Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Oi Υγειονομικές αρχές προειδοποιούν: υπάρχει φόβος για κάθοδο του ιού της λύσσας στην Στερεά και νότια Ελλάδα....



Αδυνατούν να μας προστατέψουν...


Η εμφάνιση της λύσσας στην Ελλάδα, μετά από 25 χρόνια, είναι γεγονός. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη νόσο. Τα συμπτώματα στον άνθρωπο είναι σπασμοί, παράλυση άκρων και τελικά θάνατος, αφού είναι μια νόσος με δύσκολη ίαση.

Σύμφωνα με τις αρχές διαπιστώθηκαν εννέα (9) κρουσμάτων Λύσσας σε ζώα άγριας πανίδας (αλεπούδες) και σκύλους (ποιμενικούς και κυνηγετικό) σε περιοχές της Κοζάνης, της Καστοριάς της Πέλλας και του Κιλκίς.

Σύμφωνα με τις ίδιες τις Υγειονομικές αρχές υπάρχει φόβος για κάθοδο του ιού της λύσσας νοτιότερα.

  Γι΄ αυτό λοιπόν υπάρχει επιτακτική ανάγκη καταγραφής και εμβολιασμού των ποιμενικών σκύλων και όχι μόνο.

Οι υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι ενημερωμένες,  ωστόσο το Τμήμα Κτηνιατρικής Λαμίας είναι επανδρωμένο με μόνο δυο κτηνιάτρους και αδυνατεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα επιτήρησης λύσσας, όπως καταγραφή και σήμανση των σκύλων και γατιών της περιοχής εφαρμογής του προγράμματος.

Επιπλέον το κυνοκομείο Λαμίας, που εποπτεύεται από το Δήμο Λαμίας, στερείται κτηνιάτρου, αφού λίγες ημέρες πριν, έληξε η σύμβαση με τον ιδιώτη κτηνίατρο.

Σύμφωνα με τον νόμο: "Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη της άμεσης περισυλλογής και καταγραφής όλων των αδέσποτων σκύλων και γατών (άρθρο 9 του Ν.4039/2012) της περιοχής ευθύνης τους και ενόψει της έκτακτης κατάστασης, που έχει προκύψει με την είσοδο της λύσσας στην χώρα μας, πρέπει να προβούν άμεσα και κατά προτεραιότητα στην διενέργεια του αντιλυσσικού εμβολιασμού όλων των αδέσποτων σκύλων και γατών»

Καλό θα ήταν λοιπόν να ενημερώσει ο κάθε Δήμος   τους δημότες του  τι γίνεται με το σοβαρό αυτό θέμα.

Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επαφή τους με τα αδέσποτα ζώα, αφού δεν είναι γνωστό αν αυτά είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας, ενώ όταν τραυματίζονται από αυτά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους.

lamiareport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου