Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ένα παλιό άρθρο: Άξιος ! Αλλάζει το τουριστικό αντικείμενο του Δήμου Δελφών !


Το αλλάξαμε το αντικείμενο. Το προσδιορίσαμε το υποκείμενο.  Το οριστικοποιήσαμε το άρρητο ρήμα ....

Δειλά δειλά αλλά αποτελεσματικά προωθήθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα της αλλαγής τουριστικού αντικειμένου στο Δήμο Δήμου Δελφών. Στο Δ.Σ. το αρμοδιότητας Μάρως Γουργουρή θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία στη σκιά του χωροταξικού σχεδιασμού και αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της μελέτης για την αλλαγή κατεύθυνσης του τουρισμού. Είμαστε περίεργοι να δούμε προς τα που θα τυρβάζει πλέον ο τουρισμός στο δήμο Δελφών εφόσον αλλαγή σημαίνει διαφορετική κατεύθυνση... Όχι ότι δεν το βρίσκουμε λογικό: στις πλαζ αντί για γαλάζιες σημαίες καταλήγουν αστικά λύματα και ελαιοκομικά απόβλητα... Οι παραλίες είναι μεταλλευτικές και βιομηχανικές ζώνες...Τις μας τις πήραν... Οι Δελφοί αξιοποιήθηκαν σε ευρύτερη κλίμακα με τον εκμοντερνισμό περιοχών όπως τα Τουμπανάρια, το Αλαφόκαστρο, το Κρόκι κλπ... Ο Παρνασσός ανταγωνίζεται το βιλλοκατοικημένο πυρήνα του...
Αυτό το είδος τουρισμού παρουσιάζει φαινόμενα κορεσμού και μια ιδέα Δελφικής Υποστρατηγικής. Ε, καιρός ήταν να στραφούμε αλλού.
Η ανανέωση, η αναγέννηση και η επέκταση του σχεδιαστικού μελετημένου τουριστικού αντικειμένου ας μας αφυπνίσει πρόθυμα... Είναι ευχάριστο το ρόδινο κι ας προμηνύει ότι στον ορίζοντα υπάρχουν κόκκινοι δρόμοι.

Εδώ και καιρό είχαμε δημοσιεύσει άρθρα με τίτλο: Ο Σωτήρας του Τουρισμού του Δήμου Δελφών,  συνέχεια….


Υπήρξε άμεση και αποκαλυπτική παρέμβαση για το προηγούμενο άρθρο μας.
 Μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Δελφών επικοινώνησε με την εφημερίδα μας και μας είπε ότι:

 Μόλις τρεις ημέρες  πριν από την συνεδρίαση της Επιτροπής ειδοποιήθηκε το Συμβούλιο για την αναγκαιότητα εκπόνησης μελέτης «επαναπροσδιορισμού του τουριστικού αντικειμένου του Δήμου Δελφών»!!!! και το βιογραφικό του προτεινόμενου μελετητή  στάλθηκε το βράδυ της  παραμονής της συνεδρίασης  στα μέλη του συμβουλίου!

Κατά δε την διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις από πολλά μέλη της Επιτροπής επειδή  «δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία για δημόσια Εκδήλωση Ενδιαφέροντος και από άλλες εταιρείες τουριστικού  μάνατζμεντ… ανεξάρτητα εάν το ποσό που αναφέρεται δίνει την δυνατότητα να γίνει  απ ευθείας ανάθεση (8.000 ευρώ)».
   Και αυτό διότι το  αντικείμενο του επαναπροσανατολισμού τουριστικού αντικειμένου του Δήμου Δελφών είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, όπως μας είπε το μέλος της Επιτροπής, και μάλιστα για  ολόκληρη την περιοχή αφού μπορεί να καθορίσει την νέα τουριστική  κατεύθυνση του τόπου π.χ. σε εναλλακτικό τουρισμό…εάν φυσικά υπήρχε η πιθανότητα να καταγραφούν  κάποια επιβαρυμένα χαρακτηριστικά που θα επιβεβαίωναν ίσως ακόμη και τον μεταλλευτικό χαρακτήρα της ( μη ξεχνάμε ότι υποτίθεται ότι βρισκόμαστε εν μέσω… δημόσιας διαβούλευσης για το Χωροταξικό).

  Σκεπτικισμός εκφράστηκε  και για το γεγονός της σχέσης του καταξιωμένου νεαρού «μελετητή» με την περιοχή μας,  με νέο δεδομένο ότι ο τόπος καταγωγής του είναι το Σερνικάκι Φωκίδας και  είναι γνωστός σε ανθρώπους  εμπιστοσύνης,  φαίνεται δε να έχει την πλήρη στήριξη – ως πρότασή της-  της Προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού.
 Η  Πρόεδρος ζήτησε να κατατεθούν  αντιπροτάσεις.  Μόνο που το θέμα ήταν ήδη σε συζήτηση...

Επισήμως εκφράστηκαν οι εξής προβληματισμοί:

1. Δεν  τηρήθηκε  η διαδικασία προκήρυξης  περί αναζήτησης δημόσιας  εκδήλωσης ενδιαφέροντος,  αλλά  με την δυνατότητα την απευθείας ανάθεσης των 8000 ευρώ, δόθηκε η μελέτη.  Μήπως  υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που θα εκφράζουν στην μελέτη θέματα προειλημμένων αποφάσεων;

2. Εκφράστηκαν πολύ μεγάλες επιφυλάξεις όσον  αφορά την αποτελεσματικότητα αυτής  της μελέτης. Σχετικά με την εφαρμογή των προτάσεων και το αναμενόμενο αποτέλεσμα: Πόσο βιώσιμη θα είναι;

3. Τα μέλη της Επιτροπής δεν επιθυμούν  να φανεί ότι η ανάθεση είναι εισήγηση της Επιτροπής Τουρισμού,  παρά μόνο ότι είναι εισήγηση της Προέδρου προσωπικά.

Στο τέλος χωρίς να είναι ομόφωνη η απόφαση αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να γίνει η μελέτη,  σύμφωνα  την εισήγηση της Προέδρου.

Ωστόσο σύμφωνα με μέλος της Επιτροπής διατηρούνται οι επιφυλάξεις μήπως  αυτή η μελέτη αποδειχθεί τελικά ένα νέο καρκίνωμα για την τουριστική προοπτική του τόπου,  αναλόγως το πως θα χρησιμοποιηθεί…




14 σχόλια:

  1. Πόσα ένσημα έχει ο κύριος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άραγε η Γουργουρή που την έφεραν ως σωτήρα του τουρισμού στην Φωκίδα, τι ΓΙΑΟΥΡΤΑΚΙ τρώει ......
    Για να μην τη χαλάσει λέω..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μή τα βάζετε με τη κ. Γουργουρή, αυτή ίσως να μη καταλαβαίνει τι ανεμοστροβιλίζεται στο πολιτικό της περίγυρο....
    Άλλα τη νοιάζουν, τα γενικά δεν την πολυενδιαφέρουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχως εχουμε μια ταση εδω στην ΦΩΚΙΔΑ να μαζευουμε ολους τους αποτυχημενους, φυσικα για προσωπικο οφελος. Οπου και να κοιταξεις βλεπεις (ειδικους επιστημονες)παντα να εκτελουν εντολες ανωθεν.Αληθεια για τοσο σοβαρο θεμα ρωτηθηκε η αποψη των κατοικων του Δημου Δελφων που τους αφορα αμεσα,αφου αυτοι θα ειναι που θα πληρωνουν τις συνεπειες για πολλα πολλα χρονια.
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΟΣΟ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΚΥΡΙΑ ΓΟΥΡΓΟΥΡΗ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ Ε.Ο.Τ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ( ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ) ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ (20 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΤΗ) ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ"YES MAN" ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.ΠΡΟΕΞΟΦΛΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ.....ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ.......ΔΙΟΤΙ ΟΤΑΝ .....ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΛΑ....ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙΣ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .ΑΝ ΟΜΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ....ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙΣ .....ΝΑ ΕΙΣΑΙ YES MEN ΣΤΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ (ΘΕΛΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ).ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ-ΜΕΛΕΤΕΣ - ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΝΑ ΑΚΟΥΩ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

      Διαγραφή
  7. Εκτός από ΔΩΡΕΑΝ ταξίδια, τόσα χρόνια στον Ε.Ο.Τ η κυρία Γουργουρή , δεν μας λέει και έστω ΜΙΑ επιτυχία της για το καλό του Ελληνικού Τουρισμού.
    Αλλά δεν φταίει αυτή, εμείς τα κορόιδα που τόσα χρόνια τους πληρώναμε φταίμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η μελέτη αυτή θα δημοσιοποιηθεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν ειχαν τσίπα οταν θα διάβαζαν αυτα θα επρεπε να εχουν χωθεί 1 χιλιόμετρο κατω από την γή. Αλλα που να παρουν χαμπάρι. Τα ευρουδάκια να πέφτουν στην τσέπη και εις υγειαν στα κορόιδα. Μάλιστα απ οτι ξέρω το γνωρίζουν οτι ειναι δύσκολο να επανεκλεγούν έστω και με την δεύτερη Κυριακή και έχουν φέρει γύφτους να τους ενυσχήσουν στις εκλογες του Μαΐου των οποίων τα έξοδα τα πληρώνουμε εμείς οι πολίτες. Δημος κερνάει οι πολίτες πληρώνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. " ... του καταξιωμένου νεαρού «μελετητή» ... "

    Γιατί σε εισαγωγικά ο μελετητής; Μαϊμού μελετητής είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από αυτή την επιτροπή νομίζω ότι λείπει ο κ.Θύμιος Στοφόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΕΥΕΤΑΙ ΑΔΙΚΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ....ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ (,ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ) ΠΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ......ΚΑΙ ΨΑΞΤΕ ...ΓΥΡΙΣΤΕ ΓΥΡΩ ΣΑΣ.....ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΔΑΤΕ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΟ ....ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή