Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Απ' ευθείας παραχώρηση των παραλιών «Άη Βασίλης» Γαλαξειδίου και «Βάλτος» Δεσφίνας...


Agios Vasilis Beach, Galaxidi, Greece 

Θέμα: Άσκηση δικαιώματος ενεργοποίησης ΚΥΑ από το Δήμο Δελφών για τη μίσθωση παραλιών προς τρίτους για το 2013.

 IMG00058-20090726-1653

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ10Β1075164/2439ΕΞ2013/02.05.2013, το κράτος δίνει το δικαίωμα στους Δήμους της χώρας να προβούν σε αξιοποίηση δημόσιων χώρων τους με δεδομένες διαδικασίες οι οποίες και εξειδικεύονται. Αξιοποίηση που μπορεί να προσφέρει νέες υπηρεσίες προς το κοινό και παράλληλα την τόνωση της αναπτυξιακής διάστασης τοπικών χαρακτηριστικών. Η αξιοποίηση αυτή προβλέπεται μέσω της μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης χώρων (π.χ. παραλίες) προς τρίτους για δεδομένο διάστημα και με δεδομένους αυστηρούς όρους. 

Βάση αυτής της ΚΥΑ, η Τοπική Κοινότητα Γαλαξειδίου, με την αριθ.10 της 17.4.2013 απόφασή της και η Δημοτική Κοινότητα Δεσφίνας με την αριθ. 2/5/2013 της 22.5.2013, αποφάσισαν –στα πλαίσια του σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης περιοχών Γαλαξειδίου και Δεσφίνας - να προτείνουν την άσκηση του σχετικού δικαιώματος από το Δήμο Δελφών για την παραλία «Άη Βασίλης» της Δ. Ε. Γαλαξειδίου και την παραλία «Βάλτος» της Δ. Ε. Δεσφίνας.

Με τις αποφάσεις αυτές προτείνεται η δημιουργία οργανωμένων παραλιών στις προαναφερόμενες θέσεις με στόχο την εξυπηρέτηση και αναψυχή των λουομένων (όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.α.). 

Με γνώμονα την ανάδειξη και αξιοποίηση της αναπτυξιακής διάστασης του τουριστικού προφίλ του Δήμου Δελφών,

Εισηγούμαι

τη λήψη απόφασης για άσκηση του δικαιώματος αυτού από το Δήμο Δελφών για τις παραλίες «Άη Βασίλης» της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξειδίου και «Βάλτος» της Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας βάση των διατάξεων της ΚΥΑ  Δ10Β1075164/2439ΕΞ2013/02.05.2013 όπως αυτές εξειδικεύονται παρακάτω και περιληπτικά στη δεδομένη εισήγηση.

ΚΥΑ  Δ10Β1075164/2439ΕΞ2013/02.05.2013
Παραχωρείται απευθείας με αντάλλαγμα το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας.
Ειδικά για τις παραλίες και τις παρόχθιες ζώνες, το δικαίωμα απλής χρήσης παραχωρείται εφόσον έχει συντελεσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 7 του ν.2971/2001 απαλλοτρίωση ή έχουν αυτές αποκτήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους με άλλο τρόπο.
Η παραχώρηση του προηγούμενου άρθρου γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουομένους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.λ.). Η άσκηση άλλης δραστηριότητας επιφέρει βάση της ΚΥΑ κυρώσεις καθώς και σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για τον αιγιαλό και την παραλία.
Η παραχώρηση του σχετικού παράλιου χώρου έχει ισχύει μέχρι 31-12-2013.
Ο Δήμος με την παραχώρηση αυτή θα πρέπει να καταβάλλει στο δημόσιο αντάλλαγμα  της τάξης του 20% επί των ακαθαρίστων εσόδων του. Για το σκοπό είσπραξης του ανταλλάγματος, ο Δήμος, θα πρέπει να κοινοποιήσει τον  απολογισμό του εντός ενός μηνός από την έγκρισή του στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία, η οποία εκδίδει σχετικό Χρηματικό κατάλογο για την απόδοση του ανταλλάγματος στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).
Η μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης για την παραλία κατόπιν δημοπρασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής ΚΥΑ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 30η Ιουνίου 2013.
Μέχρι την 30η Ιουνίου 2013 θα πρέπει επίσης ο Δήμος Δελφών να ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσίες για την κατά νόμο λήψη απόφασης για τη σχετική άσκηση των δραστηριοτήτων.

Υποχρεώσεις.
Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών. Επιτρέπονται, αποκλειστικά προς διευκόλυνση της πρόσβασης και κυκλοφορίας των λουομένων και για την ασφάλεια αυτών κατά την παραμονή τους εντός των προαναφερθέντων κοινοχρήστων χώρων, κατασκευές υπό περιορισμό και μη μόνιμου χαρακτήρα.
Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να μεριμνά για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, την τοποθέτηση καλαίσθητων δοχείων απορριμμάτων και γενικά για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου.
Ο Δήμος, μέσω των εντεταλμένων οργάνων του (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές, κ.λ.π.) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να προβαίνουν στη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Για το λόγο αυτό έχει γίνει ήδη αυτοψία από την Κτηματική Υπηρεσία Φωκίδας στην παραλία «Άη Βασίλης».
Οι τρίτοι στους οποίους μεταβιβάζεται το δικαίωμα απλής χρήσης δυνάμει σύμβασης μίσθωσης με τους ΟΤΑ Α' βαθμού υπόκεινται στις υποχρεώσεις αυτών.
Ενοικιάζεται ο κοινόχρηστος χώρος αιγιαλού παραλίας από τον οποίο θα αφαιρεθεί έκταση πλάτους 3 μέτρων από την ακτογραμμή.
Απαγορεύεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την άσκηση της δραστηριότητας.
Η μέγιστη κάλυψη χρήσης δεν υπερβαίνει το 50% του μεταβιβαζόμενου χώρου ώστε να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων.
Απαγορεύεται η καθοιονδήποτε τρόπο περαιτέρω υπεκμίσθωση των κοινοχρήστων χώρων από τους μισθωτές.
Απαγορεύεται η παραμονή του μισθωτή στους κοινόχρηστους χώρους μετά τη λήξη, με οποιοδήποτε τρόπο, της μισθωτικής σχέσης.

Η μεταβίβαση από τον Δήμο Δελφών του δικαιώματος της απλής χρήσης της εν λόγω παραλίας θα γίνει αποκλειστικά και μόνο κατόπιν δημοπρασίας που εξειδικεύεται στην ΚΥΑ (και που οδηγεί στη σύναψη έγγραφης σύμβασης μίσθωσης) και παρίσταται σ' αυτή, επί ποινή ακυρότητας της διαδικασίας, εκπρόσωπος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, ο οποίος ορίζεται με πράξη του Προϊσταμένου της.
Το μισθωτήριο συμβόλαιο συντάσσεται σε τέσσερα (4) αντίγραφα που υπογράφονται από τα συμβαλλόμενα μέρη, αφού καταβληθεί εφάπαξ από το μισθωτή τουλάχιστον το 30% του οφειλόμενου στον Ο.Τ.Α. συνολικού μισθώματος.
Αναγράφονται: διάρκεια, θέση, είδος χρήσης, καταβλητέο αντάλλαγμα και φυσικά το εμβαδόν  [αποτυπωμένο με επιμέλεια του Δήμου και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του αντισυμβαλλομένου, σε επισυναπτόμενο στο μισθωτήριο ορθοφωτοχάρτη, από την εφαρμογή «ΟΡΕΝ» της Κτηματολόγιο Α.Ε. («ελεύθερη θέαση ορθοφωτοχαρτών»), η ιδιότητά του (αιγιαλός, παραλία κ.λ.)].
Το μισθωτικό αντάλλαγμα προσδιορίζεται με βάση τις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής ή βάσει του άρθρου 22 του ν.2238/1994 (151 Ά). Απαγορεύεται ο καθορισμός ανταλλάγματος με βάση τα τεμάχια των ομπρελών και των καθισμάτων, όπως και ο συμψηφισμός του ανταλλάγματος με την οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών από τον μισθωτή προς τον Ο.Τ.Α..
Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση του μισθωτή στον κοινόχρηστο χώρο πριν την καταβολή του οφειλόμενου προς το Δημόσιο ποσοστού 20% επί του μισθωτικού ανταλλάγματος.
Μετά τη λήξη της μίσθωσης δεν επιτρέπεται η παραμονή του μισθωτή στον παραχωρηθέντα χώρο.
Τα αντίγραφα των μισθωτηρίων υποβάλλονται, με ευθύνη του εκμισθωτή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μισθωτήριο συμβόλαιο, το οποίο δεν φέρει θεώρηση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., θεωρείται επίσης άκυρο.
Οι Κτηματικές Υπηρεσίες τηρούν αρχείο στο οποίο θα καταγράφεται το σύνολο των εκμισθούμενων στην περιοχή αρμοδιότητάς τους κοινόχρηστων χώρων.
Στους χώρους για τους οποίους παραχωρείται το δικαίωμα της απλής χρήσης επιτρέπεται η τοποθέτηση αυτοκινούμενων τροχήλατων καντινών βάση κείμενη νομοθεσίας.
Το Δημόσιο, ως κύριος και διαχειριστής των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, διατηρεί το δικαίωμα για την προστασία τους.
Η παραχώρηση υπόκειται πάντοτε σε μονομερή ανάκληση από το Δημόσιο.
Η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία ελέγχει την πιστή τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων της παραχώρησης και στις περιπτώσεις που αυτοί δεν τηρούνται, εισηγείται, δια της αρμόδιας Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας στον Υπουργό Οικονομικών την έκδοση διαπιστωτικής πράξης της επελθούσης ανάκλησης της παραχώρησης.

Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ
Αντιδήμαρχος Δελφών

Μάρω Τασιού-Γουργουρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου