Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Σταδιακή καταστροφή του Δελφικού Τοπίου με την ανοχή του δημάρχου και τη σύμπραξη άλλων τοπικών παραγόντων


    Όργιο παρανομίας στους Δελφούς

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012, 17:56



Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Με την ανοχή του δημάρχου και τη σύμπραξη άλλων τοπικών παραγόντων, με συγκεκριμένα συμφέροντα στην περιοχή της Άμφισσας, παραβιάζεται κάθε ίχνος νομιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ενώ συντελείται σταδιακή καταστροφή του Δελφικού Τοπίου από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση καταυλισμού στη ζώνη Β, η οποία υπάγεται στην Ι` ΕΠΚΑ Δελφών.



Ο καταυλισμός αυτός, πέρα από τις ψήφους που -εγγυημένα- προσφέρει για την εκλογή των τοπικών αρχόντων, συνεισφέρει και στην παράνομη διακίνηση μετάλλων, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει λάβει διαστάσεις κανονικού και με την ανοχή των Αρχών παραεμπορίου.



Το Υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη αμέσως μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της zougla.gr και η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα. Ούτε ο παράνομος καταυλισμός αλλά ούτε και οι μη νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να υφίστανται χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης.



Είναι φανερό ότι οι τοπικές διευθύνσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας συμπράττουν στην παρανομία αυτή και ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει από το αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε η zougla.gr.

To χρονικό

Στις 17 Οκτωβρίου του 2012, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες-ντοκουμέντα που δείχνουν μια ομάδα Ρομά να τεμαχίζει με ειδικό εξοπλισμό οχήματα του Δήμου Δελφών. Το περιστατικό αυτό συνέβη μία εβδομάδα νωρίτερα. Σύμφωνα, όμως, με το ρεπορτάζ, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για το πώς αυτά τα οχήματα κατέληξαν να γίνουν παλιοσίδερα και κάποιοι να βγάλουν πολλές χιλιάδες ευρώ -αφού φυλάσσονταν στο ΒΙΟΠΑ (Βιομηχανικό Πάρκο της Άμφισσας).



Στις 26 Οκτωβρίου του 2012, περίπου μία εβδομάδα μετά, βραδινές ώρες, δύο περίεργες εστίες φωτιάς ξεσπούν στο ΒΙΟΠΑ. Η μία κοντά στον καταυλισμό των Ρομά, όπου έκαψε λάστιχα αυτοκινήτων, και η δεύτερη μέσα στο ΒΙΟΠΑ, η οποία κατέκαψε σκουπίδια.



Ο φακός της zougla.gr, εκείνο το βράδυ, βρίσκεται στο συμβάν και εξασφαλίζει φωτογραφίες. Το περίεργο όμως, το συγκεκριμένο βράδυ, είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας, προκειμένου να μπορέσει να προσεγγίσει την εστία φωτιάς που έκαιγε δίπλα στον καταυλισμό.



Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγούσε κοντά στον καταυλισμό των Ρομά ήταν γεμάτος με σπασμένα γυάλινα μπουκάλια, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων. Την ίδια νύχτα, διαπιστώνεται ότι η κλοπή μετάλλων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι λείπουν τα καπάκια των φρεατίων στον ευρύτερο χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου.

Οι εξοργισμένοι επιχειρηματίες

Την επόμενη ημέρα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εντός του ΒΙΟΠΑ, εξοργισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί δίπλα στις περιουσίες τους, αποφασίζουν να αρχίσουν τις διαδικασίες προκειμένου να κινηθούν δικαστικά. Όπως αναφέρουν ακόμα και σήμερα «Ως εδώ και μη παρέκει».



Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην περιοχή και τον τελευταίο χρόνο βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν καθημερινά από κλοπές και φθορές. Να σημειωθεί ότι πέρυσι εντός του ΒΙΟΠΑ υπήρχε φύλαξη, ενώ φέτος όχι.

Η κινητοποίηση των κατοίκων μετά τα δημοσιεύματα

Το ρεπορτάζ της zougla.gr προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων της Άμφισσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, η τοπική κοινωνία ήταν ένα καζάνι που έβραζε και ήταν θέμα χρόνου για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Οι ίδιοι κατήγγειλαν πως οι κλοπές μετάλλων και άλλων αντικειμένων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο και για αδιαφορία των τοπικών Αρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλοι ανέφεραν στη zougla.gr πως φοβούνται πολλές φορές ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Από την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν, με δική τους πρωτοβουλία, άρχισαν να συγκεντρώνουν υπογραφές, προκειμένου -σύμφωνα με πληροφορίες- να στείλουν έγγραφη διαμαρτυρία στις Αρχές.

Εντός προστατευόμενου αρχαιολογικού χώρου ο καταυλισμός

Η zougla.gr, συνεχίζοντας την έρευνα, απευθύνθηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής, προκειμένου να εξακριβωθεί αν ο καταυλισμός βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου ή στο ευρύτερο Δελφικό Τοπίο. Στις 12 Νοεμβρίου του 2012, η Αρχαιολογία απαντά γραπτώς και αναφέρει ότι πραγματοποίησε αυτοψία στον καταυλισμό στις 21 και 23 Οκτωβρίου του 2012, παρουσία και του αντιδημάρχου Δελφών Π. Ταγκαλή, και διαπιστώθηκε ότι ο καταυλισμός βρίσκεται όντως εντός της Ζώνης Β` προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου.



Το έγγραφο υπογράφεται από την προϊσταμένη της Ι` ΕΠΚΑ Δελφών, Αθανασία Ψάλτη, ενώ κοινοποιείται και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας. Παράλληλα, ένα άλλο έγγραφο αποδεικνύει ότι η αρχαιολογική υπηρεσία έχει ενημερώσει από τις 22 Οκτωβρίου του 2012 τον Δήμο Δελφών και του ζητεί να προβεί σε ενέργειες. Σημερινός δήμαρχος Δελφών είναι ο Νικόλαος Φουσέκης.



Αυτοψία της zougla.gr στον καταυλισμό

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, από το έγγραφο της Ι` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προκύπτει ότι ο καταυλισμός αυτός βρίσκεται εντός της ζώνης Β`, προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου.



Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, για να χτιστεί οτιδήποτε μέσα σε αυτόν τον προστατευόμενο χώρο, χρειάζεται άδεια από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο).



Ρεύμα σε παράνομους οικισμούς;

Από τις πρόσφατες φωτογραφίες φαίνεται ότι ο καταυλισμός αυτός τροφοδοτείται με ρεύμα. Εδώ, λοιπόν, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις τοπικές Αρχές αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ.



Ο ρόλος της Πολεοδομίας

Όπως φαίνεται από το φωτογραφικό υλικό, αυτήν τη στιγμή στον καταυλισμό εκτελούνται οικοδομικές εργασίες και κατασκευάζονται σπίτια. Ο φακός αποκαλύπτει ότι διενεργούνται εκσκαφές και χτίζονται παραπήγματα από τσιμεντόλιθους και ξύλα.



Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι με ποια άδεια και με ποιανού την ανοχή επεκτείνεται ένας οικισμός ο οποίος είναι παράνομος, καθώς βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου;



Στα χέρια του εισαγγελέα η υπόθεση



Η υπόθεση αυτή βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα Άμφισσας, όπως προκύπτει από το έγγραφο που έστειλε η αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής.



Ο δικαστικός λειτουργός είναι αυτός που, όπως φαίνεται, θα αναζητήσει τις ευθύνες και θα λύσει τον γόρδιο δεσμό που όλο αυτό το διάστημα δεν μπόρεσαν να λύσουν οι τοπικοί άρχοντες, οι διευθυντές υπηρεσιών αλλά και οι αστυνομικές Αρχές.

Διαβάστε επίσης: Άμφισσα: Ρομά έκαναν φύλλο και φτερό παλαιά οχήματα του Δήμου Δελφών

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου