Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Στην παλαιά Βουλή ο Στρατηγός Μακρυγιάννης από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας...




Η προσωπικότητα, η ζωή και το έργο του στρατηγού Μακρυγιάννη, ξεδιπλώθηκε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Γυναικών Φωκίδας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του  πρώην πρωθυπουργού Ιωάννη Γρίβα, του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινου, του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών Δημήτρη Κουτρούμπα, του δημάρχου Δωρίδος Γεώργιου Καπετζώνη και πολλών άλλων.

  Ο στρατηγός Μακρυγιάννης, μια μεγάλη προσωπικότητα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, συνέχισε να δίδει μαθήματα αξιοπρέπειας και ανιδιοτέλειας και στα πρώτα χρόνια της Ελευθερίας αυτού του τόπου. Αυτά τα μαθήματα ίσως σήμερα, τα έχουμε περισσότερο ανάγκη, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί δεν μιλούν μόνο για οικονομική κρίση, αλλά, προπάντων, για κρίση ιδεών και οραμάτων...



Την προσωπικότητα του Μακρυγιάννη, που αγωνίστηκε, αλλά και λοιδορήθηκε και μάλιστα έφτασε στο σημείο να κατηγορηθεί και να καταδικασθεί για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του Όθωνα, ανέδειξαν με τις ομιλίες τους δύο Πανεπιστημιακοί:

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Στέλλα Πριόβολου που αναφέρθηκε στον «Άνθρωπο, Λογοτέχνη και Δάσκαλο Μακρυγιάννη». Κατά την ομιλήτρια “για το Γ. Σεφέρη ο Μακρυγιάννης ήταν δάσκαλος γραφής και γλώσσας, παρά το απελέκητο ύφος του, και ο πιο σημαντικός πεζογράφος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας... Ο αγωνιστής Μακρυγιάννης υπήρξε μια εμβληματική και πολύπλευρη προσωπικότητα που  άσκησε  έντονη αυτοκριτική, έκρινε  και κατέκρινε τη συμπεριφορά των συγχρόνων του Ελλήνων και οι προβληματισμοί  και τα μηνύματα που παρατίθενται στα Απομνημονεύματά του μπορούν να αποτελέσουν υποθήκες για κάθε γενιά και να υπενθυμίσουν - ιδιαίτερα στους εκάστοτε κυβερνώντες - το χρέος προς την Πατρίδα”.

Ο διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρος και μουσικολόγος Δημήτριος Σταθακόπουλος, μίλησε για τον «Μακρυγιάννη υπό το πρίσμα της Ιστορικής Λαογραφίας».

Ο κ. Σταθακόπουλος, μάλιστα, ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα πιστό αντίγραφο του ταμπουρά του Μακρυγιάννη, έπαιξε ένα παραδοσιακό τραγούδι. 
 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση του κ. Σταθακόπουλου, στα εκθέματα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη γοητευτική προσωπικότητα του αγωνιστή που τον χαρακτήριζε το μέτρο στη συμπεριφορά και τη ζωή του, η παρρησία του λόγου του, η αυτογνωσία και η πολυπραγμοσύνη. 



Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου των γεννηθέντων στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μακρυγιάννη, στον συνοικισμό Αβορίτι του Κροκυλείου Δωρίδας Κωνσταντίνος Μπούτσικος. Σύντομη ομιλία έκανε και η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Φωκίδας Λαμπρινή Κουφάκη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Παπουτσάκη.
 Η Πρόεδρος της ΕΓΦ  παρουσίασε και το γύψινο εκμαγείο του ήρωα, που για πρώτη φορά εκτέθηκε σε εκδήλωση, επισημαίνοντας το διαχρονικό μήνυμα και την επικαιρότητα του λόγου  και των Απομνημονευμάτων του, που θα έμεναν στην αφάνεια αν δεν ανακαλύπτονταν και δε μεταγράφονταν από το Γιάννη Βλαχογιάννη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου