Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Δικαιώνεται ο Π. Δελής για το (διεθνές) αρχαίο μονοπάτι Κίρρας-Δελφών!! Αναδεικνύεται και επικοινωνιακά μέσω ντοκυμαντέρ για το αρχαίο θέατρο Δελφών ...


 Εδώ και χρόνια, ο ζήλος ενός και μόνου ανθρώπου ξετυλίχθηκε μέσα από επίμονες και επίπονες δράσεις και κυρίως συγκρούσεις με τις τότε Νομαρχιακές αρχές  για την ανάδειξη της Κίρρας και αποδείχθηκε νικηφόρος. 



   Ο Παναγιώτης Δελής πρώην Αντιδήμαρχος Ιτέας και (ιδρυτικός) πρόεδρος του Συλλόγου "Χιονοδρόμων Ορειβατών Κίρρας-Ιτέας" αγωνίστηκε κυρίως απέναντι στην "αλλότρια αλλά  και οικεία" νοοτροπία του κέντρου και του συγκεντρωτισμού και κατόρθωσε με πολύ κόπο και χρόνο να καταγραφεί και να αναγνωρισθεί το αρχαίο μονοπάτι αλλά και να οριστικοποιηθεί η ονομασία του σε Κίρρας - Δελφών! Οι μάχες που έδωσε υποστηρίζοντας την Κίρρα σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν δύσκολες και ιδιαίτερα συγκρουσιακές ακόμη και σε νομικό και οικονομικό επίπεδο(Ευρωπαϊκά Προγράμματα). 


  Η αρχαιολογική διεθνής αναγνώριση του Αρχαίου Μονοπατιού, το οποίο πολλοί "εμποδιστές" στην συνέχεια "χρησιμοποίησαν" και  οι χάρτες που διεθνώς χρησιμοποιούνται(αποκλειστικά δημιουργία του Συλλόγου), δίνει τώρα την δυνατότητα της ευρύτερης προβολής Μονοπατιού κι κατ' επέκταση της περιοχής και ιδίως της Κίρρας.
  Όντας σεμνός άνθρωπος, τεχνοκράτης χαμηλού προφίλ, ο ίδιος αρνείται κάθε οικειοποίηση της επιτυχίας. Εμείς θεωρήσαμε όμως ότι επιβάλλεται η μνήμη εν καιρώ αμνησίας και αδηφαγίας...πολλώ δε μάλλω που έχουν εισχωρήσει στα "κοινά"   αδηφάγα στοιχεία, χαμερπούς επιπέδου...

Αυτά σαν μία οφειλόμενη παρένθεση.

Τώρα λοιπόν, γυρίζεται από το "Διάζωμα" ντοκυμαντέρ για το αρχαίο Θέατρο Δελφών, και δείτε την ανακοίνωση του Συλλόγου:


  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ – ΚΙΡΡΑΣ

 25 /5/013 ΣΑΒΒΑΤΟ. 
ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ   ΚΙΡΡΑΣ – ΔΕΛΦΩΝ
 ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΙΡΡΑΣ ΜΕΧΡΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ 
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΥΡΙΣΜΑΤΟΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ  7 και 30.

Αρχαίο μονοπάτι Κίρρας – Δελφών πολιτιστική κληρονομιά
συνδεδεμένο από την αρχαιότητα ως ο μόνος δρόμος από
το λιμάνι της Κίρρας μέχρι τα ιερά των Δελφών.

  Από το 1999 το Σωματείο μας ανέδειξε, καθάρισε και σήμανε το μονοπάτι από Κίρρα μέχρι Δελφούς. Το μονοπάτι αρχίζει από το αρχαίο λιμάνι της Κίρρας και τις αρχαιότητες δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο και συνεχίζει μαζί  με την Ε4 μέχρι την καλύβα Χρισσού, στην συνέχεια ανηφορίζοντας περνά μέσα από αρχαιότητες  αρχαίας  Κρίσσας και Δελφών.


  Σήμερα και μετά  την έκδοση χάρτη από το Σωματείο μας με τις συντεταγμένες και τα ιστορικά, διασχίζετε από πάρα πολλούς ξένους τουρίστες και ορειβάτες οι οποίοι κατεβαίνουν από Δελφούς, περπατώντας μέχρι την Κίρρα.

 Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ το οποίο συντελεί ένα σπουδαίο έργο για την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των αρχαίων Θεάτρων της χώρας μας, πραγματοποιείται ντοκιμαντέρ για το αρχαίο θέατρο Δελφών το οποίο  θα προβληθεί στη Γενική Συνέλευση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και στην συνέχεια στην Ελληνική τηλεόραση.
   Ο Σύλλογος με χαρά συμμετέχει στο γύρισμα του ντοκιμαντέρ ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση και διοργανώνει ανάβαση στο αρχαίο μονοπάτι Κίρρας-Δελφών το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ιερού χώρου. 
 Η πορεία αρχίζει από το αρχαίο λιμάνι της Κίρρας και θα κινηματογραφηθεί μέχρι τους Δελφούς.
  Πιστεύουμε ότι η ανάδειξη από το Σύλλογο του αρχαίου μονοπατιού  Κίρρας –Δελφών είναι μια σπουδαία κατάκτηση που δεν μπορεί να λείπει από το ντοκιμαντέρ.

    Καλούμε τα μέλη μας,  τα Σχολεία και όσους μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή την πορεία με τις ξεχωριστές εμπειρίες .


 ΑΠΟ  ΤΟ  Δ . Σ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ  ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ
  ΙΤΕΑΣ - ΚΙΡΡΑΣ 



* (Με το Αρχαίο Θέατρο Δελφών θα ασχοληθούμε προσεχώς...είναι κρίμα να μη μαθαίνουν οι νέοι μας από  30χρονο δημοσιογραφικό αρχείο για τις συμπεριφορές των "οφειλετών", των "συμβούλων" και των "φιλοπάτριδων"...).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου