Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Τί ανέλαβαν και τί παραδίδουν: Ζητούν αρμοδίως συνδρομή από τους πολίτες... θα αναλάβουν επισήμως και τις ευθύνες...;

Δελφικός  Ελαιώνας - Ουνέσκο, 6 Αυγούστου 2013...
...Πώς να σταθείς ορθός, μάτια μου;...
   
Ανήμερα του Σωτήρος,   15Αύγουστος  2013...
                                         
                                                       
  φωτο Lampros Rodis
     Λοιπόν,  "επισήμως και αρμοδίως υπεύθυνος φορέας"  για τον πρώην Δελφικό Ελαιώνα είναι η Αντιπεριφέρεια;... η οποία άλλωστε υλοποιεί και το έργο της άρδευσης...
 Κατά δεύτερον, εφόσον το Συντονιστικό του Δήμου Δελφών, προεδρεύοντος του Δημάρχου, ζητά αρμοδίως συνδρομή από τους πολίτες, θα αναλάβει επισήμως και τις ευθύνες; 
 Κατά τρίτον, αυτή η ανακοίνωση είναι ιστορική, διότι καταγράφεται επί των ημερών ποίων, καταστράφηκε το Δελφικό Τοπίο...

  Χρόνια Πολλά για την ημέρα!


                                                        Ανακοίνωση:
  Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δελφών, σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά που από σήμερα το πρωί κατακαίει τον ιστορικό ελαιώνα της Άμφισσας, ενημερώνει τους συνδημότες μας ως προς τα εξής:

Απόψε στις 20.30 συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου για την πολιτική προστασία, με επικεφαλής το Δήμαρχο Δελφών, κ. Νικόλαο Φουσέκη και με τη συμμετοχή της Βουλευτού Φωκίδας, κ. Ασπασίας Μανδρέκα και της Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, κ. Παναγιώτας Γαζή.
Στο Συντονιστικό Όργανο έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς από το Διοικητή της Π.Υ. Άμφισσας, κ. Δημήτριο Κεφαλά, ενώ ανακοινώθηκε και η πρόταση που τέθηκε επισήμως και αρμοδίως από την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Δελφών, για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δημοτικών Κοινοτήτων Άμφισσας και Ιτέας και των Τοπικών Κοινοτήτων Χρισσού και Σερνικακίου.
Από τη Διεύθυνσή μας απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών να συνδράμουν το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα παρακαλούνται οι έχοντες τη δυνατότητα και τον κατάλληλο εξοπλισμό, αφού λάβουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας {ασφαλής ένδυση και υπόδυση (άρβυλα, μακρύ παντελόνι και πουκάμισο), μάσκα προσώπου, νερό, φακό, κινητό τηλέφωνο, χειροπρίονο, γάντια κλπ}, να εξασφαλίσουν τα καμένα κτήματα και ιδίως την περίμετρο αυτών από πιθανές αναζωπυρώσεις, με την κοπή των καμένων δέντρων και την κατάχωσή τους με χώμα.
Ταυτόχρονα ζητούμε, σύμφωνα και με τις οδηγίες και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απ' όλους τους συνδημότες μας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανές αναζωπυρώσεις της φωτιάς και με μεγάλη προφύλαξη και τη λήψη όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, να συνδράμουν, όπως μπορούν, στο δυσχερές έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Τονίζουμε τη μεγάλη προσοχή που πρέπει να δοθεί στις διελεύσεις δίπλα στα καμένα δέντρα, τα οποία συνεχώς θα καταρρέουν δημιουργώντας ιδιαιτέρους κινδύνους καταπλάκωσης.

Άμφισσα, 05.08.2013
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΑΝΤΖΩΡΟΣ

10 σχόλια:

  1. Αει χαθειτε μυρμηγκακια,που εισαστε αξιοι να συντονισετε και ζητατε και την συνδρομη των πολιτων ; Οι πολιτες ξερουν απο μονοι τους τι να κανουν για να προστατεψουν τις περιουσιες τους .Αντιθετα εσεις ΟΛΟΙ εισαστε ακαταλληλοι για οτιδηποτε καλο για τον τοπο αυτο , και αφου δεν εισαστε ικανοι τοσα χρονια να βοηθεισετε τον τοπο ,καταφερατε σε μια μερα να συνδεσετε το ονομα σας με την καταστροφη του αρχαιοτερου ελαιωνα παγκοσμιως. Αφηστε τα κροκοδυλεια δακρυα και παρετε ατομικη εξαρτιση (μην ξεχασετε την μασκα )και πατε στον ελαιωνα να περισωσετε την χαμενη σας αξιοπρεπεια.Ολοι εσεις που πανηγυριζατε για ποιανου εργου ειναι η αρδευση του ελαιωνα τι θα μας πειτε τωρα που κατα τις φημες (αν επιβεβαιωθουν απο την δικαιοσυνη ) το εργο αυτο μεσω σπινθηρα τροχου ειναι υπευθυνο για την καταστροφη του ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χθες το βράδυ οι ελιές που καίγονταν έμοιαζαν σαν καντηλακια απο νεκροταφείο...Μήπως σημαίνει κάτι για αυτόν το τόπο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν ο Στρατηγός Άνεμος θέλησε να ξεκουραστεί, θυμήθηκαν να συνεδριάσουν και να πάρουν μέτρα.

    http://www.youtube.com/watch?v=xQk_X8p89o0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό την ανακοίνωση την έβγαλαν μόνοι τους, ή μήπως χρειάστηκε συνδρομή και από άλλους? Ειλικρινά δεν έχω κανέναν από τους 3 ικανούς να σκέφτηκαν ότι πρέπει να κοπούν τα δέντρα και να ταφούν. Εύχομαι να ταφούν και όλα τα αισθήματα οργής των ανθρώπων που έχασαν την περιουσία τους.
    Φαντάζομαι ότι τώρα όλοι αυτοί οι εκλεγμένοι (την τρομάρα μας και τον κακό μας τον καιρό) θα κινήσουν γη και ουρανό για να αποδοθούν οι ευθύνες:
    1. Για την φωτιά
    2. Για την εξάπλωση της

    Ή μήπως οι προσωπικές φιλίες μετράνε περισσότερο από τη δικαιοσύνη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέπω ότι οι τοπικοί άρχοντες σήκωσαν τα μανίκια και άρχισαν το έργο τους... ΒΡΕ ΟΥΣΤ!!!
    Να σας πω και κάτι ακόμη: κάποτε ο κος δημαρχίσκος πήγε με ένα τσούρμο ανθρώπους της αυρύτερης "οικογένειας" ταξίδι (αναψυχής) σε Σκανδιναβικές χώρες για να δει προηγμένα συστηματα την διαχείρηση των απορριμάτων. Κατόπιν τα έθαψαν όπου βρήκαν. Να υποθέσω ότι τώρα θα ανάλαβει ξανά πρωτοβουλία για να διευρευνήσει προηγμένους τρόπους καλλιέργειας, ώστε ο ελαιώνας να επανέλθει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ακριβώς είναι η Αντιπεριφέρεια? Τι σημαίνει "αρμόδιος φορέας"; Θα ήθελα να μάθω:
    1. Υπάρχει επίσημο πόρισμα για την αιτία της φωτιάς από ανακριτικό τμήμα της ΠΥ;
    2. Από τι προκλήθηκε η φωτιά; Εάν υποθέσουμε ότι προκλήθηκε από τον εργολάβο:
    α. Ποιος του ανέθεσε το έργο μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου; Γιατί το (απαραίτητο) έργο δεν έγινε την άνοιξη ή το φθινόπωρο / χειμώνα;
    β. Είχε γίνει μελέτη των εργασιών; Εάν υπήρχαν "θερμές" εργασίες (τροχοί, συγκολήσεις κλπ) υπήρχε σχέδιο πρόληψης και αποφυγής κινδύνων (risk assesment / management); Ποιος το ενέκρινε;
    γ. Η ΠΥ απαγορεύει (και καλά κάνει)κάψιμο κλαδιών κλπ από 1η Μαϊου. Ήταν ενήμερη για την εργασία που ο εργολάβος είχε αναλάβει να κάνει υπό υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους;

    ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ; ΕΑΝ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΑΝΑ. Ίσως την επόμενη φορά να μην είναι φωτιά, αλλά άλλου είδους καταστροφή. Στον τόπο του "περίπου" που οι "υπεύθυνοι" δεν τιμωρούνται θα ξανασυμβεί νομοτελειακά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως είχε πει ο αξέχαστος Σωτηρης Μουστάκας, "...από το πολύ φαΐ, τα μούτρα σας έχουν γίνει σαν τα κ...ομέρια σας. Οπότε είτε σε σας είτε στο κ...ο σας μιλάω είναι το ίδιο..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ΣΤΑΡ ΛΑΜΙΑΣ, φιλικός και φιλόξενος μέχρι τα μπούνια για τον ΦΟΥΣΕΚΗ και τη ΓΑΖΗ, τους επέλεξε, μόνο αυτούς τους δύο, να πάρει συνέντευξη, πιστεύοντας ότι θα τους σώσει απο τις ευθύνες και τη γενική κατακραυγή του κόσμου.

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ και ΜΕ ΟΣΑ ΕΙΠΑΝ κατέδειξαν ότι ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΞΕ ΚΑΘΟΛΟΥ η συγκλονιστικότερη καταστροφή της περιοχής από την εποχή του ΦΙΛΙΠΠΟΥ του Β΄.

    ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ δεν καταδίκασαν την ανίερη πράξη, ούτε ζήτησαν τη παραδειγματική τιμωρία των ενόχων...(;)

    Ο ΣΤΑΡ ΛΑΜΙΑΣ απευθύνθηκε στους κολλητούς, δεν συγκινήθηκε καθόλου απο τους Φωκείς και ιδιαίτερα από τους ελαιοκτηματίες που με δάκρυα στα μάτια αντίκρυζαν την ανείπωτη καταστροφή.

    Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ! ! !
    ΠΟΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ; ; ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και το βράδυ της καταστροφής,παραμονή της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ, συνέβησαν τα εξής κωμικοτραγικά που ανέδειξαν την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και το ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ του ΗΓΕΜΟνίσκου.
    Η κυρία τοπική αντιδήμαρχος στολισμένη και καμαρωτή αντί να είναι κάπου στον αλαιώνα, ή στο γραφείο της να ενημερώνεται,ή σεμνά και ταπεινά να ανάψει (με την....παρέα της)ένα κερί και να προσευχηθεί να σταματήσει το κακό,ΠΕΡΙΜΕΝΕ όλο το μαϊντανολόι να πάνε στην εκκλησία εν χορδαίς και οργάνοις......Και, αφού είχε αποφασίσει να ματαιώσει την εκδήλωση στη προβλήτα ΑΦΗΣΕ τα οργανα τα κουρτίζονται από τις 7.30.,περίμενε να τελειώσει και η περιφορά να μεζευτεί το κοινό της,περίμενε να κάτσουν και όσοι κάτσουν να ακούσουν ότι θα ακούσουν και τι λέτε οτι έκανε?
    Ανέβηκε στην εξέδρα,πήρε το μικρόφωνο,έβγαλε ένα επικήδειο για τη καταστροφή και τους κακόμοιρους "συμπολίτες της" και.. συντετριμμένη ΜΑΤΑΙΩΣΕ την εκδήλωση..
    και,για να διασκεδάσει τη στεναχώρια της κάθισε απέναντι στο ¨ΜΟΥΡΑΓΙΟ¨ με ωραία μουσική και ωραίο φαγητό να ευχαριστηθεί αυτή και μεγάλη παρέα της ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ της.
    με τιμή ΚΡΙΤΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. στο παλιο γηπεδο της ιτεας εδω και πολλες ημερες εχουν φτιαξει οικισμο αθιγγανοι
    ειναι περιπου 8 φορτηγακια και 3 φορτηγα μεγαλυτερα με περιπου 50-60 ατομα
    αναβουν φωτια με ξυλα μερα μεσημερι και τηγανιζουν η χρησιμοποιουν μπουκαλες υγραεριου για κατσαρολες
    το ιδιο κανουν και στο ποταμι στη κιρρα και απεναντι απο το παλιο καμπινγκ λαγγουρανη μερα μεσημερι
    εκει να δειτε τι κινδυνος υπαρχει για μπουρλοτο,ε καμαρια μου???
    αν μπει μια φωτια στα ξεροχορτα π.χ στο παλιο γηπεδο της Ιτεας και φυσαει απο τη γκιωνα ,ποιος θα προλαβει να κανει κατι?
    εκτος αυτου εχουν κανει ενα απεραντο αποχωρητηριο την περιοχη,βρωμιζουν,γεμιζουν σκουπιδια,παιρνουν κυβικα νερο απο σωληνες
    (γι αυτο ηρθαν οι πληρωμες υδρευσης
    απο τον αυγουστο,νεος οικισμος γαρ )
    και περιφερονται κατα δεκαδες μεσα στην πολη κανοντας παραεμποριο πουλωντας χαρτικα,απορρυπαντικα κλπ(πληρωστε ενοικια και τελος επιτηδευματος κοροιδα) και ζητιανευοντας μπαινουν μεσα σε μαγαζια,σπιτια και αλλιμονο οπου βρουν ξεκλειδωτα....
    ολα αυτα υπο την ανοχη της δημοτικης αρχης η οποια πιθανα
    να εφαρμοζει το σχεδιο πληθυσμιακης αναπτυξης της Ιτεας και τη δημιουργια ενος νεου οικισμου οπως προαναφεραμε δυτικα αυτης μιας και στην Αμφισσα δημιουργηθηκε ενα προβληματακι απ οτι αναφερθη σχετικα με την εκει εγκασταση των αδελφων αθιγγανων

    υγ
    ξερω,ξερω αυριο θα πατε να τους μαζεψετε αλλα ξανασκεφτειτε το για πλησιαζουν οι μερες και καπου μπορει να χρειαστουν....α!
    να μην ξεχασετε επισης να μαζεψετε και τα σκουπιδια στο μεγαλο καδο και γυρω απο αυτον οπως μπαινετε στο γηπεδο και επισης απεναντι απο αυτο
    εχουν εναμιση μηνα εκει χωρις..... αντιηλιακό νταλα καλοκαιρι για ονομα του θεου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή