Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Πέτυχε το ακατόρθωτο η Ασπασία! Απελευθερώνεται από το χρέος στην ΕΥΔΑΠ ο δήμος Δελφών ...





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ.

Με μεγάλη ικανοποίηση σάς ανακοινώνω ότι η σημερινή Κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος μας από χρέη προς την ΕΥΔΑΠ. Η κατάσταση αυτή που αποτελεί «θηλιά στο λαιμό» του Δήμου Δελφών αφού οφείλει, σύμφωνα και με τις δικαστικές αποφάσεις, στην ΕΥΔΑΠ το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου, λύνεται με τον επωφελέστερο δυνατό τρόπο για τον Δήμο μας. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη, 11-9-2013, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ιωάννης Μιχελάκης, κατέθεσε την υπ’ αριθμ. 802 και ειδικό αριθμό 171 σχετική Τροπολογία επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία υπερψηφίστηκε από τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 
            Στο άρθρο 1 της ανωτέρω Τροπολογίας προβλέπεται ότι υποχρεώσεις των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού καθώς και των Νομικών Προσώπων αυτών, που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, προς τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ Α.Ε και ΕΥΑΘ Α.Ε, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την 31η-7-2013, εξοφλούνται για λογαριασμό των οικείων φορέων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με μεταφορά πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, αφαιρουμένων τυχόν προστίμων, προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή άλλων επιβαρύνσεων. Για, δε, τα ποσά που θα καταβάλλει ο Κρατικός Προϋπολογισμός για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ, οι οποίες δημιουργήθηκαν το χρονικό διάστημα από 1η-1-2012 έως 31-7-2013, παρακρατούνται από τους αποδιδόμενους μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, των προβλεπομένων στα άρθρα 259 και 260 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύει, κατά τα έτη 2014 – 2020, από τους ΟΤΑ, οι οποίοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το χρονικό διάστημα 1-1-2012 έως 31-7-2013.  Με την εξόφληση των οφειλών αυτών αποσβένυται το σύνολο των απαιτήσεων των ανωτέρω εταιρειών, που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ουσιαστικά «χαρίζονται» ολοκληρωτικά οι οφειλές μέχρι την 1η-1-2012.
            Ας θυμίσουμε, όμως, συνοπτικά, και το ιστορικό της υπόθεσης. Το έτος 1970 ιδρύθηκε Νομικό Πρόσωπο – Σύνδεσμος Κατασκευαστικός, δηλαδή με σκοπό την Κατασκευή Έργων του Δικτύου για την ύδρευση των τότε Κοινοτήτων Ιτέας, Κίρρας, Γαλαξειδίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Ευθυμίας, Αγίου Κωνσταντίνου, Βουνιχώρας, Πεντεορίων, και Σερνικακίου.
            Το έτος 1978 ιδρύθηκε και νέο Νομικό Πρόσωπο – Σύνδεσμος για την Κατασκευή, Διοίκηση και Διαχείριση του Διυλιστηρίου Άμφισσας, στον οποίο συμμετείχε και ο πρώτος Σύνδεσμος. Στη συνέχεια για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων και αφού ο πρώτος Σύνδεσμος είχε ολοκληρώσει όλα τα έργα σε δίκτυα, φρεάτια, αντλιοστάσια και λοιπές εγκαταστάσεις αυτός διαλύθηκε το έτος 1990 με απόφαση του τότε Νομάρχη, ενώ παρέμεινε ο Σύνδεσμος του Διυλιστηρίου με όλα τα παραπάνω μέλη.
            Η ΕΥΔΑΠ, λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια χρέωνε τον Σύνδεσμο Διυλιστηρίου Άμφισσας με δικαιώματα επί της ανεπεξέργαστης ποσότητας ύδατος, (τη, δε, επεξεργασία του ύδατος έκανε ο Σύνδεσμος με δαπάνες του). Όμως, όλες οι Διοικήσεις του Συνδέσμου του Διυλιστηρίου δεν αναγνώριζαν οποιαδήποτε χρέωση δεδομένου ότι είχαν την άποψη, διαχρονικά, και λάμβαναν αντίστοιχες αποφάσεις να μην καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό στην ΕΥΔΑΠ για το ανεπεξέργαστο νερό καθόσον θεωρούσαν ότι το νερό είναι αγαθό που ανήκει στη Φωκίδα. Επίσης, όλοι οι Νομάρχες μας ήταν υπέρ αυτής της άποψης, όπως ο κ. Καραχάλιος, ο αείμνηστος Ανδρίτσος και ο κ. Φουσέκης, Μάλιστα επί θητείας του κ. Καραχάλιου είχε πραγματοποιηθεί σχετικό συλλαλητήριο στο Μόρνο με αίτημα να μη αποδοθούν δικαιώματα στην ΕΥΔΑΠ ως ανταποδοτική ευχέρεια λόγω της υδροδότησης όλου του Λεκανοπεδίου της Αττικής από το Μόρνο.
            Όπως είναι γνωστό η ΕΥΔΑΠ στρεφόμενη κατά του Συνδέσμου Διυλιστηρίου άσκησε αγωγή ζητώντας να της αποδοθούν τα κατά τους ισχυρισμούς της οφειλόμενα σε αυτή. Ο δικαστικός αγώνας χάθηκε και σε δεύτερο βαθμό και έτσι βρεθήκαμε στην κατάσταση ο Δήμος Δελφών ως διάδοχος του Ν.Π του Συνδέσμου του Διυλιστηρίου Άμφισσας να οφείλει προς την ΕΥΔΑΠ για το σύνολο όλων των ετών το ιλιγγιώδες ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου.
            Όπως προαναφέρθηκε και δεδομένου ότι η ανωτέρω οφειλή είχε βεβαιωθεί και δικαστικά η μόνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί ήταν η πολιτική λύση. Αυτή επιδιώχθηκε διαχρονικά από όλους τους τοπικούς άρχοντες χωρίς όμως μέχρι σήμερα κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
            Η επιδίωξη αυτή συνεχίστηκε και από εμένα από την πρώτη στιγμή που εξελέγην τόσο προς την προηγούμενη ηγεσία όσο και την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία έδωσε αυτή τη λύση για το Δήμο Δελφών αλλά και για άλλους φορείς που είχαν οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οφειλή του Δήμου Δελφών σε σχέση με το σύνολο των οφειλομένων στην ΕΥΔΑΠ ξεπερνά το ποσοστό του 50%.
            Σήμερα με την αναφερόμενη στην αρχή Τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο Δελφών να αποδεσμευτεί εξολοκλήρου από τις οφειλές του μέχρι την 1η-1-2012 με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει την απαιτούμενη διαδικασία αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, ώστε να γίνει εγγραφή του χρέους και αντίστοιχη ενημέρωση του ισολογισμού για να υπάρξει ορθή λογιστική απεικόνιση των οφειλών που θα αποπληρωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Για τις τυχόν οφειλές, δε, από 1-2-1012 έως και 31-7-2013 οι σχετικές χρεώσεις θα παρακρατηθούν από τους ΚΑΠ.  

Άμφισσα 16 Σεπτεμβρίου 2013.

Ασπασία Π. Μανδρέκα
              Βουλευτής Φωκίδας

30 σχόλια:

  1. Εκεί που μας χρωστούσαν ,ήθελαν να μας πάρουν και το βόδι....
    Το βόδι δεν μας το παίρνουν ,απ΄ ότι φαίνεται,λόγω εκποίησης- ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.
    Θέλουν να παραδώσουν κυριολεκτικά "καθαρές" τις δύο Δημόσιες Επιχειρήσεις(ΕΥΔΑΠ ,ΔΕΥΑΘ) στους κολλητούς ιδιώτες(ξένους και ντόπιους)...
    Αυτή είναι η αλήθεια(γι΄ αυτό το λόγο επιβάλλεται και η λογιστική τακτοποίηση)και ευτυχώς για μας...
    "Κατόπιν ενεργειών" της κας Βουλευτή (τα ίδια ανακοίνωσαν και οι άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές των περιοχών που επηρεάζονται) γλύτωσαν όμως και οι Διοικήσεις του Συνδέσμου και οι Δήμαρχοι που διώκονταν ποινικά....
    Αυτά που μας χρωστάνε όμως τι θα γίνει; Θα τα διεκδικήσουν η κα Βουλευτής και οι λοιποί "τοπικοί άρχοντες";
    Τώρα που η ΕΥΔΑΠ θα πέσει σε Γαλλικά χέρια τι θα γίνει;
    Θα δεσμευθούν ,για παράδειγμα , οι ποσότητες που είχαν εξαγγελθεί ότι θα δοθούν (12 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο) για την Άρδευση του ελαιώνα,όποτε και εάν γίνει;
    Διαφορετικά δεν θα μείνουμε με το βόδι ,αλλά με το γάιδαρο εδώ στα Σάλωνα!Συνεχίζοντας φυσικά την παράδοση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελπιζεις οτι μολις γινει ιδιωτικη εξασφαλιζουμε νερο ποσιμο και τιμες ιδιες?

      Διαγραφή
  2. ΠΟΙΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ? ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΟ? ΕΞΥΓΙΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΤΕ.

    ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΘΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΟΥΝ Η ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ?

    ΑΛΗΘΕΙΑ, Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΥΔΑΠ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ!!! ΚΡΙΜΑ.. ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

      Διαγραφή
  4. Παλι υπερβολες ! Με νομο απαλλασονται ολοι οι δημοι που χρωστανε στην ΕΥΔΑΠ και οχι μονο ο δημος Δελφων.Δηλαδη αν καταλαβα καλα πληρωνω παλι εγω και ολος ο κοσμος μεσω τωρα του προυπολογισμου και θελετε να πανηγυρισουμε με κλαρινα και βιολια και να φωναξουμε τρις ζητω η Ασπασια σαν δεν ντρεπομαστε λιγο.Αντι να μας πειτε που πηγαν τα λεφτα ολα αυτα τα χρονια που ο κοσμακης πληρωνε τις οφειλες του στους δημους και αυτα δεν αποδιδονταν ; Σε τι μαυρα ταμεια και ρεμουλες και τσεπες κατεληγαν ; Τι εγινε και με αυτους που δεν πληρωναν ποτε και τους παρεγραφαν τα χρεη ;Υπηρχε μεσα στους τελευταιους και πρωην δημαρχος της περιοχης ( επωνυμου δημου) που δεν πληρωνε ποτε νερο για τις πολυδαπανες επιχειρησεις του ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πένυ είναι γνωστή η σχέση σου με την Ασπασία. Αλλά μην εκτίθεσαι έτσι!!! Η τροπολογία Μιχελάκη κατετέθη και ισχύει για όλους τους Δήμους. Δεν την κατέθεσε η Μανδρέκα, η οποία έσπευσε να καπηλευθεί, ως συνήθως, το ζήτημα. Περισσότερη σοβαρότητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα μου ευχαριστώ για τις συμβουλές!

      Διαγραφή
    2. ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ !!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Τί λες, βρε Κώστα..... Ούτε να διαβάζεις δεν ξέρεις; Δηλαδή τί διαφορετικό γράφει το Δελτίο Τύπου;;;; Άντε από ΄κει.... Η βουλευτής λέει ακριβώς ότι η Κυβέρνηση έδωσε λύση στο τεράστιο πρόβλημα που υπήρχε, λέει για όλους τους Δήμους αλλά λέει και ότι το χρέος του Δήμου Δελφών αποτελεί το 50% του συνόλου των οφειλών από όλη τη χώρα και τέλος λέει για τις δικές της ενέργειες. Ενέργειες μπορεί να έχουν κάνει κι άλλοι προς την ίδια κατεύθυνση..εσύ πάντως τίποτα, (όσο για την καπηλεία ...εσύ είσαι ο εφευρέτης της έννοιας).

      Διαγραφή
    4. ΑΣΤΟΝ ΑΥΤΟΝ, ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

      Διαγραφή
  6. Διαβαστε καλά την τροπολογία, η πρόβλεψη αφορά όλους τους δήμους με χρέη ΕΥΔΑΠ στη χώρα. Ποιό ακατόρθωτο πέτυχε? Καθρεφτάκια για ημιμαθείς ιθαγενείς μας σερβίρετε? ΕΛΕΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΕ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ? ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟΠ! το καλύτερο ξύδι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μια που κατορθωνει τα ακατορθωτα δεν της λες να φτιαξει το μηχανημα του ακτινολογικου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΛΠ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΘΑ ΤΑ ΠΗΡΩΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ? ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ? ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ...ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ..ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!! ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ Ο ΦΟΥΣΕΚΗΣ....ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βάλει η ΚΑ Πενυ τότε αβανταδορικους τίτλους ή μόνο για την Ασπασία;

      Διαγραφή
    2. ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΣ; ΘΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΙΚΟΥΣ.

      Διαγραφή
  12. περισσότερο γλύψιμο δεν γίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο ΦΟΥΣΕΚΗΣ ΤΟ ΕΤΡΕΧΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ Η ΑΣΠΑΣΙΑ ΛΟΥΖΟΤΑΝ ΜΕ ΤΙΜΟΤΕΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑΙ, ΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ...ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ Ο ΦΟΥΣΕΚΗΣ. ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ....

      Διαγραφή
    2. Γιατί; Τι έχει το timotei; Μήπως θες ultrex εσύ; Μήπως επειδή τα παίρνεις από την Ultrex;!;! Αααα όλοι τα παίρνετε λαμόγια! Ο άλλος τα παίρνει από την ultrex και πολεμάει το timotei τώρα!

      Διαγραφή
    3. και ο φουσέκης όταν κουραζόταν από το πολύ τρέξιμο λουζόταν αλλά με.........TIDE
      (τι σκόνη !)

      Διαγραφή
  14. ΟΝΤΩΣ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!! ΚΟΨΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΕ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κατοπιν ενεργειων μου .........εβρεξε .....χαχαχαχα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ας αφήσουν τα καθιερωμένα και ανούσια ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ οι δύο δήθεν "μονομάχοι" του παλαιοκομματισμού (Δήμαρχος και Βουλευτής).
    Δεν πείθουν κανένα ,ούτε και τον εαυτό τους!
    Στις αρχές του μήνα έγραφαν τα Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης:
    "Σε αδιέξοδο βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς δεν έχει αποφασίσει με ποιό τρόπο θα εισπραχθούν τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 500 εκατ.ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ από τα υπουργεία, τους δημόσιους οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του www.bankingnews.gr τα υψηλά χρέη αποτελούν τη βασική αιτία που καθυστερεί η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ η οποία πλέον σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί πριν τον Ιούνιο του 2014.
    Aπό τα 500 εκατ, ευρώ που οφείλονται στην ΕΥΔΑΠ περίπου τα 180 με 190 εκατ. ευρώ ανήκουν στους δήμους οι οποίοι είναι οι περισσότεροι χρεοκοπημένοι αφού εισπράττουν τα τέλη της της ύδρευσης από τους δημότες αλλά δεν τα αποδίδουν στην ΕΥΔΑΠ και τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες.
    Η εντολή που έχει δώσει ο υπουργός οικονομικών στα στελέχη του υπουργείου οικονομικών και στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είναι να βρεθεί τρόπος να εισπραχθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών έτσι ώστε να παρουσιασθεί η λύση στην συνάντηση με την τρόικα στις 16 Σεπτεμβρίου για να δοθεί το πράσινο φως για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
    Υπενθυμίζουμε ότι ενδιαφέρον για την ΕΥΔΑΠ έχει επιδείξει ο γαλλικός όμιλος VEOLIA που συνεργάζεται στην Ελλάδα με τον όμιλο Μπόμπολα.
    To ενδιαφέρον του Olayan group δεν είναι βέβαιο ότι θα μετουσιωθεί στο έμπρακτο ενδιαφέρον, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι υπό όρους θα μπορούσε να εμπλακεί και το Olayan group.
    Και ακόμη:
    "Να μειώσει εκ νέου τις ήδη μειωμένες χρηματοδοτήσεις προς τους ΟΤΑ επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω της παρακράτησης από το υπουργείο Εσωτερικών του ποσού των οφειλών που έχουν οι δήμοι προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ από τις επιδοτήσεις που θα έπρεπε να πάρουν για την περίοδο 2014-2045.
    Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών με τροπολογία, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, προβλέπεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων από λογαριασμούς νερού, οι οποίες στις 31 Ιουλίου ανέρχονταν σε 160 εκατ. ευρώ, μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών και θα παρακρατηθούν από τις επιδοτήσεις του κάθε δήμου για την περίοδο 2014-15.Σκόπος σύμφωνα το άρθρο είναι να παραδοθούν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σε ιδιώτες χωρίς χρέη.
    Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ακολουθήσει η ΕΥΔΑΠ. Για την τελευταία το άρθρο αναφέρει ότι στα τέλη Ιουλίου η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας είχε προχωρήσει στην τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να μπορεί να διατεθεί σε ιδιώτες έως και το 100% των μετοχών, έναντι 49% που ίσχυε ως τότε. Το 66,33% των μετοχών ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει 10% και το υπόλοιπο ανήκει σε νομικά και φυσικά πρόσωπα, από τα οποία κανένα δεν διαθέτει περισσότερο από 5%.
    Στο πίνακα που δημοσιεύει η εφημερίδα στους 20 δήμους της ελληνικής επικράτειας με τα μεγαλύτερα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ από την περιφέρεια Στερεάς βρίσκονται ο Δήμος Θήβας και ο Δήμος Δελφών. Με το ποσό των χρεών να αγγίζει τα 5,3 εκ.ευρώ και 29 εκ.ευρώ αντίστοιχα."
    Δεν τα διαβάζουν οι συνεργάτες τους στα γραφεία τύπου που έχουν;
    Είπαμε για το "γάιδαρο" ,αλλά εσείς το παρακάνετε και θα τον εξοντώσετε τελικά!
    Κόντρα ακόμη και στη Σαλωνίτικη παράδοση!
    Συνεχίστε λοιπόν ακάθεκτοι την ενημέρωση των "ιθαγενών"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η Φωκίδα έπρεπε να είναι μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ και να έχει άλλη τιμή
    του νερού όμως τι έκαναν η τότε Νομαρχία της Φωκίδας να είναι μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ ο Μόρνος πηγάζει από τα σπλάχνα της Γκιώνας αυτή
    είναι η αυτοδυναμία που έχουμε στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή