Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Θερινό Σινεμά: "Ψαρεύοντας σολομούς στην Υεμένη" / 29 και 30 Αυγούστου 2012, 21.15, Άμφισσα


"Ψαρεύοντας σολομούς στην Υεμένη"
29 και 30 Αυγούστου 2012
Τετάρτη και Πέμπτη, 21.15 


Salmon Fishing in the Yemen του Λάσε Χάλστρομ
με τους Έμιλι Μπλαντ, Γιούαν Μακγκρέγκορ, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Αμρ Γουέικντ


Υπόθεση:
Ο δρ. Άλφρεντ Τζόουνς, επιτυχημένος ιχθυολόγος, εξαναγκάζεται να αναλάβει τη δημιουργία ενός ποταμού στα υψίπεδα της Υεμένης, παρ' όλο που θεωρεί την ιδέα παράλογη. Οι πολιτικές μηχανορραφίες δεν του αφήνουν κανένα περιθώριο και πρέπει να βρει τρόπο να μεταφέρει δέκα χιλιάδες σολομούς στη μέση της ερήμου... και να τους "πείσει" να κολυμπήσουν εκεί. Αυτός που γέννησε την ιδέα είναι ένας ευσεβής και πλούσιος σεΐχης, του οποίου η αγάπη για το ψάρεμα σολομών και η αμετανόητη πεποίθησή του ότι το αδύνατο είναι δυνατό τελικά εμπνέουν το Φρεντ, κατανικώντας τις όποιες ενστάσεις του. Μέσα από μια σειρά ανατροπών που θα του συμβούν, ο Φρεντ θα ανακαλύψει το πραγματικό νόημα της ζωής, την αγάπη, την πίστη... το ψάρεμα, αλλά και το αίσθημα να τολμά κανείς για κάτι που πιστεύει, όσο απίστευτο κι αν φαντάζει.


ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Ο σκηνοθέτης του Chocolat καταφέρνει αυτή τη φορά να μας δώσει μια ιστορία πλατωνικού έρωτα με ένα πραγματικά ιδιαίτερο τρόπο και με ένα φόντο, που δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε εάν δεν το βλέπαμε: τα πολιτικά, οικονομικά και δημοσίων σχέσεων παρασκήνια για τη σύσφιξη των σχέσεων Μεγάλης Βρετανίας και Υεμένης. 
Ο ήρωας της ταινίας (Γιούαν Μακ Γκρέγκορ), ως επιστήμων από την αρχή μας ειδοποιεί περί του γελοίου του θέματος (μεταφορά 10.000 σολομών από τον υγρό βορρά στην ξηρασία της Υεμένης). Τι να το κάνεις όμως; Όταν ο πάμπλουτος σεΐχης, η εταιρεία επενδύσεων που τον εκπροσωπεί και το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού της Βρετανίας θέλουν σολομούς στην έρημο και η εταιρεία παραγωγής της ταινίας το βρίσκει όλο αυτό φυσιολογικό για σενάριο, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα ψαρέψουμε όλοι μαζί σολομούς κάτω από ένα τεράστιο φράγμα και ας απειλείται με σαμποτάζ από τους ντόπιους ιμάμηδες. Πως θα γίνει αυτό; Μα με σκηνοθέτη τον Λάσε Χάλστρομ, που δίνει μαθήματα σκηνοθεσίας και ειδικά στα θέματα που έχουν σχέση με λεπτά συναισθήματα.
Ο σκηνοθέτης λοιπόν, παίρνει τους ήρωές του, έναν γοητευτικό επιστήμονα ιχθυολόγο και μια όμορφη νεαρή σύμβουλο επενδύσεων και τους στέλνει μαζί στο εξωτικό τοπίο της Υεμένης, Ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ εγκαταλειμμένος από μια καριερίστα σύζυγο και η Έμιλυ Μπλαντ στερημένη από τον πεζοναύτη φίλο της που θεωρείται και αγνοούμενος στο Αφγανιστάν, μοιραζόμενοι το ίδιο πάθος για τους σολομούς, ερωτεύονται με έναν τρόπο που σπάνια βλέπουμε στο σύγχρονο σινεμά. Μόνον με βλέμματα, υπονοούμενα, κινήσεις και υποψίες. Φιλί, ούτε ένα. Σκέψεις για σωματική επαφή καμία. Μόνον ο σεΐχης (Αμρ Γουέικντ) τα βλέπει αυτά και ίσως η Κριστίν Σκοτ Τόμας, που είναι υπεύθυνη του γραφείου τύπου του βρετανού πρωθυπουργού και θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να… τρέξει το δικό της ψηφοθηρικό project.
Οι ερμηνείες είναι άψογες, οι διάλογοι έξυπνοι και σπιρτόζικοι, η σκηνοθεσία δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα ή να σκεφτείς το απίθανο σενάριο, το οποίο με την ζεστή σε γήινα χρώματα φωτογραφία και την αισθαντική μουσική (του Ντάριο Μαριανέλι), γίνεται τόσο πιστευτό, που ετοιμάζεσαι να κλείσεις δωμάτιο για την Υεμένη φέτος το καλοκαίρι (και να πάει στα κομμάτια η λιτότητα).
Η ταινία είναι ένα ευχάριστο αισθηματικό αριστούργημα. Οι δε ευαίσθητες ψυχές καλό είναι να έχουν και ένα κουτί χαρτομάντιλα μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου