Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Υψηλοί παράγοντες συναντήθηκαν για την ανάδειξη ΚΑΙ του Αρχαίου θεάτρου των Δελφών, ένα χρόνο μετά την έγκριση της οριστικής μελέτης αποκατάστασης από το ΚΑΣ...


                

 A. (2011) 4. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Α΄ ΦΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ:ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

Η μελέτη θα περιλαμβάνει:
1. Βελτίωση υφιστάμενων σχεδίων (Γαλλικής Σχολής Αθηνών)
2. Τεκμηρίωση υφιστάμενης κατάστασης. Βιβλιογραφική ενημέρωση.
3. Αποτύπωση και ενδεχομένως ταύτιση στην αρχική τους θέση διάσπαρτων
αρχιτεκτονικών μελών, προερχομένων από τα αναλήμματα και το κοίλο. Συνολική
αποτίμηση των προβλημάτων και μεθοδολογία επανένταξης διάσπαρτου υλικού.
4. Μελέτη αποκατάστασης (στάδιο προμελέτης – οριστικής μελέτης) των δύο
αναλημμάτων των παρόδων, των δύο πλευρικών αναλημμάτων καθώς και των
επιμέρους προβληματικών περιοχών του κοίλου. Διατύπωση προτάσεων για την
καλύτερη προστασία και παρουσίαση του σκηνικού οικοδομήματος.
Συνολική αμοιβή μελέτης: περίπου 100. 000 ευρώ, με ΦΠΑ
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 14 μήνες
(Οι απαιτούμενοι αρχαιολογικοί καθαρισμοί θα προηγηθούν των αρχιτεκτονικών μελετών).
Β΄ ΦΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ:
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
Το κόστος της υλοποίησης της μελέτης, καθώς και ο συνολικός χρόνος υλοποίησής της θα
εκτιμηθούν μετά την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του θεάτρου.

 B. (2012) -  Την Τρίτη 20 Αυγούστου 2012 δημοσιεύτηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η νέα απόφαση, με την οποία εγκρίνεται τελικώς η οριστική μελέτη αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας (Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας), κατόπιν υποβολής των συμπληρωματικών στοιχείων που απαιτήθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού.
H μελέτη, την οποία είχε αναθέσει το σωματείο «Διάζωμα» στην αρχιτέκτονα-μηχανικό, κα Ελένη – Άννα Χλέπα και τον πολιτικό – μηχανικό, κο Κωνσταντίνο Παπαντωνόπουλο, εγκρίθηκε μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως διατυπώθηκε στην υπ΄ αριθμόν 18 / 01- 08 - 2012 Συνεδρία του.
Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012  το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ενέκρινε ομόφωνα και με πολύ θετικά σχόλια την οριστική μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου των Δελφών, διατυπώνοντας ορισμένες παρατηρήσεις.


 Γ. (2013) Δελτίο Τύπου:
  Συνάντηση με θέμα την ανάδειξη των Δελφών και του Αρχαίου Θεάτρου με δράσεις  διεθνούς εμβέλειας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου στα γραφεία της  Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κατόπιν προσκλήσεως της Αντιπεριφερειάρχη  Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή. Η συνάντηση αυτή ήταν συνέχεια των συζητήσεων που είχε ο Περιφερειάρχης κος Κλέαρχος Περγαντάς και η κα Παναγιώτα Γαζή στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και  Αθλητισμού, αλλά και των συναντήσεων της Αντιπεριφερειάρχη κας Γαζή με τον Πρόεδρο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» κο Σταύρο Μπένο και τους συνεργάτες του στην Αθήνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου  Αθηνών κος Πέτρος Θέμελης, Πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ο κος Σταύρος  Μπένος (πρ. υπουργός ΠΑΣΟΚ), η ποιήτρια κα Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο συνθέτης και Καλλιτεχνικός  Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κος Γεώργιος Κουρουπός,  η βουλευτής  Φωκίδας κα Ασπασία Μανδέκα, ο Δήμαρχος Δελφών κος Νικόλαος Φουσέκης, η  προϊσταμένη της Ι’ Εφορίας  Π.Κ.Α.  κα Αθανασία Ψάλτη, η αρχιτέκτων συντάκτης  της μελέτης για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών κ. Λιάνα Χλέπα,  καθώς και οι κυρίες Τούλα και Ντόρα Ανδρεοπούλου- Αθανασούλα οι οποίες  πραγματοποίησαν τη  δωρεά για την εκπόνηση της μελέτης αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου. Παρευρέθηκαν ο κος Νίκος Παπάς μέλος του Δ.Σ. του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», η  Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών κα Γκρέτα  Χριστοφιλοπούλου, και ο κος Θεόδωρος Μαυρίδης συντηρητής στην  Ι’ Ε.Π.Κ.Α.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιηθούν με την συστράτευση όλων των φορέων, ώστε να επιτευχθεί η προβολή των Δελφών μέσω ενεργειών και δράσεων μιας και αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο για την περιοχή της Φωκίδας όσο και για την Ελλάδα γενικότερα.
Ως εκ τούτου η προσπάθεια για την ανάδειξη των Δελφών δεν θα πρέπει να είναι τοπική αλλά εθνική καθώς  ο χώρος είναι  Μνημείο  Παγκόσμιας  Κληρονομίας και  οικουμενικό σύμβολο  πολιτισμού .
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν  ώστε οι εκδηλώσεις  και  δραστηριότητες  που θα πραγματοποιηθούν  θα πρέπει να έχουν παγκόσμια εμβέλεια και απήχηση.  Με στόχο την αντιστοίχηση των δεδομένων της αρχαιότητας με τον σύγχρονο πολιτισμό,  επίκεντρο των εκδηλώσεων  θα είναι  μια κορυφαία συνάντηση παγκοσμίου κύρους δημιουργών οι οποίοι θα κληθούν να διαγωνισθούν στην ποίηση και τη μουσική παρουσιάζοντας τα έργα τους στο κοινό.
Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί και στη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με ένα υψηλής ποιότητας και καλλιτεχνικής αξίας  γεγονός το οποίο θα έχει ως επίκεντρο τους  Δελφούς και την ευρύτερη περιοχή.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                                              

5 σχόλια:

  1. Και ούτε ένας Δελφιωτης, μπράβο Γιωτα..,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία Γαζη για μια ακόμα φορά η υποκρισία σας περισσεύει,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιωτα και εμάς πονάει το θέατρο αλλα μόνο στις εκλογές μας θυμάσαι, ντροπή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από πότε την πονάει το θέατρο? η σχέση της με το θέατρο είναι άριστη ! αντί να κάνουν αναστήλωση επισκευές κλπ θα κάνουν εκδηλώσεις ?εδώ χρειάζονται χτένια και γένια !!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και τι αποφάσισε η επιτροπή Σοφών ;
    Θα μας ενημερώσει η κυρία Γαζη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή