Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Στην Βουλή η αθλιότητα της Σκίτσα!!!....



Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
07/03/2013
ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους Υπουργούς
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Επικίνδυνη και παράνομη κατάληξη ελαιοκομικών και αστικών αποβλήτων διαμέσου χειμάρρων σε παραλία Ιτέας Ν. Φωκίδος»

Οι κάτωθι βουλευτές καταθέτουν ως αναφορά, επιστολή της Επιτροπής Κατοίκων Δήμου Δελφών στην οποία οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη συνολική κατάληξη των ελαιοκομικών και άλλων αποβλήτων από μονάδες της Άμφισσας, του Χρυσού, των Δελφών κλπ αλλά και αστικών λυμάτων Άμφισσας και Δελφών μέσω του χειμάρρου Σκίτσα στην υπαγόμενη στο Δελφικό Τοπίο παραλία της πόλεως του διεθνούς Λιμένα Ιτέας, πλησίον τουριστικών και εκπαιδευτικών μονάδων και οικιστικής περιοχής.
  Στην καταγγελία τους εκθέτουν σειρά νομοθετημάτων που παραβιάζονται από την υπάρχουσα κατάσταση και καταγγέλλουν ότι  οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Δελφών και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης  Φωκίδας δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες και σύννομες ενέργειες ελέγχου.
Αιτούνται δε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για τον έλεγχο των καταγγελιών και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Επισυνάπτεται η επιστολή της Επιτροπής Κατοίκων Δήμου Δελφών. Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε  σχετικά.

Οι αναφέροντες Βουλευτές

Βασίλης Κυριακάκης
Ηρώ Διώτη
Μαρία Τριανταφύλλου
Γιώργος Βαρεμένος
Γιάννης Σταθάς


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΑΝΑΦΟΡΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

                     
                        ΠΡΟΣ:

1. Κύριο Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
2. Κύριο Εισαγγελέα Πρωτοδικών
3. Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελίδου
4. Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Κοινοποίηση αρμοδίως:

1. Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας
Π. Γαζή
Γιδογιάννου 31
Άμφισσα 33100

2. Δήμαρχο Δελφών
Ν. Φουσέκη
Πλατεία Κεχαγιά
Άμφισσα 31100

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πρόεδρο Βουλής των Ελλήνων
Γραφείο Πρωθυπουργού
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργείο Υγείας
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Διοικητικό Τομέα Ευρωπαϊκής Ένωσης
και Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών
Διεθνείς Οικολογικές Οργανώσεις
Παγκόσμιο Οργανισμό UNESKO
Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ
Ερευνητικό Κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

ΘΕΜΑ: Επικίνδυνη και παράνομη κατάληξη ελαιοκομικών και αστικών αποβλήτων διαμέσου χειμάρρων σε παραλία Ιτέας Ν. Φωκίδος.

Εντιμότατοι κύριοι Εισαγγελείς,
Κυρία Γραμματέα,
Κύριε Επιθεωρητά,

Μετά από έρευνα που πραγματοποιείται τα τελευταία τρία έτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και υπό τραγικές σημερινές συνθήκες, διαπιστώθηκε η συνολική κατάληξη των ελαιοκομικών και άλλων αποβλήτων από μονάδες της Άμφισσας, του Χρυσού, των Δελφών κλπ αλλά και αστικών λυμάτων Άμφισσας και Δελφών μέσω του χειμάρρου Σκίτσα στην υπαγόμενη στο Δελφικό Τοπίο παραλία της πόλεως του διεθνούς Λιμένα Ιτέας, σε κεντρικές αναγνωρισμένες πλαζ( όπου οι λουόμενοι τουρίστες, κάτοικοι και επισκέπτες του Ομφαλού της γης ανέρχονται σε μεγάλο αριθμό) και σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Δελφών, όπου λειτουργούν μεγάλες τουριστικές μονάδες, καταστήματα σίτισης αλλά και νηπιαγωγεία!
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για το σοβαρό αυτό χρόνιο πρόβλημα, ουδόλως συγκίνησαν τους κατά νόμο αρμόδιους.
Ως εκ τούτου,
Καταγγέλλουμε:
Α. Την κατάφωρη παραβίαση από πλευράς της αρμόδιας Αντιπεριφέρειας Φωκίδος και των συναρμοδίων αρχών της νομοθεσίας του άρθρου 12 του ν. 4014/2011και από τη δημοσίευση της ΚΥΑ 145116 / 2.2.2011 σύμφωνα με τις διατάξεις της Υγειονομικής Διάταξης Ε1β/221/1965 και του Ν.4042/2012 (ΦΕΚ 24/Α/13-2-2012) «Ποινική Προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ – Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία-πλαίσιο 2008/98/ΕΕ για τα απόβλητα, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Καλλικρατικός κώδικας που δίδει την αρμοδιότητα αντιμετώπισης και ευθύνης του συγκεκριμένου στις κατά τόπους Αντιπεριφέρειες.
Β. Παραβιάζεται επίσης με τον πλέον ειδεχθή τρόπο η ΚΥΑ 13588/725/2006 (ΦΕΚ 383/Β) που ορίζει το γενικό πλαίσιο διαχείρισης και αντικατέστησε την προηγούμενη σχετική νομοθεσία (ΚΥΑ 19396/1546/1997), που αφορά και σε αστικά λύματα (αρμοδιότητας Δήμου Δελφών), σύμφωνα με την ΚΥΑ 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/Β), με την οποία εγκρίνονται οι γενικές τεχνικές προδιαγραφές διαχείρισης και την ΚΥΑ 8668/2007 (ΦΕΚ 287/Β), με την
οποία εγκρίνεται ο Εθνικός Σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων. Το πλαίσιο αυτό επικαιροποιήθηκε και συμπληρώθηκε πρόσφατα με το Νόμο 4042/2012, κατ’ εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η Κ.Υ.Α. 146163/2012…
Επίσης: ΚΥΑ 13588/725/2006 «Μέτρα, όροι και περιορισμοί για την διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ «για τα επικίνδυνα απόβλητα» του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 1991», όπως έχει τροποποιηθεί με το Ν. 4042/2012 και
Και ΚΥΑ με αρ. Κ.Υ.Α. 146163//2012 «Μέτρα και όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων 1991», που εκδόθηκε κατ΄εξουσιοδότηση του άρθρου 38, παρ. 7 του ν. 4042/2012.
Βασιζόμενοι στην δεδομένη ευαισθησία σας για την επιβολή, εφαρμογή και τήρηση του Νόμου, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας. Επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό και δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου.

                                                                  Με τιμή
Για την Επιτροπή κατοίκων Δήμου Δελφών
.............


7 σχόλια:

  1. Απιστευτο! Επιτελους μετα απο τοσα χρονια που οι ντοπιοι παραγοντες μας αγνοουσαν επιδεικτικα, βρεθηκαν ανθρωποι που αποφασισαν να παρακαμψουν αυτους που αδικως αποκαλουνται δημοτικοι αρχοντες, και να αγωνιστουν απο μονοι τους, και να καταφερουν να φτασουν στην βουλη, ενα απο τα πολλα και το κυριοτερο αιτημα της Ιτεας, να καθαρισουν οι θαλασσες της απο την ρυπανση λογω αδιαφοριας των εκλεγεντων. Ελπιζω με τον συνεχη αγωνα σας να δικαιωθουν τα αιτηματα σας που ειναι και αιτηματα ολων μας. Οσο για τον δημο? Απλως δεν υπαρχει για την Ιτεα.Ας πουμε οτι θα τα φτιαξουμε μονοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ.ΓΙΑ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ.ΘΕΜΑ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ?ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχει δικιο ο 1.14 .Ειναι δυνατον να μην μπαινει στο δημοτικο συμβουλιο το θεμα? Νομιζω οτι ειναι ωρα να το παλεψετε και εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα έχει πάει πολλές φορές στο ΔΣ. . Έχει συζητηθεί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Όπως και ο δήμαρχος είπε ότι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας δηλ. της Γαζή. Και σύμφωνα με το νόμο έχουν απόλυτο δίκιο. Είναι δική της αρμοδιότητα. Εκτός από τα αστικά λύματα. Κάθε χρόνο έρχονται "καταγράφουν" και μας "γράφουν". Μέχρι σήμερα κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το ζήτημα. Ούτε παρέμβαση έγινε από την Εισαγγελία. Για τον λόγο αυτό παρακάμφθηκαν όλες οι εδώ αρχές και το θέμα πήγε στην ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας. Το ότι το πήγαν στην Βουλή κάποιοι βουλευτές δεν είναι κακό. Αφού η δική μας δεν το αναφέρει καν. Αυτή τη στιγμή το θέμα καταγγέλθηκε στα ψηλότερα όργανα Ελλάδας και Ευρώπης. Και στην Ουνέσκο. Αν κάποιος έχει αντίρρηση να το πει δημόσια και να κάνει ότι νομίζει. Και να συνδράμει οικονομικά αυτό που ξεκίνησε.

      Διαγραφή
  4. ..Εκτός από τα αστικά λύματα...Δηλαδή το μόνιμο πρόβλημα..Μπράβο σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για το μόνιμο πρόβλημα,που δεν μπορεί να το αποδείξει κανείς και που το διαψεύδει η Γαζή επίσημα σαν αρμόδια για τον χείμαρρο και τα ελαιοκομικά απόβλητα, η προσφυγή εκτός από εναντίον της είναι και κατά του δημάρχου. Άλλο?

      Διαγραφή
  5. Γκρινιαααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή