Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Προτάσεις θερινής φυγής....Αμοργός: ουάου!



Αμοργός! ο παράδεισος των ναυαγών...Γιατί όχι; 

Η Αμοργός είναι ο κατάλληλος προορισμός αν είστε σοφιστικέ τύποι και ψάχνετε ένα μέρος που θα σας εμπνέει και θα σας ηρεμεί...

 Στον επίγειο παράδεισο  στη Χώρα, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις στοές, τις καμάρες και τα σκαλάκια (δηλαδή ακόμη και αν μισιέστε, δεν μπορεί στην Αμοργό θα ερωτευτείτε ξανά!). 


Οι  παρέες μπορούν να επιλέξουν την περιοχή Αιγιάλη, η οποία καταφέρνει και 
συνδυάζει από τη μία τη γραφικότητα που μπορεί να έχει ένα ψαροχώρι, αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή ενός τουριστικού προορισμού. 

Τα νέα είναι ευχάριστα: έχετε τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψετε ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, να απολαύσετε τις χρυσαφένιες παραλίες της και φυσικά να έρθετε πιο κοντά στη φύση! 

Splits Splats
Η παραλία Όρμος στην Αιγιαλή (το δεύτερο λιμάνι του νησιού) είναι η μεγαλύτερη και ίσως η ομορφότερη του νησιού, την οποία επιλέγουν φανατικά όσοι κάνουν διακοπές στην Αμοργό.
 Με καΐκι (έχει δρομολόγια κάθε ώρα), μπορείτε να φτάσετε στο νησί Νικουριά και να απολαύσετε τα μπάνια σας privé. Ωστόσο, η παραλία που θα πρέπει πάσει θυσία (αν και θέλει λίγο προσπάθεια) είναι τα Χάλαρα, στη νότια μεριά του νησιού. 
Η μιάμιση ώρα πεζοπορίας που θα χρειαστεί να διανύσετε, ωστόσο από την πρώτη ματιά θα συνειδητοποιήσετε ότι άξιζε τον κόπο. 

Εκεί, θα δείτε και τον «πετρωμένο πειρατή», ένας επιβλητικός βράχος και δύο μικρές βραχονησίδες τις οποίες συνοδεύει ένας ενδιαφέρον μύθος! 

Οι παραλίες, όμως, που πρέπει να ανακαλύψετε είναι ακόμη πολλές. Σημειώστε: Αγία Άννα,  Άγιος Παύλος, Φοινικιές, Κατάπολα, του Μουρού, Μικρή Βλιχάδα και  Γραμπούσσα! 

 

Walk on night 
Αν επιλέξετε τη Χώρα, θα έχετε την ευκαιρία να ξετρυπώσετε γραφικά ταβερνάκια, στα οποία μπορείτε να  δοκιμάσετε μοναδικές γεύσεις σε που θα σας στοιχίσουν πάμφθηνα.

 Η Χώρα, έχει αρκετά cozy μπαράκια που θυμίζουν «στέκι», παίζουν επιλεγμένη μουσική και δημιουργούν ένα chill out κλίμα. Ανελέητο clubbing μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ξεχάστε το, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα περάσετε αξέχαστα. 
Για πιο ανεβασμένες καταστάσεις, κατευθυνθείτε στην Αιγιάλη που όπως είπαμε και πιο πάνω αποτελεί πόλο έλξης όλης της νεολαίας! Περίπου πέντε χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι του νησιού και συγκεκριμένα στα Κατάπολα, εκτός από ωραίες παραλίες θα βρείτε και ενδιαφέροντα μέρη για μπαρότσαρκες. 

 
Snap Shots 
Εννοείται ότι πρέπει να επισκεφθείτε το ενετικό κάστρο, τον μεσαιωνικό Πύργο του Γαβρά, όπου σήμερα στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο, το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και τα παλιά αρχοντικά που βρίσκονται στη Χώρα. 

Μία βόλτα στο νησί, σημαίνει παριπλάνηση στους κάτασπρους ανεμόμυλους –που είναι διάσπαρτοι παντού-, αλλά και στους εντυπωσιακούς Πύργους που θυμίζουν Ιταλία! 

Μην παραλείψετε, επίσης, να διοργανώσετε μονοήμερες εκδρομές στις λεγόμενες μικρές Κυκλάδες, στα νησάκια Ν. Δονούσα, Ν. Σχοινούσα, Ν. Ηράκλεια και Κουφονήσια. 

"Ποτέ δεν ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα καμία Χώρα νησιού όπως τη Χώρα της Αμοργού. Με μια ανάμεικτη αίσθηση θαυμασμού και οικειότητας. Σαν να είχα περάσει εδώ κομμάτι από την παιδική μου ηλικία και ας μην την είχα ξαναδεί. Σαν να είχα παίξει κρυφτό στα σοκάκια, να είχα τρέξει στη Λόζα, την κεντρική πλατεία, γύρω από τον μεγάλο ευκάλυπτο.

Να είχα ξαποστάσει δίπλα στις τρεις αγκαλιασμένες εκκλησίες, να είχα πηδήξει δυο-δυο τα στενά σκαλιά που οδηγούν στον ΄Αγιο Γεώργιο και περνώντας από τη χαμηλή πόρτα να είχα δει το νησί από πολύ ψηλά από το Κάστρο κρατώντας κόντρα στον αέρα δίπλα στις πέτρινες πολεμίστρες.
Η Χώρα της Αμοργού είναι υπέροχη. Οι άνθρωποι της είναι αληθινά απλοί και πρόσχαροι, έτοιμοι να σε βοηθήσουν .
Τα μαγαζιά έχουν τα δώρα και τα κοσμηματάκια που θα επέλεγες, τα μπαράκια παίζουν τη μουσική που σου αρέσει, στα σκαλάκια δίπλα στον Καλλιστώ, με τα γεμάτα λιγοστά τραπεζάκια και τα υπέροχα γλυκά, πάντα κάποιος θα σου κάνει χώρο να καθίσεις.

Είναι η άγρια ομορφιά του νησιού, το χαμόγελο των κατοίκων, οι νεανικές παρέες  από τα κάμπινγκ της Αιγιάλης και των Κατάπολων, η …εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας (!) δεν ξέρω τι και πως πάντως στην Αμοργό η καλή διάθεση περισσεύει…"

Λίγη ιστορία.
Η Αμοργός κατοικήθηκε από τα Προϊστορικά χρόνια όπως αποδεικνύουν ευρήματα της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Στη κορυφή ενός λόφου στα Κατάπολα υπάρχουν τα ερείπια της Αρχαίας Μινώας που λένε ότι ήταν η θερινή κατοικία του Μίνωα.
Οι αρχαίοι γεωγράφοι αναφέρουν τρεις πόλεις την Αιγιάλη,  την Αρκεσίνη στη θέση Καστρίπου κατοικήθηκε από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 18ο αιώνα και τη Μινώα.
Στα βυζαντινά χρόνια η Αμοργός ανήκε στην επαρχία των νησιών που είχαν πρωτεύουσα τη Ρόδο.  Κατακτήθηκε το 1209 από τον Μάρκο Ξυνούδο. Περιήλθε για πολλά χρόνια στην ισχυρή βενετσιάνικη οικογένεια Γκύζη που έκτισε και το Κάστρο τον 13ο αιώνα. Στη συνέχεια καταλήφθηκε από τους Τούρκους και από το 1832 και μετά ενώθηκε με την Ελλάδα.
touristguide

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου