Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Αφροδίτη Παπαθανάση: Ποιοι και γιατί υπερασπίζονται την "ακινησία" και την αδιαφορία;



Ποιοι και γιατί κατω απο χαοτικους τιτλους υπερασπίζονται με πάθος την "ακινησια"  ολων αυτών που επι μήνες έπραξαν ουδέν;

Τα βήματα ξανα απο την αρχη:
1. Οικισμοί Β και Γ προτεραιότητας σύμφωνα με την απο 31 .12.2010 προσκληση του ΕΠΠΕΡΑΑ μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
2.Έγκαιρα, αρχές του 2011, ο Δήμος Δωριδας , με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίζει για την υποβολή προτάσεων για τα έργα ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ-ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ και ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ , στην παραπάνω προσκληση.
3. Αρχές του 2011, τον Φεβρουάριο,  καταθέτουμε υπόμνημα στο Υπ. Περιβάλλοντος για τα έργα αυτα και μαζι με το Δημαρχο Δωριδας κάνουμε συνεχείς και ουσιαστικές συναντήσεις με την πολιτικη ηγεσία του Υπουργειου και την Διαχειριστικη Αρχη του Προγράμματος.
4.Σε κάθε στάδιο της διαδικασιας στο Υπουργέιο και στην Διαχειριστικη Αρχη του ΕΠΠΕΡΑΑ έιμαστε παρόντες ώστε να μην υπάρξει  η παραμικρή  καθυστέρηση, σε σχέση με την διαδικασια υποβολής του φακέλου και απο το Δήμο. Σε κεντρικο επίπεδο δεν χάθηκε ούτε μέρα και αυτο μπορούν όσοι ασχολήθηκαν να το διαβεβαιωσουν.
5.Τα έργα εντάχθηκαν για χρηματοδότηση, συνολικά περι τα 8 εκατ.ευρω στις αρχές του 2012.

Γιατί λοιπόν  κατηγορουμαι (δεν ξεχνιουνται παλιες καλες συνηθειες) απο συγκεκριμένα μέσα;
1. Γιατί βοηθησα στην μεγάλη προσπάθεια που κατεβαλλαν πολλοι άνθρωποι, ανάμεσα τους πρωταγωνιστικα και ο Δήμαρχος Δωριδας , επι πολλούς μήνες για την ένταξη των Έργων;

2. Γιατί, σύμφωνα με το αρχικό επιχείρημα (όλων αυτών που δεν μπήκαν στον κόπο καν να διαβάσουν την προσκληση του προγράμματος) "δεν εντάσσονταν οικισμοί Γ κατηγορίας".

  Απάντηση : Τα παραπάνω έργα είχαν ενταχθεί στην στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων», κωδικός πρόσκλησης 2.11 με ενδεικτικές μεταξύ των άλλων πράξεις ,όπως σαφώς η πρόσκληση αναφέρει: «1. Έργα κατασκευής  εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης σε οικισμούς Β και Γ Προτεραιότητας κατά την Οδηγία 91/271» , με αρχικό συνολικό προϋπολογισμό 931 εκατ. Ευρώ. (www.epperaa.gr/el/pages/axonasproteraiothtas2.aspx)


  Άρα, παρά την «κακή δημοσιογραφική ή μη πληροφόρηση συγκεκριμένων μέσων» , υπήρξε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, για υποβολή προτάσεων οικισμών Β και Γ Προτεραιότητας για έργα κατασκευής  εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης από τις αρχές του 2011. Πρόσκληση 2.11 Πρωτ.184849/Π88/31.12.2010

3. Για προεκογικες εντάξεις εργων;
Οι εντάξεις έγιναν ΆΜΕΣΑ  μόλις ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και υποβολή δικαιολογητικών απο το Δημο και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ας ισχυριστεί ο οποίος αρμόδιος ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

4. Γιατί δεν προνοησα για την στήριξη των Έργων αμέσως μετα την ένταξη τους;
Απάντηση : Στους Δήμους ,από το καλοκαίρι του 2012,  δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τεχνική βοήθεια 50.000 ευρώ , ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν καλύτερα έργα που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ή να ωριμάσουν νέα έργα. Χρησιμοποιήθηκε λοιπόν ή όχι αυτή η δυνατότητα;
Να σημειώσουμε εδώ ότι αρχικά η Στερεά Ελλάδα ήταν εκτός της διαδικασίας αυτής. Προσπαθήσαμε όμως και με ερωτήσεις και με συναντήσεις με την τότε Ειδική Γραμματέα του ΕΣΠΑ κυρία Ζεμπελιάδου και η σχετική δυνατότητα δόθηκε και στην Στερεά. Επίσης από όσο γνωρίζω το καλοκαίρι και μετά ανέβηκαν στελέχη της Διαχειριστικής  στην περιοχή για να βοηθήσουν στην σύνταξη των απαραίτητων φακέλων για τα έργα.

5. Σήμερα, εκ νέου "κατηγορουμαι"για το ότι τα συγκεκριμένα έργα ήταν σε προγραμμα με υπερδεσμευση πόρων.
Παρατήρηση 1η : τακτικές σπασμενου τηλεφώνου είναι για χαρούμενα παιδια , ούτε καν για χαρουμενους ενήλικες.
Παρατήρηση 2η : ποιο προγραμμα του ΕΣΠΑ δεν έχει υπερδεσμευση πόρων; Βρείτε μου ένα. Τα προγράμματα έχουν την τακτική αυτη , εντάσσουν περισσότερα έργα απο τον προϋπολογισμό τους ΑΛΛΑ τελικά κρατούν αυτα που δημοπρατουνται και συμβολαιοποιουνται.
Παρατηρηση 3η: αφού το 2013 είναι η τελευταία χρόνια για την δημοπράτηση και συμβολαιοποιηση Έργων και αφου είναι γνωστο , ειδικά στους πολιτικούς εκπροσώπους , τους υπεύθυνους ΕΣΠΑ των Δήμων και στις τεχνικές υπηρεσίες , τότε  γιατι;
---- δεν μας απαντούν σε όσους ευθέως τέθηκε το ερώτημα, Βουλευτής, Υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ Αντιδήμαρχος , Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών,  αν συνεργασθηκαν με το Υπουργειο και την Διαχειριστικη Αρχη για την τύχη των Έργων απο το καλοκαίρι του 2012 εώς και σημερα;
----όταν στελέχη του ΕΠΠΕΡΑΑ ανέβηκαν στην περιοχη για να βοηθήσουν τα έργα συμφωνήθηκαν χρονοδιαγραμματα. Τηρήθηκαν αυτα;

Εγω, σε αντίθεση με αυτα που βλέπω τώρα με μεγάλη στεναχώρια , ξέρω και αναλαμβάνω ευθύνες.

Κύριος στόχος όμως δεν είναι ούτε η πολεμική λάσπης -που δεν με αφορά- ούτε η μοιρασιά των ευθυνών.

  Στόχος είναι να σωθούν τα έργα για το καλο της περιοχής. Και γιατί και ηθικά και ο Δήμαρχος Δωριδας και πολλοι άλλοι, ακόμη και τα στελέχη του ΕΠΠΕΡΑΑ προσπάθησαν με αγωνία για αυτα.
Αλληλεγγύοι της νέας προσπάθειας του Δημου οφείλουμε να είμαστε και είμαστε γιατί κάνουμε εκ νέου μεγάλη προσπάθεια για την άρση της απόφασης απενταξης.
Η λάσπη και η χαζοχαρουμενη μεταφορά ευθυνών αφορά μόνο όσους ειτε ειναι μικροψυχοι, που δεν μας αφορα, ειτε που δεν έχουν καταλάβει το παραμικρό, που είναι και λίγο τρομακτικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου