Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος ευχαριστεί τους αιρετούς για την συμβολή τους στην αντιμετώπιση της φωτιάς...............


 Η Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος δια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυτής Κυρίου Α Θ Η Ν Α Γ Ο Ρ Ο Υ θέλει να εκφράση δημοσίως τας θερμάς ευχαριστίας και τα συγχαρητήρια


εις την Πυροσβεστικήν Υπηρεσίαν η οποία με υπερανθρώπους προσπαθείας και με αυτοθυσίαν του ανθρωπίνου δυναμικού της, Διοικητού, Αξιωματικών και Πυροσβεστών, τόσον με επίγεια μέσα Πυροσβεστικά Οχήματα όσον και με την συνδρομήν εναερίων μέσων – συμμετείχαν πέντε (5) πυροσβεστικά υδροπλάνα τα οποία επιχειρούσαν συνεχώς επί ώρες με δυσκόλους και επικινδύνους ελιγμούς, πάνω από τας φλόγας της πυρκαϊάς, των άξιων θαυμασμού και τιμής ικανοτάτων πιλότων τους - έφεραν εις πέρας με επιτυχίαν το δύσκολον έργον της κατασβέσεως της ενσκυψάσης πυρκαϊάς, την Δευτέραν της 5ης Αυγούστου τρέχοντος έτους, εις τα ελαιοκτήματα με αιωνόβια ελαιόδενδρα του παραδοσιακού ελαιώνος της Αμφίσσης, παρά τας αντιξόους συνθήκας που δημιουργούσαν οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και δυσκόλευαν τα μέγιστα το έργο τους, κατάφεραν να περιορίσουν όσον ήταν δυνατόν την επέκτασίν της και ιδιαίτερα να μην κινδυνεύσουν κατοικημέναι περιοχαί και η Ιερά Μονή «Προφήτου Ηλιού», Παρνασσίδος και θρηνήσωμεν ανθρώπινα θύματα.
 Επίσης άξιοι ευχαριστιών και συγχαρητηρίων είναι η Βουλευτής του Νομού μας, η Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος Δελφών και ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Φωκίδος δια την εκ μέρους τους - αναλόγως των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων των, συμβολήν δια την αντιμετώπισιν του κινδύνου της πυρκαϊάς, ως και το ανθρώπινον δυναμικόν της Περιφερείας και του Δήμου Δελφών, που με μηχανικά μέσα των υπηρεσιών τους, αλλά και όλοι οι αυθορμήτως και με αυτοθυσίαν συμμετέχοντες εθελοντέ;ς με μηχανικά μέσα ιδιοκτησίας τους η προσωπικώς, που πρέπει να είναι δι’ όλους μας παράδειγμα προς μίμησιν, συνέβαλαν τα μέγιστα εις την επιτυχίαν του έργου της κατάσβεσης.
 Επιπλέον πρέπει να επισημάνωμεν ότι απαιτείται η λήψις προληπτικών μέτρων αποφυγής του κινδύνου της πυρκαϊάς, όπως του να καθαρίζονται τα ξηρά χόρτα των ελαιοκτημάτων και αγροκτημάτων και μόλις αντιληφθούμε το παραμικρό, διότι δραστηριοποιούνται διστυχώς και εμπρηστές η καπνό φωτιάς την θερινήν περίοδον να ενημερώνουμε την Πυροσβεστικήν Υπηρεσίαν εις το τηλέφωνον 199 και την Αστυνομίν εις το τηλέφωνον 22650 28100.
Ο παραδοσιακός ελαιώνας μας αποτελεί το εμβληματικόν σύμβολον, όχι μόνον της περιοχής μας, αλλά και μίαν προστατευομένην φυσικήν ομορφιάν, παγκοσμίου κάλους, ένα φυσικόν περιβάλλον που συνδέη το παρόν με το παρελθόν και ταυτόχρονα ένα χώρον «Παλαίστρα» βιοπάλης δια τους περισσοτέρους κατοίκους της περιοχής, ιδιαίτερα των μεγαλυτέρων σε ηλικία, που με κοπιαστικήν εργασίαν καλλιεργούσαν τα ελαιοκτήματα, το ευλογημένον δένδρον της ελιάς που αναφέρεται εις την αρχαιότηταν - οι κλάδοι της ελιάς, εχρησιμοποιούντο ως σύμβολον Ειρήνης Σοφιας και Νίκης.  Aκόμα και οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων έπαιρναν ως έπαθλο για τη νίκη τους ένα κλαδί αγριελιάς (κότινο). O Όμηρος αποκαλεί το λάδι (το χρυσό υγρό), αλλά και εις χωρία της Παλαιάς Διαθήκης όπως … Κατά την Γένεσιν, ο Νώε μετά τον κατακλυσμό, άφησε ελεύθερα περιστεράν ήτις «και ανέστρεψεν προς αυτόν …το προς εσπέρας και είχε φύλλον ελαίας … εν τω στόματι αυτής και έγνω Νώε, ότι κεκόπακε το ύδωρ από της γης» και πολλά χωρία της Καινής Διαθήκης όπως εις το κατά Λουκάν ευαγγέλιον, εις την παραβολή του καλού Σαμαρείτου, εις τον περιπεσόντα εις τους ληστάς και κατατραυματισθέντα, αναγινώσκομεν «…προσελθών κατέδησε τα τραύματα αυτού, επιχέων έλαιον και οίνον». κλπ και εις την Ιεράν Ακολουθίαν του Ευχελαίου, του Ιερού Μυστηρίου της Βαπτίσεως και εις την αρτοκλασίαν …. «Ευλόγησον Κύριε τον σίτον ,τον οίνον και το έλαιον και πλήθυνον αυτά εν τοις οίκοις των προσφερόντων σοι τα δώρα ταύτα.» … τα τρία βασικά φυσικά προϊόντα της μάνας γης που είναι απαραίτητα δια την διατροφήν και την υγείαν των ανθρώπων.
Εις τα κανδήλια των Ιερών Εικόνων των Ιερών Ναών της Εκκλησίας μας από πολλών ετών συνεχώς μέχρι σήμερα καίγεται νυχθημερόν με φιτιλάκι το λάδι της ελιάς ως φωτιστικό, ως δώρο ικεσίας και προσφοράς και προς χρήση από το έλαιον αυτό, υγιών και ασθενών για ευλογίαν και θεραπείαν. «μη εξόν έστω προσάγεσθαι τι έτερον προς το θυσιαστήριον ή έλαιον εις την λυχνίαν και θυμίαμα τω καιρώ της αγίας προσφοράς».
Πρέπει εις την περιοχήν μας να συνεχισθή η παράδοσις αιώνων της ελαιοκαλλιέργιας και παραγωγής αρίστης ποιότητας βρωσίμου ελαίας και ελαιολάδου, αισθανόμενοι το υψηλόν κοινωνικόν μας χρέος, προς τους κατοίκους της περιοχής - αυτονόητον είναι ότι πρέπει να γίνη επανανδενδροφύτευσις των καμένων ελαιοδένδρων και όλα θα είναι μια κακή ανάμνηση … κάθε εμπόδιον δια καλόν … - Τέλος πρέπει να οργανωθούν ομάδες βιοκαλλιεργητών που θα αναδείξουν τον πατροπαράδοτο τρόπο ελαιοκαλλιέργιας, παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποιήσεως βιολογικού βρωσίμου ελαιοκάρπου και ελαιολάδου, με σύγχρονα τεχνικά μέσα και εγκαταστάσεις, με σκοπό την ποιοτικήν αναβάθμισιν του προϊόντος, την βιολογικήν προστασίαν του καταναλωτού, την βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος και την οικονομικήν ενίσχυσιν του αγρότου παραγωγού, ώστε εκτός από την κάλυψιν των υλικών και πνευματικών αναγκών του τόπου πρέπει να υποκινηθή και υποστηριχθή με κάθε μέσον από τους αρμοδίους κρατικούς οργανισμούς και παράγοντας η εξαγωγή των προϊόντων της ελιάς εις χώρας του εξωτερικού, που θα έχει ως συνέπειαν - εκτός του οικονομικού οφέλους τόσον των παραγωγών όσον και των συναιτερισμών και των εμπόρων, συσκευαστηρίων ελαιών και ελαιοτριβίων που είναι δεδομένον - την προβολήν διεθνώς της περιοχής μας.

 ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΩΚΙΔΟΣ

8 σχόλια:

  1. Για αυτούς που έγραψαν την ανακοίνωση......
    Εάν διάβαζε ο ΙΔΡΥΤΗΣ της εκκλησίας μας τι γράψατε, θα έλεγε:
    "άφες αυτοίς ,ου γαρ οίδασι τι.......γράφουσι"!
    Έχετε χρόνο και να εξομολογηθείτε και να μετανοήσετε!
    Αυτά ,κατόπιν πυρκαγιάς,είχατε να γράψετε;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχως που αναχαιισαν την φωτια και τελικα την εσβησαν ολοι οι παραπανω που με περισση ευκολια τους απονεμει ευχαριστιες με το παραπανω κειμενο ο μητροπολιτης ( αληθεια τι λογους ειχε ο μητροπολιτης να αποδωσει ευχαριστιες στους παραπανω ,οταν απεχει για πολλα χρονια απο αλλες παρουσιες και αλλα καθηκοντα;;;) αν προσπαθουσαν λιγο ακομη η φωτια θα εφτανε στο Αιγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεέ και Κύριε
    Ποιός έγραψε τέτοια πράγματα, δια ...του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ;
    Ευχαριστίες στον Φουσέκη και τη Γαζή;
    Για ποιό λόγο; Επειδή με την αδιαφορία τους, την ανοργανωσιά και τις παραλείψεις τους κάηκε ο ελαιώνας;
    Μη κολασθούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λες.. η δύναμη της φωτιας να νίκησε το αλτσχαιμερ σεβασμιώτατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τοσο πολυ τρεμουν τα ποδια των αιρετων απο την οργη του ΛΑΟΥ που αβαλαν τον ΓΕΡΟΝΤΑ να βγαλει αυτη την ανακοινωση!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΜΟΝΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ,ΗΤΑΝ ΟΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΚΙΟΛΑΣ.....ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ...ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΕΣ...ΜΠΡΑΒΟ ΒΛΑΣΗ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. υπερανθρώπους προσπαθείας και με αυτοθυσίαν του ανθρωπίνου δυναμικού της, Διοικητού, Αξιωματικών.......,άξιοι ευχαριστιών και συγχαρητηρίων είναι η Βουλευτής του Νομού μας, η Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος Δελφών..... Επιπλέον πρέπει να επισημάνωμεν ότι απαιτείται η λήψις προληπτικών μέτρων αποφυγής του κινδύνου της πυρκαϊάς, όπως του να καθαρίζονται τα ξηρά χόρτα των ελαιοκτημάτων και αγροκτημάτων.......ΟΛΑ ΚΑΛΑ.... ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΫΠΕΥΘΗΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ Σ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΟΡΤΑ.....και τη γλώσσα, αυτή που την πας....ΒΥΖΑΝΤΙΟ και ακόμη πιο πίσω. ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή