Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ο μη κερδοσκοπικός (δημοτικός) Οργανισμός του Ναυτικού Μουσείου Γαλαξειδίου...


Το Mουσείο Γαλαξειδίου είναι το παλαιότερο ναυτικό μουσείο στην Eλλάδα.
  Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου κτίστηκε το 1868-1870 από το Δήμαρχο Δεδούση Ε. Χαρδαβέλλα και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως Δημαρχείο.

Η ιδέα της δημιουργίας τοπικής συλλογής αντικειμένων σχετικών με την ιστορία του Γαλαξιδίου γεννήθηκε το 1928 από τον γιατρό Ευθύμιο Κ. Βλάμη, γόνο ναυτικής οικογένειας, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος από το 1903 μέχρι το 1906 και κατ’ επανάληψη Πρόεδρος της Κοινότητας μετά το 1914. Στις συχνές ιατρικές επισκέψεις του στα Γαλαξιδιώτικα σπίτια, έβλεπε τα πορτραίτα των καραβιών της οικογένειας και σκεπτόταν πως άξιζε να συγκεντρωθούν και να αποτελέσουν συλλογή.
   Οι Γαλαξιδιώτες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στην έκκληση του Κοινοτάρχη τους. 
 Από τα εκθέματα της πινακοθήκης, αξιολογότερα είναι πίνακες ιστιοφόρων, ακρόπρωρα με ξυλόγλυπτες γυναικείες μορφές, ναυτικά όργανα, ημερολόγια των πλοίων, νηολόγια των Γαλαξειδιώτικων καραβιών και οι πίνακες του λαϊκού ζωγράφου και καπετάνιου Πέτρου Πετραντζά 
  Τα αντικείμενα που εκτίθενται στο ναυτικό μουσείο του Γαλαξιδίου, στο σύνολό τους  είναι κειμήλια που προέρχονται από σπίτια Γαλαξιδιωτών, που  αποδεικνύουν ότι το Γαλαξίδι και οι Γαλαξιδιώτες στη διάρκεια της ακμής τους είχαν περισσότερη επαφή με το εξωτερικό και το δυτικό κόσμο, παρά με το νεοσύστατο ελληνικό βασίλειο.
    Ο Αναστάσιος Ι. Σκιαδάς  που έχει γράψει το βιβλίο «Το Γαλαξίδι»  αναφέρει στην  ιστορία μιας πανάρχαιας ναυτικής πολιτείας, ότι  «για τους Γαλαξιδιώτες ήταν πιο κοντά η Μασσαλία, παρά ο Πειραιάς».
  
  Το 1932 η «΄Ενωσις Νέων Γαλαξιδίου» ένας δραστήριος τοπικός σύλλογος με Πρόεδρο τον Δικηγόρο-τότε φοιτητή- Ισίδωρο Π. Σιδηρόπουλο, δημιούργησε την Αρχαιολογική Συλλογή του Μουσείου.
 Στις δύο μεγάλες αίθουσες είναι συγκεντρωμένα αντικείμενα που έχουν σχέση με τα καράβια και τη θάλασσα και φέρουν τον τίτλο "Ναυτική πινακοθήκη". 
 Μεταξύ των εκθεμάτων του συγκαταλέγονται το Χρονικό του Γαλαξειδίου, το οποίο έγραψε το 1703 ο ιερομόναχος Eυθύμιος και το οποίο εκδόθηκε από τον Κ. Ν. Σάθα, το 1865, χειρόγραφο  με το οποίο είχε ασχοληθεί και το είχε μελετήσει ο μεγάλος Έλληνας λόγιος και ιστορικός  που καταγόταν από το Γαλαξίδι, σπάνιοι πίνακες ιστιοφόρων του 19ου αιώνα από ξένους καλλιτέχνες, πίνακες ιστιοφόρων του 20ού αιώνα από Έλληνες ζωγράφους και σπάνιες φωτογραφίες των ηρώων της Επανάστασης του 1821.

  Άλλωστε τα εκθέματα αποδεικνύουν ότι οι Γαλαξιδιώτες ναυτικοί ήταν διανοούμενοι και επιδείκνυαν  ως κοινωνία μεγάλο ενδιαφέρον για τα γράμματα, τις τέχνες και την πρόοδο.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Γαλαξίδι λειτουργούσε επαγγελματική σχολή ναυτικών …   

  Το 1999 με την ευκαιρία της διοργάνωσης ενός Ιατρικού Συνεδρίου στο Γαλαξίδι η Επιστημονική Ένωση Ιατρών του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ με Πρόεδρο τον καθ. Νικ. Β. Καρατζά δώρισε στο Μουσείο 500.000 δρχ. με σκοπό τη συντήρηση του χειρογράφου του «Χρονικού του Γαλαξιδίου». 
  Χάρις στο ενδιαφέρον του ιδίου, τον επόμενο χρόνο το ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» πραγματοποίησε σημαντική χορηγία για τη συντήρηση  εκθεμάτων και στη συνέχεια για τη ριζική αποκατάσταση και ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου του Μουσείου με αρχιτέκτονα την Ε. Ζερβουδάκη. 
  Για την κάλυψη του προϋπολογισμού της επανέκθεσης εξασφαλίστηκαν χορηγίες από διάφορους  φορείς (Εθνική Τράπεζα,  Υπουργείο Πολιτισμού κ.α.) και πάλι με φροντίδα του Ν. Καρατζά ο οποίος   ανέλαβε και το συντονισμό των εργασιών. Τα αντικείμενα των συλλογών τοποθετήθηκαν στη νέα θέση τους με την επιστημονική επίβλεψη του καθ. Π. Βαλαβάνη.

© Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου

  
   Τα έργα ολοκληρώθηκαν το 2002 επί Δημαρχίας Δημ. Κουτονιά και το Μουσείο πήρε την ονομασία «Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου».

    Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 19 Ιουνίου 2004 επί Δημαρχίας Νικ. Γουργουρή από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη...

 Σήμερα και μετά από τις εκλογές του Καλλικράτη, το Μουσείου μετατράπηκε σε δημοτικό Οργανισμό, μόνο του, (δημοτικός Οργανισμός  ήταν τα Ωδεία που καταργήθηκαν) και προεδρεύει σε αυτό ο σημερινός δήμαρχος Δελφών, προσωπικά... 




  Αναλυτικότερα από το  Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έγιναν:

Εργασίες ανακαίνισης
Ενίσχυση για την επισκευή και την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Μουσείου, για τη δημιουργία πρόσθετου εκθεσιακού και αποθηκευτικού χώρου, καθώς και για τη δημιουργία εργαστηρίου και εξωτερικών χώρων.
Κάλυψη λειτουργικών εξόδων και ενίσχυση για τη συντήρηση έργων τέχνης.

 Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο Γαλαξειδίου

    
  Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1 δισεκατομμυρίου ($1,3 δισεκατομμύρια), μέσω 2.400 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα…
Τα οικονομικά στοιχεία του Ιδρύματος ελέγχονται από την Deloitte.

  Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €54 εκατομμύρια ($69 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών. 

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είναι κοινωφελής οργανισμός που πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μόνο…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου