Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

...το Δελφικό τοπίο και ο βωξίτης, έγιναν και γίνονται πεδίο συναλλαγής, ανοχής, ενοχής και συνενοχής....



*...Η διαδικασία και η βιασύνη να παρθούν αποφάσεις παραμονή Χριστουγέννων γεννά ερωτηματικά...



*...προκειμένου να επιβιώνουν οι καιροσκόποι της πολιτικής σκηνής, υποκρινόμενοι τον ρόλο του «Ρομπέν των αδυνάτων»!!!  




Δελφικό τοπίο
Φτάνει πια η κοροϊδία
Ως πότε θα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς;
19/12/2012

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Ο Δήμος Δελφών, συνεπής στις διαδικασίες που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, χωρίς  αιτιολογημένη μελέτη για τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, με προχειρότητα, ετοιμάζεται την Παρασκευή 21-12-2012 να προτείνει στο Υπουργείο Πολιτισμού τρόπους αξιοποίησης της Β΄ ζώνης του Δελφικού Τοπίου. Συγχρόνως πιστός και υπάκουος στους Βαρώνους των Βωξιτών, αφήνει ανοικτό τον χαρακτηρισμό της Ιτέας σαν μεταλλευτική περιοχή! ενώ «περνάει» με απλή απόφαση του δήμου, την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την μεταλλεία!!!
Ρωτάμε:
Για την ανυπαρξία ανάπτυξης στην περιοχή μας, φταίνε οι Δελφοί και γενικότερα ο αρχαιολογικός χώρος και το Δελφικό Τοπίο, ή η ανυπαρξία σοβαρής πολιτικής; Ποια είναι άραγε η σχέση Δελφικού τοπίου, μεταλλείας, τουρισμού, μεταποίησης ανάπτυξης?
Ως πότε το Δελφικό Τοπίο αντί να είναι ευχή θα αντιμετωπίζεται σαν κατάρα?
Μέχρι σήμερα οι αποφάσεις παίρνονται ερήμην των κατοίκων! Μας αγνοούν συστηματικά και μόνιμα. Θεωρούν την «διαβούλευση» μια τυπική διαδικασία!
Φτάνει πια η περιφρόνηση των κατοίκων που πληρώνουν τους εγωισμούς, την ανικανότητα και τον πελατειακό τρόπο αντιμετώπισης όλων των θεμάτων του τόπου, ακόμη και αυτών που έχουν σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά μας.
ΝΑΙ  Το Δελφικό Τοπίο όπως το χειρίστηκαν οι εκπρόσωποί μας, δημιούργησε  προβλήματα στην τοπική κοινωνία και στην οικονομική της επιβίωση.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πολιτιστικό μνημείο της χώρας μετά τον Παρθενώνα, έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ποτέ, μέχρι σήμερα, δεν έγινε από κανέναν εμπεριστατωμένη και στερεωμένη σε δυνατά θεμέλια, μελέτη αξιοποίησης του Ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου, που περιλαμβάνεται στο Δελφικό Τοπίο, με τρόπο τέτοιο που να συνδέει την πολιτιστική μας κληρονομιά με το σύγχρονο τρόπο ζωής και την ανάπτυξη της περιοχής.
Ταυτόχρονα η μεταλλεία, ποτέ δεν εντάχθηκε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση συμβατή με τις προοπτικές αλλά και την ισόρροπη αξιοποίηση και των άλλων πλεονεκτημάτων του τόπου.
Αντίθετα και το Δελφικό τοπίο και ο βωξίτης, έγιναν και γίνονται πεδίο συναλλαγής, ανοχής, ενοχής και συνενοχής. Όλα αυτά προκειμένου να επιβιώνουν οι καιροσκόποι της πολιτικής σκηνής, υποκρινόμενοι τον ρόλο του «Ρομπέν των αδυνάτων»!!!  
Την ίδια ώρα διατέθηκαν σημαντικά ποσά σε εκατοντάδες άσκοπες και χωρίς μελλοντική εφαρμογή, μελέτες.
Μελέτες αποσπασματικές που άφηναν πάντα εκτός, το καίριο θέμα αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής μέσα από την οργανική ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στις δραστηριότητες των κατοίκων, όπως αυτήν της ελιάς.
Οι κάτοικοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους και ποτέ δεν ρωτήθηκαν.
   Σήμερα, ο Δήμος Δελφών, με προχειρότητα προτείνει στο Υπουργείο Πολιτισμού τρόπο αξιοποίησης της Β΄ ζώνης του Δελφικού Τοπίου, που καμία σχέση δεν έχει με την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
   Εμείς πιστεύουμε πως για την διαμόρφωση των τελικών προτάσεων απαραίτητη και καθοριστική είναι η συμμετοχή των κατοίκων και των φορέων τους. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με το σημερινό που έχει μαραζώσει την περιοχή μας.
   Ως υπεύθυνοι πολίτες οφείλουμε να απαιτήσουμε αναλυτικότατη ενημέρωση για το καυτό θέμα που βασανίζει την περιοχή μας τις τελευταίες δεκαετίες και να μην επιτρέψουμε στο Δήμο να αποφασίσει για μας, χωρίς εμάς.
   Οφείλουμε να μην αδιαφορήσουμε και να μην επιτρέψουμε τον αποκλεισμό μας, από τις διαδικασίες αυτές, που θα καθορίσουν το μέλλον μας για τα επόμενα χρόνια.

Καλούμε στο δημοτικό συμβούλιο, τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν απόφαση άμεσης και ουσιαστικής ενημέρωσης, συζήτησης και διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής.
Η διαδικασία και η βιασύνη να παρθούν αποφάσεις παραμονή Χριστουγέννων γεννά ερωτηματικά, υποβαθμίζει το ζήτημα και υποθηκεύει το μέλλον του τόπου μας.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
                             ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου