Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Αρχίζουν οι εκπτώσεις αλλά η τοπική αγορά εκπέμπει εικόνα μελαγχολίας


 

 Πρέπει να στηρίξουμε όπως μπορούμε την αγορά.  Διαφορετικά θα βυθιστούμε μαζί της...

Παραμονές των θερινών εκπτώσεων και η αγορά της περιοχής εκπέμπει εικόνα μελαγχολίας. Ο εμπορικός κόσμος  δεν ελπίζει πια ούτε στις εκπτώσεις
Η εικόνα της αγοράς αντικατοπτρίζει την εικόνα των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων της ευρύτερης περιοχής. Είναι αλήθεια  ότι ο  κλάδος βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από την οικονομική και αγοραστική ικανότητα των πολιτών.
Κι όταν ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση, όταν δεν υπάρχει μεταποίηση, όταν άλλες πηγές εσόδων είναι ανύπαρκτες και όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός για ανάπτυξη, τότε ο κλάδος κάτω από το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος των καταστημάτων δοκιμάζεται σκληρά.

Αρκετά καταστήματα έχουν κλείσει κυρίως στην περιοχή της  Ιτέας, άλλα έχουν αναπληρωθεί ως ένα βαθμό  αλλά δεν έχει γίνει καταγραφή, άλλωστε  δεν είναι και ό, τι πιο ευχάριστο για τους  εμπορικούς Συλλόγους της περιοχής, για κάθε  συνδικαλιστικό φορέα να μετρά συνεχώς τις πληγές του.

 Μετά τις εκλογές του Ιούνη,  τα βλέμματα των εμπόρων ήταν στραμμένα στη νέα κυβέρνηση αναμένοντας τις πρωτοβουλίες της για την τόνωση της αγοράς.  Αλλά η αναμονή παρατείνεται.  Αν πάντως συνεχιστεί αυτή η παρατεταμένη πολιτική σκληρής λιτότητας, τότε οι έμποροι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα.  Αν συνεχιστεί η πολιτική με τα χαράτσια τότε το μέλλον του έμπορου είναι αβέβαιο.  Αν εξακολουθήσει η ανάλγητη πολιτική στην υγεία, τότε οι περισσότεροι έμποροι κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι, χωρίς στοιχειώδη περίθαλψη.  Όλα άλλωστε εξαρτώνται από τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα, άρα σημασία έχει τι θα κάνει η κυβέρνηση κεντρικά.
 Την Δευτέρα  στις 16 Ιουλίου, ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις.
 Πολλοί πιστεύουν  ότι ο θεσμός, έχει απαξιωθεί αλλά  όχι με ευθύνη των εμπόρων,  Αυτή η παρατεταμένη εκπτωτική περίοδος, αυτό το ετήσιο πανηγύρι με τις συνεχείς προσφορές, ελλοχεύει κινδύνους για το καταναλωτικό κοινό. Δεν είναι δυνατόν ένα κατάστημα να έχει όλο το χρόνο εκπτώσεις.
Παρ' όλα αυτά  οι θερινές εκπτώσεις που ξεκινούν από την Δευτέρα  θα διαρκέσουν επίσημα μέχρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου. 
Όμως μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν 10ήμερα προσφορών, που στο μυαλό του καταναλωτή λειτουργούν εισαγωγικά ως «προπομπός»  της κύριας περιόδου των θερινών τακτικών εκπτώσεων, όπως αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Οι προβλέψεις πάντως δεν είναι καλές τουλάχιστον για την περιοχή αφού τόσο οι καταναλωτές όσο και οι έμποροι βιώνουν ένα συνεχές οικονομικό αδιέξοδο.
Όλα τα καταστήματα ήδη έχουν πολύ χαμηλές τιμές. Απ΄ ό,τι μας λένε οι επιχειρηματίες βρίσκονται  σε συνεχείς εκπτώσεις και προσφορές χωρίς όμως η αγορά να σημειώνει ανάκαμψη.  Οι φετινές θερινές εκπτώσεις θα  είναι για το καταναλωτικό κοινό οι καλύτερες λόγω της οικονομικής συγκυρίας και ο κόσμος πρέπει  να εμπιστευτεί τα τοπικά καταστήματα που διασφαλίζουν άριστη ποιότητα και καλές τιμές.
Ο εμπορικός κόσμος έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης του ελληνικού εμπορίου αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο,  τα καταστήματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση από την πολιτεία τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και όχι μόνο οικονομία.
Με την ευκαιρία των εκπτώσεων η ΕΣΕΕ απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους Εμπορικούς Συλλόγους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή της διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας.  Σημειώνει επίσης ότι η τιμή των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος ενώ η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.  Ιδιαίτερη προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη.
Σε διαφορετική περίπτωση «οι κυρώσεις είναι βαρύτατες και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους» τονίζει η ΕΣΕΕ.
Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
«Το εμπόριο έχει ξεχωριστές προσδοκίες από αυτές τις τακτικές εκπτώσεις, καθώς αποτελούν μία ανάσα μέσα στην βαθύτατη κρίση.  Καλούμε τους Έλληνες καταναλωτές να εμπιστευθούν και πάλι τις οργανωμένες εμπορικές επιχειρήσεις και όχι το παρεμπόριο και τους διαβεβαιώνουμε ότι, μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την κατά το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση των προϊόντων που προσφέρουμε», καταλήγει η ΕΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου