Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

O πρόλογος του απολογισμού του δημάρχου Δελφών...



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                           ΑΜΦΙΣΣΑ  21.08.2013
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                                                       
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                                                   
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                   

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά            
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα                                   
Τηλέφωνο: 2265350027        
FAX: 2265350021



Α.Δ.Τ.:  68/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2011 ΕΩΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2013.

 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

ΑΠΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2011
ΕΩΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2013

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜ. ΦΟΥΣΕΚΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΜΦΙΣΣΑ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Αγαπητοί Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Η παρούσα παρουσίαση του Δημοτικού Έργου από τον Ιανουάριο του έτους 2011 έως και τον Αύγουστο του 2013 σκοπό και επιδίωξη έχει:

·       Να είναι κατανοητή από όλους και ιδιαίτερα από τους πολίτες.
·       Να δίνει την δυνατότητα του ελέγχου σε κάθε σημείο της.
·       Να παρουσιάζει τον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου Δελφών σε κάθε επίπεδο (ενίσχυση υποδομών, ανάπτυξη, κοινωνικός τομέας κλπ.).
·       Να παρουσιάζει κάθε πτυχή του Δημοτικού Έργου.
·       Να μπορεί να ελεγχθεί και σε σχέση με τις προγραμματικές θέσεις και τις δεσμεύσεις του συνδυασμού μας. Για το λόγο αυτό, στις επόμενες σελίδες του παρόντος απολογισμού παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο με τον τίτλο: «ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ», όπως αυτό ανακοινώθηκε το πρώτον στις 25.10.2010 με τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού μας «ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ».

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Η διαδικασία μετάβασης του Δήμου Δελφών στην «Καλλικρατική» εποχή της αυτοδιοίκησης, ήταν εξαιρετικά επίπονη και κοπιώδης. Ο νέος μας Δήμος, αποτελούμενος από τους οκτώ (8), «Καποδιστριακούς» Δήμους της πάλαι ποτέ επαρχίας Παρνασσίδος του Νομού Φωκίδος, είναι σε έκταση ο δέκατος  μεγαλύτερος από τους συνολικά 325 Δήμους της Χώρας. Τα «καλλικρατικά» του χαρακτηριστικά ήταν κατά την εκκίνηση εφαρμογής της μεταρρύθμισης το 2001,  εξαιρετικά έντονα. Συνένωση μεγάλου αριθμού Δήμων, μεγάλη έκταση, διαφορετικό φυσικό ανάγλυφο από περιοχή σε περιοχή, τρείς διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές αναφορές των δημοτικών  και τοπικών διαμερισμάτων που τον αποτελούν, ανυπαρξία πολύ μεγάλου κέντρου του Δήμου με αδιαμφισβήτητα οργανωμένες εξ αρχής υπηρεσίες.
Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της δυσκολίας του εγχειρήματος αρκεί να αναλογιστεί:
Ι. Το γεγονός της πανσπερμίας των πρακτικών που ακολουθούσε στην άσκηση της διοίκησης κάθε ένας από τους οκτώ Δήμους που συνενώθηκαν. Έπρεπε άμεσα αυτές οι πρακτικές να ομογενοποιηθούν και ομογενοποιήθηκαν.
ΙΙ. Το γεγονός του οικονομικού ανοίγματος των περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ που παραλάβαμε (14 εκ. ευρώ οφειλές σε έργα, προμήθειες και υπηρεσίες και 8 εκ ευρώ σε δάνεια), από τους πρώην δήμους μας. Όσον αφορά τα δάνεια έχουν ρυθμιστεί, όσον αφορά τα υπόλοιπα χρεωστούμενα, τα έχουμε αποπληρώσει σχεδόν στο σύνολό τους.
ΙΙΙ. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων μας και των στελεχών μας, αναγκάστηκε να αλλάξει όχι μόνο αντικείμενο δουλειάς αλλά και χώρο, ακόμα και πόλη εργασίας.
IV. Το γεγονός ότι οι κρατικοί πόροι που διαχειρίζεται ετησίως από το 2011 και εντεύθεν ο Δήμος Δελφών, όπως βεβαίως και όλοι οι άλλοι Δήμοι της χώρας, είναι κατά 60% μειωμένοι σε σχέση με τους πόρους που διαχειρίστηκαν οι αντίστοιχοι Δήμοι που μας αποτελούν, το έτος 2009.
  Θεωρώ το μεγαλύτερο επίτευγμα της δημοτικής μας αρχής αυτήν την προσπάθεια και τα αποτελέσματά της. Είμαι υποχρεωμένος να συγχαρώ τους συνεργάτες μας δημοτικούς υπαλλήλους, τους επικεφαλείς όλων των δ/νσεων και των τμημάτων, για την καθοριστική προσφορά τους στην επιτυχία του εγχειρήματος. Και να τους δηλώσω για μια ακόμα φορά, ότι είμαστε μαζί στον αγώνα εναντίον της απαξίωσης του θεσμού που επιμελώς επιχειρείται, με πολλούς τρόπους που στο τέλος έχουν όλοι την ίδια κατάληξη. Ό,τι τους λείπει να το παίρνουν από την αυτοδιοίκηση.
Στον τομέα των έργων, πέρα από αυτά που εκτελούνται από τις χρηματοδοτήσεις της ΣΑΤΑ, έχουμε καταφέρει και έχουμε εντάξει ήδη στο ΕΣΠΑ, 41 έργα συνολικού προϋπολογισμού 27,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ έχουμε ακόμα υποβάλλει σε διάφορα προγράμματα περισσότερες από 15 προτάσεις, όπου αναμένουμε νέες εντάξεις. Δεν θα μείνω στο γεγονός ότι αναλογικά με το πληθυσμιακό μέγεθος μας, είμαστε σε εντάξεις μεταξύ των πρώτων Δήμων.  Ασφαλώς όμως πρόκειται για σημαντική επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα εξ αυτών των έργων μελετήθηκαν και ωρίμασαν αυτή τη περίοδο.
Μεγάλα έργα υποδομών δρομολογούνται  ή ήδη κατασκευάζονται στα οποία ο Δήμος μας είναι επικεφαλής ή συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια. Η κατασκευή του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου κομποστοποίησης των οργανικών υλικών, έργα αποχέτευσης και ύδρευσης, αναπλάσεις κάθε είδους, ενίσχυση των υποδομών μας στον εναλλακτικό τουρισμό, οργάνωση, προβολή και πώληση του συνολικού τουριστικού προϊόντος του Δήμου Δελφών, υποδομές στον αθλητισμό και την παιδεία με τα κτίρια του ΤΕΙ σε εξέλιξη, η άρδευση του Ελαιώνα, έργα πολιτισμού.
Ξεχωριστή αναφορά οφείλω να κάνω στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ είναι σε εξέλιξη και στις οκτώ Δημοτικές Ενότητες. Πολεοδομικά σχέδια βαλτωμένα για δεκαετίες όπως οι εφαρμογές των επεκτάσεων της Αμφίσσης, των Δελφών, της Κίρρας, και της Δεσφίνας, είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη, χρηματοδοτούμενα από ίδιους πόρους του Δήμου Δελφών.
Εξαιρετική ακόμα θεωρώ την ανταπόκρισή μας και στον κοινωνικό ρόλο που καλούμαστε να παίξουμε για τους δημότες μας εν μέσω της σφοδρότερης κρίσης που η χώρα μας βιώνει. Με τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα ιατρεία, τους παιδικούς μας σταθμούς και τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας που παρέχουμε.
Η δύσκολη αέναη μάχη της καθημερινότητας, δίνεται από τις υπηρεσίες μας με συνέπεια και επιμονή. Σε εποχές που πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα έχουν καταρρεύσει , εμείς στεκόμαστε επαρκώς σταθεροί και κυρίως όρθιοι.
Επίσης, αν και θα έπρεπε, δεν παρουσιάζεται σε αυτόν τον απολογισμό το σημαντικό έργο κάθε μίας Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Δελφών, ξεχωριστά στο επίπεδο της καθημερινής εξυπηρέτησης του πολίτη. Δεν παρουσιάζεται η αγωνία και η προσπάθεια των εξαιρετικών στην συντριπτική τους πλειοψηφία, προέδρων και παρέδρων των κοινοτήτων μας και των τοπικών μας συμβουλίων.  Ήταν αδύνατο να συμβεί στα πλαίσια αυτού του απολογισμού. Θα παρουσιαστεί όμως άπαξ, στον τελικό απολογισμό του έργου του Δήμου Δελφών στο τέλος της παρούσας θητείας.
Είμαστε υπερήφανοι για τη λειτουργία όλων μας στο Δημοτικό μας συμβούλιο. Ένα κατεξοχήν πολιτικό όργανο, με πλουραλισμό απόψεων και θέσεων πολιτικών και αυτοδιοικητικών, με ισχυρές αντιπαραθέσεις που ποτέ όμως δεν ξέφυγαν από τα όρια που περιχαράσσουν τον πολιτισμό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όσον αφορά το ατυχές γεγονός της πυρκαγιάς της 5ης Αυγούστου στην καρδιά του Ελαιώνα μας, είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να ανατάξουμε την κατάσταση αλλά να προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε την καταστροφή αυτή, σε ευκαιρία αναζωογόνησης. Πρέπει, πρώτα απ΄ όλα, να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι πέρα από την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου του Ελαιώνα που ούτως ή άλλως αργά ή γρήγορα θα αποζημιωθεί με τα ποσά και τον τρόπο που προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία, η περιοχή, η Χώρα αλλά και η ανθρωπότητα ολόκληρη έχασαν ένα κομμάτι της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς το οποίο πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί. Αυτό δεν μπορεί φυσικά να συμβεί μόνο με την αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου. Δεν κάηκε ένας οποιοσδήποτε Ελαιώνας. Κάηκε η καρδιά των Δελφών. Απαιτείται λοιπόν ειδικό πρόγραμμα ανάταξής της. Αυτό πρέπει να είναι και θα είναι το πλαίσιο της διεκδίκησης μας.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η παρουσίαση του απολογισμού είναι διαρθρωμένη σε δεκαεπτά ενότητες.
Το έργο του Δήμου Δελφών που παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 26.08.2013 ενώπιον του Δημοτικού μας Συμβουλίου έχει ήδη τεθεί δια του τύπου,  των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και του διαδικτύου υπ΄ όψιν όλων των συμπολιτών μας οι οποίοι είναι και οι υπέρτατοι κριτές όλων μας.

Με εκτίμηση
Νικόλαος Δημ. Φουσέκης
Δήμαρχος Δελφών
Άμφισσα, 21.Αυγούστου2013.



5 σχόλια:

  1. Νικολάκη,μη ξεχάσεις να μοιράσεις στο ακροατήριο και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας..
    Για να μπορούν να δουν ευδιάκριτα το Τιτάνιο έργο που επιτελείται!!!
    Όπως έγινε άλλωστε και με το άλλο τεράστιο πρόγραμμα..το Παμφωκίς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΔΗΜΑΡΧΑΚΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΪΑΣ, χαϊδεύει το...ανύπαρκτυο έργο του και αλείφει τη ΠΛΗΓΉ που αφήνει στο τόπο , με ΛΑΔΙ απ΄ τα ΚΑΜΕΝΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1.εγινε χωματερη ο αι γιαννακης στα σφαγεια

    2.εγινε χωματερη το παλιο γηπεδο του αστερα

    3.γεμισε αθιγγανους η πολη αφου κατασκηνωνουν με την
    ανοχη της δημ αρχης στο γηπεδο και στο ποταμι

    4. κανενα εργο περι της υδρευσης
    πινουμε νερο απο την μοντλια που ειναι γεματη κολοβακτηριδια

    5.η σκιτσα σε τρια χρονια κατεβασε τη μανα της και τον πατερα της
    κανωντας τη παραλια και τη θαλασσα επιτιμο βοθρο του δημου παρνασσιδας

    6το κολυμβητηριο ρεταρισε

    7για το κλειστο μπασκετ ηρθε χαρτι ακαταλληλοτητας αγωνων

    8 η αρδευση του ελαιωνα εγινε το καψιμο του ελαιωνα

    9. σχεδιο πολεως ιτεας-κιρρας το απολυτο τιποτα

    10.αξιοποιηση μαρινας το απολυτο τιποτα

    Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ
    ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ
    ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΝΕΟ ΔΕΚΑΛΟΓΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΩΚΙΚΕ ΛΑΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ....
    ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΙΝΗ .. ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η παρουσίαση του απολογισμού είναι διαρθρωμένη σε δεκαεπτά ενότητες".
    Aυτός δεν είναι απολογισμός, Τούρκικο σύριαλ είναι.
    Γειά σου τιτανοτεράστιε Φουσέκη !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή