Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ηλίας Πολυζώης: στις πρόσφατες φωτιές, λέγανε, μην μιλάτε για τους Δελφούς... η μεγάλη παρανομία των ΖΟΕ!

                                       Ε  Π  Ι  Σ  Τ  Ο  Λ  Η

του Ηλία Πολυζώη

Που αφορά την Ζώνη οικιστικού ελέγχου του οικισμού Δελφών          
                                      (Ζ.Ο.Ε. Δελφών)


                                                                        Γράφει ο πρώτος Πρόεδρος
 Δημοτικού Συμβουλίου Ιτέας 
και πρώην Προϊστάμενος  ΤΕΔΚ Φωκίδος 




        Η παρούσα επιστολή απευθύνεται σε όλους τους κατά καιρούς αρμοδίους αλλά και απλούς πολίτες αναγνώστες. Δεν έχω σκοπό να αντιδικήσω με τον οποιονδήποτε. Θα προσπαθήσω με απλό και κατανοητό λόγο να εκθέσω τα γεγονότα και ο κάθε ένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του. 

   Από την δεκαετία του 1970 η πολιτεία προσπάθησε να χωροθετήσει την γύρω περιοχή του πρώην Δήμου Δελφών. Το γραφείο Γκάρτσου είχε υποβάλλει μελέτη με σχετικά σχεδιαγράμματα. Στη περιοχή μάλιστα της Λάκκας Χρισσού τοποθετούσε και ένα ελικοδρόμιο. Το 1985 δημοσιεύθηκε το από 23/07/1985 Προεδρικό Διάταγμα που καθόριζε τις χρήσεις γης με δυο ζώνες, την ζώνη ΄Α΄ όπου ευρίσκεται ο ελαιώνας και την ζώνη ΄Β΄ εκτός του ελαιώνα. Το εν λόγω Διάταγμα μετά από προσφυγές του τότε Δημάρχου Δελφών Ηλία Σεγκούνη και της εταιρίας των Βωξιτών καταργήθηκε. 

   Το 1991 εξεδόθη εγκύκλιος του Υπουργού Πολιτισμού Τζανετάκη που συνέχιζε την δέσμευση και βάση αυτής η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δελφών χορηγούσε εγκρίσεις για οικοδομικές άδειες κ.τ.λ.  Πάντοτε οι τοπικοί παράγοντες και λοιποί φορείς αντιδρούσανε για την κατ' αυτό τον τρόπο δέσμευση της περιοχής, μέχρι της 02/05/2012 όπου εξεδόθη το 147/02-05-2012 Π.Δ. με το οποίο μπήκε ταφόπλακα στην περιοχή μας για τα πολλά επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι μας στήσανε παγίδα και άσχετοι άνθρωποι νομίσανε ότι κάνανε κατόρθωμα και ζητήσανε και επαίνους με αυτή την νομοθέτηση. Κατά την λαϊκή ρήση μας την έφερε ο κολλητός του Παπανδρέου, Γερουλάνος.

      Παρακάτω θα προσπαθήσω σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία να αναλύσω την όλη κατάσταση. Για την ζώνη ‘Α ’απολύτου προστασίας υπάρχει κάποια λογική, είναι παραδοσιακός ελαιώνας χιλιάδων ετών πρέπει να προστατευθεί. Τελευταία προστατεύεται και από την ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά με κάποιες μικροπαραχωρήσεις προς τους αγρότες,  βεβαίως με ανταλλάγματα.

  Η ζώνη όμως ‘Β’ είναι σαν βρόγχος γύρω από την ευρύτερη περιοχή των Δελφών χωρίς, κατά την άποψη μου, να εξυπηρετεί τον τόπο μας. Πριν το 1985 που δεν υπήρχε καμιά δέσμευση δεν νομίζω να είχε καταστραφεί η περιοχή μας.
   
    Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών δεν έχει καμιά σχέση με τον άναρχα δομημένο οικισμό των Δελφών και κατόπιν εορτής, ελέω νόμο, παραδοσιακό οικισμό με τις μεγάλες  τζαμαρίες , τα ακαλαίσθητα κτίρια, τις παράνομες σοφίτες, υπόγεια κτιρίων που γίνανε κατοικήσιμοι χώροι και τα τσιμέντα των πολλών ορόφων, συνήθως αυθαιρέτων, κατάντι ιδίως του κεντρικού δρόμου καθώς και με την μη επιθυμητή θέα του οικισμού όπως αυτός φαίνεται από το Κρόκι. 

   Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο και σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την Αράχωβα ανεγέρθηκε οικισμός χωρίς να θιγεί ο χώρος αυτός. Η γεμάτη πουρνάρια και κάθε λογής θαμνώδεις εκτάσεις τι σχέση έχουν με τα αρχαία;...

   Οι εκτός ελαιώνα περιοχές από Σερνικάκι μέχρι την Τοπόλια και προς το μέρος της Ιτέας είκοσι πέντε χιλιόμετρα και ακόμα στον παλιό δρόμο Ιτέας-Δεσφίνας τί νόημα έχουν να αποτελούν το Δελφικό τοπίο;

   Μέχρι το 1952 οι Δελφοί ελέγοντο Καστρί, ήτανε το όνομα του χωριού που υπήρχε πάνω από τις αρχαιότητες. Στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα οι Γάλλοι αγοράσανε τον υπάρχοντα χώρο των Δελφών όπου εγκατασταθήκανε σε αριθμημένα οικόπεδα οι Καστρίτες. Θυμάμαι την δεκαετία του 1940 ο αδερφός της μάνας μου, μου  έδειξε ένα λίθινο χαμόσπιτο όπου είχε γεννηθεί η γιαγιά μου. Τον αρχαιολογικό χώρο οι Καστρίτες τον λέγανε Παλιό Χωριό.
  Με ενέργειες του Αξιωματικού Πλαστήρα, τιμής ένεκεν, το Καστρί ονομάστηκε Δελφοί. Θα μπορούσε σήμερα το τοπίο να λεγότανε Καστρίτικο τοπίο η γιατί όχι και Χρισσαιτικό. Η κάθε λογής ΒΕΜΠΕΡ, ντόπιοι και ξένοι σκυλέψανε στο Δελφικό όνομα που συναρπάζει τους ξένους, που πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν που είναι οι αρχαιότητες για να εξυπηρετήσουν,έτσι νομίσανε, τα δικά τους συμφέροντα ατομικά η άλλα και να καταστρέψουν την περιοχή. 

    Τελευταία με τον Καλλικράτη η μισή Φωκίδα ονομάστηκε Δήμος Δελφών. Ποιό είναι το κέρδος; Το Σκλήθρο και η Καστριώτισσα  Δήμος Δελφών;  Εκφυλίστηκε και αλλοτριώθηκε το όνομα. Τί πιο ωραίο να λεγότανε Δήμος Παρνασσίδος, όπως ο Δήμος Δωρίδος. Η Παρνασσίδα έχει και αυτή μεγάλη ιστορία. Να αναγράφεται στα ορεινά χωριά Δήμος Δελφών και να ρωτάνε οι ξένοι που είναι οι αρχαιότητες. Αφήστε πλέον τους Αρχαίους Δελφούς στον αιώνιο ύπνο τους. Κατά το παρελθόν ο οικισμός δεν πήρε ούτε σεισμοδάνεια, για πιο λόγο δεν κατάλαβα.

    Και στις πρόσφατες φωτιές, λέγανε, μην μιλάτε για τους Δελφούς...

   Τί νόημα έχει η τόσο μεγάλη δέσμευση στη ‘Β’ Ζώνη η οποία θα φορολογηθεί και από πάνω. Είναι δυνατόν το Χρισσό, οικισμός άνω των χιλίων κατοίκων να μην μπορεί να έχει ένα βενζινάδικο; Σε πολλά μέρη της Ελλάδος υπάρχουν αρχαιότητες, τέτοιο φαινόμενο νομίζω δεν υπάρχει πουθενά. 

   Επαναλαμβάνω τι σχέση έχει ο αρχαιολογικός χώρος με αυτή την κατάσταση; Για να βλέπει ο οικισμός αυτή την θέα, αν και πολλές εκτάσεις ούτε καν φαίνονται από αυτόν. Παντού στην περιοχή υπάρχει στασιμότητα και εξαναγκάζονται οι νέοι να φεύγουν από τον τόπο τους. Ο τουρισμός στους Δελφούς μειώνεται, οι ξένοι προτιμούν ήλιο και θάλασσα, επισκέψεις γίνονται μονοήμερες, ποιους από αυτούς απασχολεί η Ζώνη ‘Β’. Ας μου απαντήσει κάποιος τα οφέλη αυτής της Ζώνης, πια η σκοπιμότητα τι κερδίζει ο τόπος να παραμένουν άγονες, απεριποίητες και τριτοκοσμικές οι εκτάσεις;;

   Στη εποχή των παππούδων μας ήτανε τουλάχιστον καλλιεργημένες και αποδοτικές, τώρα έχουν μηδενική αξία. Αυτό δεν είναι το Δελφικό τοπίο είναι κατάρα για αυτούς που το σκεφτήκανε και το δεσμεύσανε μέχρι σήμερα. Δεν λέμε να επιτραπεί η πλήρης δόμηση, αλλά θα μπορούσανε να γίνουνε πολλές παρεμβάσεις, μικρές αγροικίες, αποθήκες σε πολλά στρέμματα και πολλά άλλα. 
   
   Με το παλιό καθεστώς είχε δοθεί έγκριση να γίνει Βιομηχανικό Πάρκο η περιοχή βόρεια της Γωνιάς της Ιτέας για μη οχλούσες και ρυπαίνουσες βιομηχανίες όπως όριζε η απόφαση, ενώ της Άμφισσας το Πάρκο δεν λέει κάτι τέτοιο. Με αυτή την έγκριση δημιούργησε την βιοτεχνία του ο Χωνάκης .Με 4.000 τ.μ .και με πρόσοψη σε δρόμο θα μπορούσες να δημιουργήσεις την επιχείρηση σου .Με το νέο Διάταγμα εξαφανίστηκε αυτό. Το Πάρκο αυτό δεν ήτανε ανταγωνιστικό του Βιομηχανικού Πάρκου της Άμφισσας που ορίστηκε με την ίδια απόφαση. Δεν μπορούν οι μικρές επιχειρήσεις στην Ιτέα ,συνεργεία και λοιπά να πάνε στην Άμφισσα όπως και αυτές στον Περιφερειακό δρόμο της Άμφισσας δεν πήγανε ούτε πρόκειται να πάνε στο ΒΙ.ΠΑ .Εξάλλου από ότι γνωρίζω στο εν λόγο Πάρκο δεν υπάρχει προσέλευση ενδιαφερομένων.

     Στο λόφο των Αγίων Αναργύρων στην Ιτέα με το παλιό καθεστώς είχε εγκριθεί τουριστικό περίπτερο 200τ.μ.,το αντίστοιχο στην Άμφισσα κατασκευάστηκε, με το νέο Διάταγμα εξαφανίστηκε και αυτό. Είχε εγκριθεί μικρό κτίσμα 25 τ.μ. χαμηλό στον ελαιώνα για την κάλυψη των εξοπλισμών των γεωτρήσεων. Με το νέο Διάταγμα εξαφανίστηκε και αυτό. Ο μετρητής της ΔΕΗ σε πια< κουφάλα> ελιάς θα τοποθετηθεί;  Εκεί τον είχε κατά το παρελθόν αγρότης στο δρόμο Ιτέας-Άμφισσας. Με το παλιό καθεστώς επετρέπετο η μικρή επέκταση των υφισταμένων κτισμάτων των ελαιεμπόρων στο δρόμο Ιτέας-Άμφισσας, τώρα με το νέο Διάταγμα εξαφανίστηκε και αυτό.  Στη ΄ Β΄ Ζώνη σε έκταση 20.000 τ.μ. θα μπορούσε κανείς να κατασκευάσει κτίσμα 100 τ.μ. με το νέο Διάταγμα εξαφανίστηκε και αυτό. Για όλα τα παραπάνω που καταργηθήκανε οι λεγόμενοι φορείς πως αντιδράσανε;;;;
  Κρίμα και πάλι κρίμα. 

        Το νέο Διάταγμα αναφέρει ότι στις γεωτρήσεις επιτρέπονται υπαίθρια αντλητικά μηχανήματα(άρθρο 9 του νέου Διατάγματος).Ας τολμήσει κάποιος να τα τοποθετήσει και να δούμε εάν την άλλη μέρα θα είναι στη θέση τους. Τίθεται το ερώτημα αν κάποιοι είχαν δαπανήσει χρήματα για να αγοράσουν έκταση στο Βιομηχανικό Πάρκο της Ιτέας, ποιος τώρα θα τους αποζημιώσει τώρα που καταργήθηκε αυτό; Μήπως γίνουνε εμπρηστές;Δεν το νομίζω. Καλόν θα είναι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

    Έχω την άποψη η πλήρης δέσμευση της Ζώνης ‘Β’ και οι σχετικές ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές και θίγουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατοίκων. Και κάτι άλλο ακόμα, στους κατόχους ελαιοδέντρων μέχρι πρόσφατα εχορηγείτο ένα ποσόν κυρίως για τη δέσμευση του ελαιώνα. Τελευταία το ποσόν αυτό δεν θα χορηγηθεί σε αυτούς που έχουν ανά στρέμμα κάτω των έντεκα ελαιοδέντρων. Με ποια κριτήρια έγινε αυτό; Τα λίγα ελαιόδεντρα ανά στρέμμα αυτά είναι τα αιωνόβια των πολλών ετών μεγάλα σαν πλατάνια όπως λένε. Επιχορηγήθηκαν τα πολλά ανά στρέμμα στα άγονα εδάφη, στα ρεβένια,  ποιος εγκέφαλος το αποφάσισε αυτό;  Αυτοί που αδικηθήκανε, μήπως γίνουν εμπρηστές;  Δεν το νομίζω.

      Το νέο Διάταγμα  αναφέρει ότι μετά από εισήγηση του Δήμου Δελφών περιμετρικά της Άμφισσας, του Χρισσού, του Ελαιώνα και στο Σερνικάκι εγκρίνεται η επέκταση των ορίων των οικισμών. Μέχρι όμως γίνει η ένταξη στο σχέδιο παραμένουν στη Ζώνη ‘Β΄. Πότε θα γίνει η ένταξη;  Όταν στο Χρισσό καρκινοβατεί το σχέδιο  σαράντα χρόνια. Πώς θα γίνει η ένταξη όταν αυτή δεσμεύεται από Νεκροταφεία και άλλες χρήσεις. 

   Το νέο Διάταγμα επίσης οριοθετεί και νέο Νεκροταφείο στον περιφερειακό δρόμο Ιτέας-Κίρρας και σε μη νόμιμη απόσταση από το υφιστάμενο. Τουλάχιστον εξασφαλίστηκε η ταφή μας.

   Το νέο Διάταγμα στο άρθρο 10 αναφέρει ότι στη ζώνη ‘Α ’εντός έτους μπορεί να υποβληθούν προτάσεις από τοπικούς φορείς για σχέδιο διαχείρισης τμήματος του παραδοσιακού ελαιώνα. Πέρασε η  2 Μαΐου του 2013,έγινε τίποτε;  Δεν το νομίζω. 

  Αλλάξανε τόσα πολλά κανείς δεν μίλησε κανείς δεν αντέδρασε. Εδώ έγινε μεγάλη παρανομία και δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Μας αφαιρέσανε ότι κατά το παρελθόν έστω και ελάχιστα είχαμε κερδίσει. Στην περιοχή μας υπάρχουν αιρετοί άρχοντες, σύλλογοι, οργανώσεις, εκπρόσωποι κομμάτων, τοπικός τύπος, διαδικτυακός τύπος, τοπικοί παράγοντες, όλοι το αποδεχθήκανε. Μήπως για πολιτικές σκοπιμότητες, στο όνομα της οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης που έλεγε και κάποιος άλλος. Δεν αντιδράσανε ούτε θετικά ούτε αρνητικά, μήπως δεν καταλάβανε τι έγινε;  Αυτή την αδράνεια δεν μπορώ να την χαρακτηρίσω. Ίσως εγώ να έχω άδικο και όλοι οι άλλοι να μην συμφωνούν μαζί μου, μπορεί να είναι και έτσι. Ίσως και σε μερικούς να επέδρασαν τα εξ ουρανού ……………..    ραντίσματα...! 

  Χρήσεις γης που καταργηθήκανε αν ήταν λάθος γιατί μας τις είχαν παραχωρήσει, τι μεσολάβησε από το 1991 μέχρι σήμερα και η κατάσταση έγινε πιο δυσμενέστερη. Το Κ.Α.Σ ανακάλεσε τις τότε αποφάσεις του;

    Το οξύμωρον του θέματος και τον άκρον άωτον αυτού είναι να δεσμεύεται η ιδιοκτησία του φτωχού αγρότη και από την άλλη μεριά κάποιοι να κατασκευάζουν αυθαίρετο κτίσμα σε προβλεπόμενο κοινόχρηστο χώρο, με παράνομη ίδρυση και λειτουργία, με σιωπούντες του αρμοδίους μήπως χάσουν καμιά ψήφο και να ζητάνε  από το κατάστημα τους οι επισκέπτες να θαυμάσουν την Ζώνη ‘Β’………. Αθάνατε Έλληνα!!!!

   Καταστράφηκε το τουριστικό περίπτερο των Δελφών. Το μοναδικό ίσως παραδοσιακό κτίσμα. Και εδώ μικροσυμφέροντα. Θα τρίζουν τα κόκαλα του αρχιτέκτονα Πικιώνη. Λες και ήτανε ορφανό, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, δεν υπάρχουν υπεύθυνοι;

   Εδώ ο Εισαγγελέας πρέπει να έχει το πρώτο λόγο καθώς και ο Δήμος Δελφών, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων πρέπει να έχει λόγο. Εκεί ανδρωθήκαμε, εκεί ονειρευτήκαμε, ήταν το μοναδικό στολίδι της περιοχής μας, τα πάντα κλαπήκανε, τώρα είναι ερείπια. Εκεί σήμερα αντικατοπτρίζεται προφανώς η Ζώνη ‘Β’, για αυτούς που την επέβαλαν χιλιόμετρα μακριά από τους Δελφούς και όχι στην πόρτα τους. Η κατάληξη του περιπτέρου δείχνει την κατάντια του τόπου μας.   
   Κατά το παρελθόν ο κάθε αιρετός αγωνιζότανε για το τόπο του. Σήμερα με τον Καλλικράτη ο υποψήφιος ζητάει ψήφους από όλα τα χωριά και τις πόλεις που αποτελούν τον Δήμο και συμμετέχει σε ενιαίο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι κάθε τοπική του δραστηριότητα θα έχει πολιτικό κόστος…… Και κατ΄αυτό τον τρόπο επιβάλλεται η άκρα σιωπή και υπακοή...

      Πολλοί που θα διαβάσουν τα παραπάνω θα συμφωνήσουν μαζί μου, άλλοι θα πούνε από πού ξεφύτρωσε αυτός; Αυτοί ας διαφωνήσουν, τουλάχιστον όμως μπορεί να προβληματιστούν.



Η Λ Ι Α Σ   Ι Ω Α Ν Ν Ο Υ   Π Ο Λ Υ Ζ Ω Η Σ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Τ.Υ.Δ.Κ. ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΟΣ
ΠΡΩΗΝ  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΤΕΑΣ
                                                                           ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013
                                                                                                                               

      

16 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΗΛΙΑ!!!!!!!
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ..ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Πολυζώη οι απόψεις σας με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.
    Κοντογιαννης Νίκος
    Προεδρος Δ.Κ.Δελφών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΟΕ ΤΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥ ΤΗ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kύριε Πολυζώη και κυροι που υπερασπίζεστε την κατάργηση του ΔΕλφικού Τοπιου και δη της Β ζωνης ...
    Δεν καταλάβατε ποτέ ότι το μονο προιόν που πουλαέι παγκοσμιως αυτός ο τοπος ειναι οι Δελφοι με το Δελφικο Τοπιο ..Δεν γνωρίζετε ότι η οποιαδήποτε χαλάρωση θα δημιουργήσει τσαντιρια , παράγκες και την άναρχη δόμηση ? Σας αρέσει αυτή η κατάσταση ? δεν διδαχτηκατε τιποτα ολα αυτα τα χρονια από το σπορ του Ελληνα και τις αυθαιρεσίες ? Αλλά ποιος να διδαχτεί ο κΟς Κοντογιάννης ? ο πρωτος με το camping παρανομήσας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δηλαδη ο τουριστας ερχεται για τον ελαιωνα στο σερνικακι και τον αμπλιανο???
      και που ερχεται τι αφηνει??τρωει στον καλτση και αγοραζει τσολιαδάκια??γιατι τωρα ουτε καν κοιμαται.φευγει αυθημερον.
      ασε μας ρε φιλε με την πιπιλα του τουρισμου...

      Διαγραφή
  5. Nα το καταλάβετε ρε φίλοι του Σερνικακίου και της Άμφισσας Δελφικό Τοπίο είναι το ΚΡΙΣΑΙΟ ΠΕΔΙΟ . Να μας πουν οι Αρχαιολόγοι πόσα Αρχαία Μνημεία βρήκανε στην εκσκαφή της περιοχής του Σερνικακίου . Ομως , Καταστράφηκε Ελαιώνας και ρίζες ελιάς αιωνόβιες, που για να αντικατασταθούν και να πλυροκαρπίσουν θα χρειαστεί κόπος και χρόνια αρκετά. Η ζημιά έγινε , όλοι σήμερα κάθονται στα καφενεία και κάνουν κουβέντες του καφέ και του τσίπουρου από ώρα 09.00 έως 14.00(Μετά ύπνος)για τους υπεύθυνους της κατστροφής ,αυτούς θα τους τιμωρήσει η συνήδησή τους (Για όλους υπάρχει τιμωρία). Ελάχιστοι πάνε και κλαίνε στα καμένα κτήματά τους πραγματικά. Ισορροπήστε η φύση θα εκδικηθεί με αργώ και σταθερό ρυθμό πάλι. Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΗΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΡΓΩ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΡΥΘΜΟ.
    Δυστυχώς δεν εξετάζω για το ποιός φταίει ,(μπορεί να φταίμε και εμείς οι ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ) ελάχιστα όμως νέα παιδιά ασχολούνταν με τα κτήματα του πατέρας τους σοβαρά, έστω και για γυμναστική, όλοι πάνε και πληρώνουν ιδιωτικά σε ΓΥΜΝΑΣΤΉΡΙΑ για να κάνουν ΣΩΜΑ για ΑΓΡΙΛΙΔΙΑ όμως ελάχιστοι βρίσκονται στο πρωινό προσκλητήριο ΣΤΙΣ 05.00 το πρωί στο ΕΛΑΙΩΝΑ ΜΑΣ¨¨¨¨ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφιερωμένο σε όλα αυτα τα ανθρωπακια που κρύβονται πίσω απο την ανωνυμία για να συκοφαντούν . Οπως έλεγε ένας μεγάλος φιλόσοφος
    ΜΗΝ παίρνεται τα πράγματα προσωπικά...
    Το τι λένε οι "άλλοι" για σας, αντανακλά εκείνους... κι ΟΧΙ εσάς!...
    Εντάξει φίλη και φίλε μου ; Ξέρετε εσείς ......
    Κοντογιάννης Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΥΡΙΕ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
      Θα σας αναφερω εναν κατα πολλους αμφισβητουμενο χρησμο της Πυθιας:

      "Είπατε τώι βασιλεί:Χαμαί πεσε δαίδαλος αυλά,
      ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην,
      ου παγάν λαλέουσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ"
      που σημαίνει:
      Πείτε στον βασιλέα (Ιουλιανό): Χάμω έπεσε η πολυδαίδαλη αίθουσα (την γκρέμισαν), ο Φοίβος δεν έχει πιά καλύβα (την έκαψαν), ούτε η Μάντιδα δάφνη (την έκοψαν), ούτε κελαρυστή πηγή (κατέχωσαν με πέτρες την Κασταλία), έσβησε το νερό που πριν κελάρυζε...
      Πολλοι ισχυριζονται οτι αυτος ο χρησμος δεν ηταν τιποτα αλλο περα απο
      μια κατασκευη ωστε να μεταδωσει ενα κλιμα ηττοπαθειας στους Ελληνες μετα τα χρονια του Ιουλιανου.
      Δυστυχως αυτη η ηττοπαθεια(δεν θα ηθελα να την χαρακτηρισω αλλιως) εχει κυριευσει την την Δελφικη ιδεα,Δελφικη κοινωνια,Δελφικη αναταση,Δελφικη καθημερινοτητα.
      Απο το να μην εχεις καθολου δυναμη ειναι πολυ χειροτερο το να μην γνωριζεις την οποια δυναμη την οποια εχεις.
      Αυτη η ηττοπαθεια εχει γινει η καθημερινοτητα πλεον στον ιερο χωρο μας με αποτελεσμα
      την συνεχως επιδεινουμενη οικονομικη και πολιτιστικη πορεια αυτου. Πολυ φοβαμαι πως με την πολιτικη και αυτοδιοικητικη ενορχηστρωση και θεση την οποια κακως ακολουθησαν και ακολουθουν οι εχοντες και κατεχοντες την πολιν,μην σκεπτομενοι Δελφικα κατα τροπο αδιανοητο,οδηγουμαστε σε μη αναστρεψιμη κατασταση,
      Κατι πρεπει να αλλαξει.
      Ευχομαι ο επομενος χρησμος να βγει αληθινος;
      ΄΄ ερχεται η μερα οπου ο Φοίβος θελει ήλθε και θα παραμείνει για πάντα''


      Διαγραφή
  7. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΕΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝΕ ΡΩΤΗΣΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΗΠΩΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ
    ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
    ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΞΥΠΝΑΝΕ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ
    ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.
    Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΓΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ
    ΟΣΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Ο ΔΟΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΖΟΦΟΣ.............................

    Κώστας Βάρναλης: Οι Μοιραίοι

    Μες την υπόγεια την ταβέρνα,
    μες σε καπνούς και σε βρισιές
    (απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα)
    όλ'η παρέα πίναμ' εψες'
    εψές, σαν όλα τα βραδάκια,
    να πάνε κάτου τα φαρμάκια.

    Σφιγγόταν ένας πλάι στον άλλο
    και κάπου εφτυούσε καταγής.
    Ω! πόσο βάσανο μεγάλο
    το βάσανο είναι της ζωής!
    Όσο κι ο νους να τυραννιέται,
    άσπρην ημέρα δε θυμιέται.

    Ήλιε και θάλασσα γαλάζα
    και βάθος τ' άσωτ' ουρανού!
    Ω! της αυγής κροκάτη γάζα,
    γαρούφαλα του δειλινού,
    λάμπετε, σβήνετε μακριά μας,
    χωρίς να μπείτε στην καρδιά μας!

    Του ενός ο πατέρας χρόνια δέκα
    παράλυτος, ίδιο στοιχειό'
    τ' άλλου κοντόημερ' η γυναίκα
    στο σπίτι λιώνει από χτικιό'
    στο Παλαμήδι ο γιός του Μάζη
    κ' η κόρη του Γιαβή στο Γκάζι.

    - Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
    - Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
    - Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
    - Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
    Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα
    δεν το βρε και δεν το 'πε ακόμα.

    Έτσι στη σκότεινη ταβέρνα
    πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
    Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
    όπου μας εύρει μας πατεί.
    Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
    προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ,ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΕΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΜΕΝΑ ΜΕ ΑΦΟΡΑΝΕ,ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΙΠΟΤΑ,ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ? ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ Η ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΟΙΑ?ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΚΥΡΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΚΟΥΡΑΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΛΑΣΗΣ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΚΑΥΜΕΝΗ ΙΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μήπως ενθυμάται κάποιος απο τους παλαιότερους να μάς γράψει,
    σε οποίο μέρος αποδήμισεν είς κύριον ο Αισωπος και πώς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΟΥΡΑΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΛΕ! Ο ΚΑΠΤΑΝ ΓΚΟΥΡΑΣ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥ ΠΑΝΟΥΡΙΑ. ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΚΙΟΥΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΖΟΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΥΛΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ....... ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή