας ποιο είναι το μέλλον του μνημειώδους Κάστρου και τί έχει γίνει γι' αυτό; Εάν μου πείτε ότι αυτό το συνέδριο γεφυρώνει τις διαφορές που χωρίζουν τις ανάγκες των δημοτών από τις λογής προεκλογικές απολαβές, προτίθεμαι να τον αλλάξω αμέσως! Το κάνει; Αν και ειρωνικός δεν είναι...

      Διαγραφή