Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Οι ιατροί πιέζουν για προειδοποιητικά υγείας σε όλες τις συσκευασίες αλκοόλ


Οι εικόνες που είναι παρόμοιες με αυτές που απεικονίζονται στα πακέτα τσιγάρων θα βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει τη σύνδεση της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ με σοβαρές ασθένειες και με τη πρόκληση βίας.



Οι γιατροί πιέζουν στο ότι τα μπουκάλια μπίρας, κρασιού και λοιπων αλκοολούχων ποτών θα πρέπει να απεικονίζουν προειδοποιητικά για την υγείας ώστε να καταστεί ξεκάθαρο ότι το αλκοόλ συνδέεται με τον καρκίνο, την υπογονιμότητα και τη βία.

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (FPH) αναφέρει ότι η επιζήμια κατανάλωση αλκοόλ έχει γίνει τόσο συχνή ώστε απαιτείται να απεικονίζονται προειδοποιήσεις σε όλα τα προϊόντα αλκοόλ και σε περίοπτη θέση στις συσκευασίες, ώστε να καταπολεμηθεί η εκτεταμένη δημόσια άγνοια σχετικά με τις δεκάδες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσει η κατάχρηση αλκοόλ.

Εικόνες που ίσως θα σοκάρουν, όπως η εικόνα ενός συκωτιού που έχει υποστεί κίρωση έπειτα από χρόνια χρήση αλκοόλ ή ένα θύμα βίας, ενδέχεται να εξαναγκάσουν τους «πότες» να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία τους, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία αντιπροσωπεύει 3.300 ειδικούς στη δημόσια υγεία οι οποίοι εργάζονται στο ΕΣΥ της Βρετανίας, τοπικές κυβερνήσεις και ακαδημαϊκούς.

"Την παρούσα στιγμή όταν οι άνθρωποι σκέπτονται για τους κινδύνους που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι πολύ πιο πιθανόν να σκέπτονται ορισμένες «ταραχές στο κέντρο της πολής» παρά για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, οπότε οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για την υγεία θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση του κοινού και στην παροχή προς αυτούς σημαντικών πληροφοριών προτού αποφασίσουν να αγοράσουν ένα κουτί ή μπουκάλι αλκοολούχου προϊόντος", δήλωσε ο Καθηγητής Mark Bellis.

"Οι αποδείξεις που συνδέουν το αλκοόλ με παραπάνω από 60 παθήσεις είναι αδιαμφησβήτητες, και έτσι θα πρέπει να υπάρξουν προειδοποιήσεις που βασίζονται σε γεγονότα. Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι το ποτό σχετίζεται με μία ευρεία «γκάμα» ζημιών στην υγεία τα οποία αυξάνουν π.χ το κίνδυνο ατυχήματος, καρδιακής πάθησης, πάθησης στο ήπαρ και καρκίνου και δεν συνειδητοποιούν την ενδεχομενική μακροχρόνια επιπλοκή που έχει στην υγεία τους. Και αυτό δεν αποτελεί απλώς μία μορφή υπερπροστατευτικού κράτους (nanny state). Πραγματοποιούμε αυτή την ενέργεια ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν τους κινδύνους για την υγεία τους."

Οι προειδοποιήσεις αυτές μπορούν να αναφέρουν μηνύματα όπως "Το Αλκοόλ αυξάνει τους κινδύνους βίας και κακοποίησης ", "Το Αλκοόλ προκαλεί περισσότερους από 15.000 θανάτους το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο" και "Το Αλκοόλ αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα και άλλων τύπων καρκίνου", σύμφωνα με τις υποδείξεις του Bellis. Άλλα προειδοποιητικά μπορεί να αναφέρονται στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες και για το γεγονός ότι το αλκοόλ οφείλεται για το 25% των θανάτων των νέων αντρών ηλικίας 16 έως 24 ετών και ότι μειώνει τη γονιμότητα τόσο των αντρών όσο και των γυναικών.

Η εφαρμογή (στο Ηνωμένο Βασίλειο) προειδοποιητικών κειμένων στα πακέτα τσιγάρων το 1991, ακολουθούμενα από προειδοποιητικές εικόνες το 2007, σχετίζεται κατά πολλούς με τη βοήθεια της μείωσης των καπνιστών στην αναλογία του έναν στους πέντε στη Βρετανία.
pentapostagma 

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/07/blog-post_9664.html#ixzz20o16OnDa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου