Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Στο Βέλγιο μεταφέρει την έδρα της η S&B!!!!....δραματικές αλλαγές με συνεχή ροή από χρηματιστήριο...(ανανεώθηκε)

                                               S&B: Ανακοίνωση





   Σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διατάξεις και σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Εταιρεία  ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας ενημερώθηκε από τον κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο, ότι ο ίδιος, και μέλη της οικογένειας Κυριακόπουλου (οι Μέτοχοι) βρίσκονται σε αποκλειστικές συζητήσεις με επενδυτή (ο Επενδυτής) σχετικά με μια συναλλαγή στο πλαίσιο της οποίας ο Επενδυτής και οι Μέτοχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλλουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση των μετοχών της Εταιρείας με προσφερόμενη τιμή ¤5,80 ανά μετοχή (η Πρόταση), και με πρόθεση να προχωρήσουν αμέσως μετά σε διαγραφή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τους υπό συζήτηση όρους συναλλαγής οι μετοχές των Μετόχων (τις οποίες κατέχουν άμεσα ή έμμεσα και αντιπροσωπεύουν συνολικά ποσοστό περίπου 61% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας) δεν θα  προσφερθούν στο πλαίσιο της Πρότασης και, εφόσον η Πρόταση πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί επιτυχώς, οι Μέτοχοι θα παραμείνουν, ως μέτοχοι πλειοψηφίας, σε κοινό σχήμα με τον Επενδυτή.

Ενημερωθήκαμε επίσης ότι η SCR-Sibelco NV δεσμεύτηκε έναντι του Επενδυτή υπό ορισμένες προϋποθέσεις να αποδεχθεί την Πρόταση, εφόσον πραγματοποιηθεί, με το σύνολο των μετοχών της στην Εταιρεία το οποίο ανέρχεται σε 10.216.963 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 20% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Επιπλέον, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις,  η Sibelco έχει δεσμευθεί να μην διαθέσει τις μετοχές της, να μην αποδεχθεί ή ψηφίσει υπέρ οποιασδήποτε πρότασης, συγχώνευσης ή παρόμοιας συναλλαγής, η οποία θα είναι ανταγωνιστική της προαναφερθείσας πρότασης καθώς και να μην προχωρήσει σε συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις σχετικά με οποιαδήποτε ανταγωνιστική συναλλαγή.

Οι ίδιες δεσμεύσεις εφαρμόζονται και μεταξύ των Μετόχων και του Επενδυτή, στο πλαίσιο των αποκλειστικών τους συζητήσεων.

Ενημερωθήκαμε ότι οι ανωτέρω συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και εξαρτώνται από σειρά θεμάτων, επομένως δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η Πρόταση ή οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα πραγματοποιηθεί σε σχέση με τις μετοχές της Εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη σχετικά με τα παραπάνω θα εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση σύμφωνα με τα κατά νόμο προβλεπόμενα.


Πηγή:www.capital.gr


 Εκτός Ελλάδος μεταφέρει την έδρα της  η S&B....μετά την Coca-Cola και τη ΦΑΓΕ άλλη μια ελληνική εταιρεία όπως όλα δείχνουν πρόκειται να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος.

 Πρόκειται για την S&B (πρώην Βαρυτίνη) που ανήκει στην οικογένεια Κυριακόπουλου.  Ήδη, από πέρυσι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κρίτων Αναβλαβής είχε προϊδεάσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα είχαν ακολουθήσει μεταβιβάσεις πακέτων των βασικών μετόχων σε εταιρείες holding με έδρα το Λουξεμβούργο.
Φαίνεται πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αυτό το εγχείρημα αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι βασικοί μέτοχοι ετοιμάζουν προαιρετική δημόσια πρόταση για να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών και να αποσύρουν την εταιρεία από το ΧΑ. Σε δεύτερη φάση  εξετάζεται η εισαγωγή των μετοχών σε ξένη αγορά.
Από την εταιρεία προς το παρών, ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Eurobank έχει αναλάβει τις διαδικασίες για τη δημόσια πρόταση.
Σήμερα η οικογένεια Κυριακόπουλου ελέγχει το 59% της S&B ενώ 19% ελέγχει η βελγική Sibelco.
H εταιρεία πραγματοποιεί πάνω από το 90% των πωλήσεών της στο εξωτερικό και ουσιαστικά πρόκειται για μια ελληνική πολυεθνική με παρουσία σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βραζιλία και Κίνα.
Η μεταφορά της έδρας και σε αυτή την περίπτωση όπως με τη ΦΑΓΕ και την Coca-Cola γίνεται για να απολαμβάνει στο μέλλον ο όμιλος καλύτερα επιτόκια δανεισμού. Οι δραστηριότητες των ορυχείων στη Μήλο και του Βωξίτη στον Παρνασσό εξυπακούεται ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.
Στο εννεάμηνο του 2012 ο όμιλος της S&B πραγματοποίησε πωλήσεις 354 εκατ. ευρώ, είχε ebitda 58,7 εκατ.ευρώ και κατέγραψε καθαρά κέρδη 15,9 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, η εταιρεία ανακοίνωσε νέα εξαγορά στην Κίνα. Απέκτησε το 50% της  Chaoyang GoldCommon Mining Co. Ltd  έναντι 4,4 εκατ. ευρώ.
 defencenetS&B: 

   Η μεταφορά έδρας, η δημόσια πρόταση και ο ρόλος των Βέλγων

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στις 23 Μαρτίου πέρυσι, η διοίκηση της S&B είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, ότι εξετάζει τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας εκτός Ελλάδος. Τότε μάλιστα η εταιρεία είχε αναφέρει ότι είναι υποχρέωσή της προς τους μετόχους να εξετάσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, δηλαδή της δημιουργίας μιας νέας holding με έδρα το εξωτερικό, με συνέχιση των όποιων δραστηριοτήτων υφίστανται στην Ελλάδα. Μάλιστα η συγκεκριμένη τοποθέτηση σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία στη Μήλο, είχαν τότε ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

Από χθες τα σενάρια περί εξόδου της S&B επανήλθαν εκ νέου και πήραν και πιο συγκεκριμένη μορφή, υπό την έννοια ότι οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη χρηματιστηριακή αγορά, αφορούσαν σε δημόσια πρόταση και dual listing της εταιρείας σε ξένο χρηματιστήριο.

Ωστόσο από την πλευρά της η διοίκηση επισήμως δεν προβαίνει σε σχολιασμό, αν και θεωρείται πολύ πιθανό να εξαναγκαστεί, καθώς θα ζητηθούν διευκρινήσεις από την Κεφαλαιαγορά. Ανεπισήμως, ωστόσο κύκλοι της S&B δηλώνουν πλήρη άγνοια γύρω από τα σενάρια, αφήνοντας επί της ουσίας χωρίς διάψευση αλλά και χωρίς επιβεβαίωση τις πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο της εξόδου από το ΧΑ να εξετάζεται – μαζί και με την πρόθεση για μεταφορά της έδρας της εταιρείας– δεν φαίνεται να εκπλήσσει την αγορά. Η S&B ταιριάζει στο προφίλ των εταιρειών που μπορούν να προχωρήσουν σε ένα dual listing ή/και μεταφορά της έδρας της. Αυτή τη στιγμή ο κύκλος εργασιών της εταιρείας πραγματοποιείται σε ποσοστό 95% εκτός Ελλάδας, σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ευρώπη, ενώ το πρωί η εταιρεία ανακοίνωσε και νέα εξαγορά – μετά την πρόσφατη από απόκτηση της στις ΗΠΑ.

Από τους βασικούς μετόχους (Οδυσσέας Κυριακόπουλος 9,98%,Μαρία Φλώρα Κυριακοπούλου 1,64%, Αικατερίνη Κυριακοπούλου 37,55% και SCR Sibelco NV 15,32%), η πλευρά των Βέλγων φέρεται να είναι η πλέον ένθερμη υποστηρικτής της προοπτικής για μεταφορά της έδρας ή/και έξοδο από το ΧΑ. Δεν είναι τυχαίο που επιμελώς οι Βέλγοι εδώ και μήνες ανέβαζαν τα ποσοστά τους στο μετοχικό κεφάλαιο της S&B.

Ένας ακόμη βασικός παράγοντας που φαίνεται να συνυπολογίζεται στις αποφάσεις, είναι το γεγονός ότι το κύμα εξαγορών προσέθεσε στον όμιλο δανειακές υποχρεώσεις 50 εκατ. δολ. (αφορά την εξαγορά στις ΗΠΑ καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση η εξαγορά στην Κίνα ύψους 4,4 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα). Στο τέλος Ιουνίου η S&B εξέδωσε επιτυχώς ομολογιακό δάνειο τετραετούς διάρκειας 110εκατ. ευρώ (Alpha, Eurobank, Emporiki) ενώ έκλεισε και συμφωνία με την HSBC για δάνειο τριετούς διάρκειας 40 εκατ. ευρώ μέσω της γερμανικής θυγατρικής S&B Holding GmbH. Οι κινήσεις αφορούσαν σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων που έληγαν πέρυσι και φέτος.
capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου