Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ο προφητικός Βαρβαρέσος του ΤΕΙ, όταν υπήρχε αντιπολίτευση στην Άμφισσα....



Το δημοσιογραφικό αρχείο αποδεικνύεται προφητικό, ενίοτε...


   Τον Σεπτέμβριο του 2006, παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών,  είχαμε καλύψει δημοσιογραφικά μία έντονη, απαξιωτική σχεδόν στάση,  στα πλαίσια διαμάχης στο Δημοτικό Συμβούλιο Άμφισσας για το ΤΕΙ. Ο τότε Προϊστάμενος του Τμήματος ήταν ο Επικ. Καθηγητής Σ. Βαρβαρέσος, ο οποίος είχε στείλει επιστολή προς τον τότε δήμαρχο Ν. Φουσέκη και τον τότε Νομάρχη, αείμνηστο Τάκη Ανδρίτσο...

 Η επιστολή αυτή, η οποία εκπλήσσει για το πόσο προφητική αποδεικνύεται,  έγινε αιτία διαμάχης στο όργανο, όταν η αντιπολίτευση δημοσιοποίησε  κάλεσμα προς τους φορείς, από τους οποίους, εκτός ίσως από την "Επιτροπή  Πρωτοβουλίας  για  το  ΤΕΙ  της  Άμφισσας",  ο μόνος εν ενεργεία είναι ο νυν δήμαρχος:   *   ....Καλούμε  το Δήμαρχο Άμφισσας ,να  αφήσει  τους  σχεδιασμούς  του  για  το  Νομαρχιακό  θώκο, και να πάρει ΑΜΕΣΑ θέση... 

                                                Επιστολή Βαρβαρέσου 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ 
ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


  
Άμφισσα , Σεπτέμβρης 2006     



Πιστεύω πως καλύτερο είναι να προλαβαίνει κανείς τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθεί.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος
Δρ. Σ. Βαρβαρέσος
Επικ. Καθηγητής



«Αδυναμίες και προβλήματα
στα πλαίσια της
ανωτατοποίησης - αναβάθμισης»


 Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι το αν και κατά πόσο ο προϋπολογισμός του Κράτους (η χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΤΟΝ Αύγουστο του 2004 και μπαίνει στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΠΘ) θα μπορέσει να επωμιστεί την συντήρηση των εν’ λόγω Τμημάτων και αν τελικά αυτό δεν είναι εφικτό μετά την αξιολόγησή τους σε τί είδους συγχωνεύσεις θα οδηγηθούμε και με ποιά κριτήρια;


Κύριε Νομάρχη
Κύριε Δήμαρχε

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ γραπτά να σας εκθέσω μερικές απόψεις / θέσεις αναφορικά με την λειτουργία του Τμήματος και τα προβλήματά του και να σας καταστήσω συμμέτοχους. Το Τμήμα αυτή τη στιγμή αριθμεί 1.200 εγεγγραμμένους σπουδαστές από τους οποίους παρακολουθούν οι 800. Φυσικά, το σύνολο των σπουδαστών που παρακολουθούν, διαμένουν στην πόλη της Άμφισσας. Ως εκ τούτου, το Τμήμα με τα 2 περίπου δις δρχ. που προσθέτει ετησίως στα τοπικά εισοδήματα, θεωρώ ότι ανάγεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης του τόπου, με κύριους ωφελημένους την τοπική κοινωνία, αν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες (καταλύματα, διασκέδαση, αναψυχή, υπηρεσίες κλπ) συχνά δεν ανταποκρίνονται σε φοιτητές ενός Τριτοβάθμιου Ιδρύματος και στη σχέση τιμή/ποιότητα (ενοίκια, αναψυχή κλπ).
Από τη στιγμή που η τοπική κοινωνία φαίνεται να είναι ωφελημένη από ένα τριτοβάθμιο Ίδρυμα οικονομικά και πολιτιστικά, διαμορφώνεται και μια σειρά υποχρεώσεων εκ μέρους της απέναντι στο υπάρχον Τμήμα. Έως τώρα, οι προσπάθειες εύρυθμης λειτουργίας του (πρόγραμμα σπουδών, εργαστήρια, εξοπλισμοί, εκπαιδευτικό προσωπικό) αφορούσαν κατ’ εξοχήν το Τμήμα ΤΕΙ Λαμίας.
Στα οποιαδήποτε προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας του προγράμματος σπουδών του, το Τμήμα έτρεχε προς εσάς, ζητώντας βοήθεια, κυρίως όσον αφορά την εξεύρεση συμπληρωματικών χώρων (αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκης κλπ). Έγιναν καταλήψεις για τούτο, χάθηκε ένα εξάμηνο για τους σπουδαστές, δόθηκαν υποσχέσεις εκ μέρους των τοπικών αρχών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής μια ικανοποιητική λύση για το Τμήμα, έως την αποπεράτωση του νέου κτιρίου.
Σε άλλες περιοχές της Χώρας οι τοπικές κοινωνίες προσέφεραν και προσφέρουν τα πάντα όσον αφορά την δημιουργία και λειτουργία ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (κτιριακές εγκαταστάσεις, φοιτητικές εστίες και εστιατόρια κλπ, πχ Χίος).
Δυστυχώς στην διαμορφούμενη τοπική πραγματικότητα τα πράγματα φαίνεται να είναι μάλλον στατικά και λιγότερο δυναμικά, ενώ η εύρυθμη λειτουργία ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος όπως το Τμήμα μας, θεωρώ ότι αποτελεί και μέλημά σας.
Η τοπική κοινωνία καρπώνεται τα οικονομικά (κατ’ εξοχήν) οφέλη της λειτουργίας του, παραγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις της.
Το Τμήμα διανύει τον 6ο προς 7ο χρόνο λειτουργίας του, στριμωγμένο σε μερικές αίθουσες του ΕΟΜΜΕΧ που δεν επαρκούν για τη λειτουργία του και με ένα υπό κατασκευή κτίριο που δεν λύνει προς το παρόν το υπάρχον χωρικό πρόβλημα.
Έτσι αποτελεί μοναδική περίπτωση στον Ελλαδικό Χώρο, γεγονός που κατά την γνώμη μου δεν είναι πολύ κολακευτικό για τον τόπο εγκατάστασής του.
Στα 3+1/2 χρόνια που είμαι προϊστάμενος όλη η προσπάθεια αναβάθμισης του Τμήματος περιορίζεται κατ’ εξοχήν στο διοικητικό-εκπαιδευτικό προσωπικό χωρίς να υφίσταται εκ μέρους σας πιθανές λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα όπως πχ το κτιριακό.
     Κύριοι, κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών το Τμήμα στα πλαίσια της ανωτατοποίησής του, έχει προμηθευτεί έναν αριθμό τουριστικών προγραμμάτων για Η/Υ. Κρίνεται ως εκ  τούτου απαραίτητη η δημιουργία ενός τρίτου εργαστηρίου Η/Υ και απαιτούνται 2 επιπλέον αίθουσες ξένων γλωσσών.

  Το σκεπτικό είναι οι δυο αίθουσες να διαμορφωθούν στην αίθουσα της αποθήκης των μηχανημάτων που βρίσκονται στο ισόγειο του ίδιου χώρου. Φυσικά ευχή είναι όλο το κτίριο να γίνει ΤΕΙ μέχρι την δημιουργία του νέου κτιρίου. Κτιριακές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικό προσωπικό και εξοπλισμός καθώς γνωρίζετε διαμορφώνει την εικόνα ενός τμήματος και η εικόνα του Τμήματός μας, η οποία εξαρτάται και από σας, δεν είναι η καλύτερη.
Σαν συμμέτοχοι στην εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος θα σας παρακαλούσα για την διάθεση της μιας επιπλέον αίθουσας που βρίσκεται στο κτίριο ή και στην διάθεση όλου του κτιρίου.
 Τον Σεπτέμβριο οπωσδήποτε θα πρέπει να λειτουργήσει το νέο εργαστήριο Η/Υ, διαφορετικά η προμήθεια υπολογιστικών εξοπλισμών παραμένει άχρηστη σε βάρος φυσικά του Τμήματος με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται τα τελευταία έτη στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Ανταγωνιστικά Τμήματα, μείωση σπουδαστών). Εξ’ άλλου σε λίγο χρόνο θα αρχίσει η αξιολόγηση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της Χώρας (και του δικού μας τμήματος φυσικά) που θα κρίνει το μέλλον τους.

 Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι το αν και κατά πόσο ο προϋπολογισμός του Κράτους (η χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΤΟΝ Αύγουστο του 2004 και μπαίνει στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΠΘ) θα μπορέσει να επωμιστεί την συντήρηση των εν’ λόγω Τμημάτων και αν τελικά αυτό δεν είναι εφικτό μετά την αξιολόγησή τους σε τί είδους συγχωνεύσεις θα οδηγηθούμε και με ποιά κριτήρια;

Πιστεύω πως καλύτερο είναι να προλαβαίνει κανείς τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθεί.

  Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η πλήρης ανάπτυξη των εργαστηρίων και του προγράμματος σπουδών εν γένει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Σήμερα είμαστε αναγκασμένοι λόγω έλλειψης χώρου να υποβαθμίζουμε το πρόγραμμά μας τροποποιώντας σε μονόωρα και δίωρα εργαστήρια που έπρεπε να είναι τετράωρα, να στοιβάζουμε σπουδαστές σε τμήματα των σαράντα ατόμων αντί των είκοσι κ.α.
Είναι φανερό ότι η προσεχής διετία είναι πολύ κρίσιμη για την σταθεροποίηση και αναβάθμιση του Τμήματος λόγω Ανωτατοποίησης και η αναμονή του νέου κτιρίου οδηγεί σε χρονική καθυστέρηση τριών ετών τουλάχιστον.
Ευχαριστώ για την κατανόησή σας και βασίζομαι εκ των προτέρων στην βοήθειά σας, στην όσο το δυνατόν ταχύτερη λύση και όντας συμμέτοχοι μιας κοινής προσπάθειας που αφορά το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων και τον Τόπο μας.

Με εκτίμηση

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος
Δρ. Σ. Βαρβαρέσος
Επικ. Καθηγητής

                                                                          

                       
                                                              Επιστολή Γιαννοσπύρου 
                 

                           Παρέμβαση αντιπολίτευσης Δήμου Άμφισσας για το ΤΕΙ

               



      Συμπολίτισσες-ες,


   Τις  τελευταίες ημέρες βιώνουμε τα αποτελέσματα της λεγόμενης  “μεταρρύθμισης”,  απορρύθμισης  στην  ουσία ,  της Υπουργού Παιδείας της κ. Γιαννάκου και της Κυβέρνησης Ν.Δ.-  Καραμανλή, που με πρωτοφανή επιπολαιότητα  και προχειρότητα  επέβαλε, αγνοώντας κόμματα - επιστημονικές κοινότητες - φορείς - τοπικές κοινωνίες.

    Πίκρα , απογοήτευση , ανασφάλεια , αγανάκτηση επικρατεί στους συμπολίτες μας  αφού  6  ή  ελάχιστοι εισακτέοι φοιτητές στους 270 που έχει δύναμη  ανά  έτος το ΤΕΙ  έρχονται (;;) στην Άμφισσα.

    Η πόλη της Άμφισσας και γενικότερα η περιοχή οδηγείται, δυστυχώς, σε κατάσταση μιζέριας και οικονομικού τέλματος .

    Η πλέον σημαντική μονάδα  οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης  καθώς και ανάτασης της περιοχής , που  η  προηγούμενη  κυβέρνηση  πρόσφερε  στη περιοχή ,  κατευθύνεται ,με το σχετικό νόμο της σημερινής Κυβέρνησης και την περιβόητη βάση του «10» , με  μαθηματική  ακρίβεια  στο κατώφλι της απαξίωσης , της υποβάθμισης ,της  ακύρωσης.
   Από  τον  Οκτώβριο  του  2004  είχαμε  σαν  Δημοτικός  Συνδυασμός   προειδοποιήσει   για  το Κτίριο – τα προβλήματα  λειτουργίας  του  ΤΕΙ  Άμφισσας – τις  επιπτώσεις  από  τη  βάση  του «10»  τους  παράγοντες  εξουσίας    και  εκφραστές  της  κυβερνητικής  πολιτικής  στο  Δήμο  και  το  Νομό  ,αλλά  «φωνή  βοώντος  εν  τη  ερήμω»!!
 
  Συμπολίτισσες –ες,
        Παρά  τις έντονες   αντιδράσεις    και  συγκεντρώσεις  διαμαρτυρίας   που  γίνονται  στους άλλους «πληγέντες»  Νομούς και  Δήμους , οι χειροκροτητές , ως φαίνεται , της Κυβερνητικής  πολιτικής στο Νομό    (Δήμαρχος , Βουλευτής και οι παράγοντές της) , παραμένουν απαθείς και αδρανείς σ΄αυτή την δυσμενή εξέλιξη.

«Μικροί , μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουν ίσως κάποιο θάμα».

  Εμείς, πιστοί  στις  δεσμεύσεις  μας  για συνεχή  παρουσία  μέχρι  τη  λήξη  της  θητείας  μας και  με  μια   «αιρετική» ίσως  διάθεση  προς  το  χαλαρό προεκλογικό  κλίμα , αλλά  και με γνώση  της διάρκειας   αυτών των  κυβερνητικών  «θαυμάτων» που προσμένουν οι υπεύθυνοι παράγοντες  του Δήμου και του Νομού:

Καλούμε:

ü      το Βουλευτή της Ν.Δ. , να αφήσει την «Συνδικαλιστική» του τακτική και να απαιτήσει, σαν κυβερνητικός Βουλευτής,  ΕΔΩ και ΤΩΡΑ  λύσεις , παίρνοντας πίσω την  θετική  ψήφο  που έδωσε  για αυτό το νομοσχέδιο ,που  διαλύει τις τοπικές κοινωνίες (όπως  η  Άμφισσα) και απαξιώνει την Δημόσια Παιδεία ,οδηγώντας  συνειδητά   (όπως τη δεκαετία  του  ΄70) χιλιάδες «αποτυχόντες»  νέους   τόσο  στο  εξωτερικό , όσο  και  στα  ιδιωτικά  Κέντρα  Σπουδών  και  Κολλέγια.
ü      το Δήμαρχο Άμφισσας ,να  αφήσει  τους  σχεδιασμούς  του  για  το  Νομαρχιακό  θώκο,  και να πάρει ΑΜΕΣΑ θέση  πρωτοστατώντας  , ως οφείλει , στην αποφασισμένη ΟΜΟΦΩΝΑ(από τους  42 Δημάρχους  των «πληγέντων»  πόλεων  και  την  ΚΕΔΚΕ) κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις  8  Σεπτέμβρη 2006, ημέρα Παρασκευή. 
ü      την Επιτροπή Πρωτοβουλίας  για  το  ΤΕΙ  της  Άμφισσας να προγραμματίσει και να κλιμακώσει  μια σειρά κινητοποιήσεων  με  αποκλειστικό  σκοπό  την διατήρηση- επέκταση- αυτονόμηση  και ουσιαστική αναβάθμιση του ΤΕΙ της Άμφισσας. Δεν αρκεί η μία και μοναδική ημέρα διαμαρτυρίας και ίσως «εκτόνωσης»  και «απαλλαγής»  ευθυνών για μερικούς. 
ü      Τους  υποψηφίους  Δημάρχους  της  Άμφισσας  και  τους  υποψηφίους  Νομάρχες , να  πάρουν  ΤΩΡΑ  θέση  και  στάση  , για  αυτό  το  μείζον  θέμα, γιατί το   ΑΥΡΙΟ  ίσως  να  οδυνηρό (κάτι  που  απευχόμαστε)  για  όλους μας. 

Προτείνουμε :

  • Άμεσα νομοθετική ρύθμιση για  την  πλήρωση των κενών θέσεων του ΤΕΙ Άμφισσας  και  των άλλων  επαρχιακών  ΤΕΙ, με την μέθοδο των επιτυχόντων – επιλαχόντων.
  •  Σταδιακή εφαρμογή της  βάσης του «10» προκειμένου να υπάρξει χρόνος προσαρμογής, με μέτρα όπως:
Ø      Σταδιακή αντικατάσταση σχολών που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των σπουδαστών , με άλλες σύγχρονου προσανατολισμού.
Ø      Κατάργηση ομοειδών τμημάτων των κεντρικών ΤΕΙ  (των μεγάλων πόλεων), υπέρ των περιφερειακών – τοπικών και με μεταφορά – αποκέντρωση  τους σε  πρωτεύουσες  της  επαρχίας  και  μικρές  πόλεις  όπως  η  Άμφισσα.
Ø      Σοβαρή χρηματοδότηση και κίνητρα στα περιφερειακά  ιδρύματα  ,για αναβάθμιση σπουδών  καθώς  και για προσέλκυση - συγκράτηση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού προσωπικού.
ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ   ΣΤΟΝ  ΑΓΩΝΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΔΙΑΣΩΣΗ  ΤΟΥ   ΤΕΙ
ΟΛΟΙ  ΜΑΖΙ   ΓΙΑ  ΤΗΝ   ΕΠΙΒΙΩΣΗ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΤΗΣ    ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Για  το  Συνδυασμό «Άμφισσα , με  το  βλέμμα  στο μέλλον»

ΣΑΒΒΑΣ  ΓΙΑΝΝΟΣΠΥΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου