Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Αύριο θα ανοίξει μετά από 37 χρόνια το αρχαίο θέατρο των Δελφών






Το αρχαίο θέατρο των Δελφών  θα λετουργήσει και πάλι αύριο  Σάββατο 14 Ιουλίου μετά από 37 ολόκληρα χρόνια! 


Για μας που θυμώμαστε έστω κι αμυδρά τις μεγάλες στιγμές που διαδραματίστηκαν πάνω στην αρχαία πέτρινη σκηνή του μοιάζει με θαύμα αυτή η προσωρινή, ελάχιστη άρση της απαγόρευσης που επιβλήθηκε χωρίς ποτέ να δοθούν απαντήσεις και διευκρινήσεις...παρά μόνον η "ανατολή" της Επιδαύρου σαν αντιστοιχία. 
Ας είναι. 


  Ο εμβληματικός αυτός χώρος θα φιλοξενήσει μία ιδιαίτερη παράσταση, με αποσπάσματα από έργα του αρχαίου δράματος, από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρο. 

Τριάντα επτά χρόνια μετά την τελευταία του παράσταση, το αρχαίο θέατρο των Δελφών, ανοίγει για μια μοναδική θεατρική και μουσική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου, από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η παράσταση, θα αποτελείται από αποσπάσματα από έργα του αρχαίου δράματος, τα οποία θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Καραθάνος, Ελένη Κοκκίδου, Λυδία Κονιόρδου, Όλια Λαζαρίδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρένη Πιττακή, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.
Όλα αυτά με την μουσική υπόκρουση των Ελληνικών Μελωδίων του Μωρίς Ραβέλ, από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, με τη συμμετοχή της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου και το Κουϊντέτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ με τη συμμετοχή τού Διονύση Γραμμένου.

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαίων ελληνικών θεάτρων που διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική γωνία του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Απολλώνιου Ιερού, αν και σε σύγκριση με άλλα γνωστά μνημεία του είδους του, οι διαστάσεις του είναι περιορισμένες. 

Στους αρχαίους χρόνους, το Θέατρο χρησιμοποιούνταν κυρίως για αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών. Η σημασία των εορτών αυτών προσδίδει στο θέατρο των Δελφών πνευματική και καλλιτεχνική αξία ισότιμη με την αθλητική ιδέα που συμβολίζει το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.

Η λειτουργία του αναβίωσε στις αρχέςτου περασμένου αιώνα, όταν το 1927 ο Άγγελος Σικελιανός και η Εva Palmer-Σικελιανού, αναβίωσαν τις Δελφικές Εορτές, στο πλαίσιο των οποίων διδάχτηκε ο Προμηθέας Δεσμώτης, η πρώτη μετά τους αρχαίους χρόνους, παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Δελφών. Το 1930, στις δεύτερες και τελευταίες Δελφικές Εορτές, παρουσιάστηκε πάλι ο Προμηθέας Δεσμώτης, μαζί με τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Στη συνέχεια δόθηκε περιορισμένος αριθμός παραστάσεων, από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους. 

Και η τελευταία παράσταση διαδραματίστηκε το 1975 μετά την οποία, λόγω προβλημάτων στην ασφάλεια του θεάτρου διακόπηκε κάθε παράσταση και στη συνέχεια με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την έναρξη της ανασκαφής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής πραγματοποιήθηκε το 1992 μία εορταστική μουσική εκδήλωση.

Ο προϋπολογισμός του έργου της αναστήλωσης του Θεάτρου των Δελφών, που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι 1,3 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου