Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Στις 5 Σεπτεμβρίου η Φωταύγεια του Δήμου Δελφών μεταλαμπαδεύεται στην Πορτογαλία



 

Δεν κατανοούμε σε καμία περίπτωση την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς της δημοτικής μας αρχής σχετικά με την προετοιμασία του ταξιδιού για την Λισσαβώνα, προκειμένου να μεταλαμπαδευτούν οι φωταυγείς γνώσεις σε Άγγλους, Γάλλους,  Πορτογάλλους...κυρίως στους τελευταίους, εν τω προκειμένω!

Ασφαλώς και γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυσκολία στις αεροπορικές μετακινήσεις- ειδικά, πλην η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Στρατηγικής & Πολιτιστικού Σχεδιασμού έχει χρέος να προετοιμάζει μεγαλειώδη παρουσία - αντίστοιχη πάντως της δελφικής μας ταυτότητος...

Λίγες ημέρες  απομένουν για την  ιστορική πραγματεία της φωταύγειας στην Πορτογαλική Πρωτεύουσα.  Δικαιούμεθα, νομίζω, μία πληροφόρηση. 

Και προτιθέμεθα να προτείνουμε - σε περίπτωση  αδυναμίας συμμετοχής του επικεφαλής του δήμου - την αντ'  αυτού παρουσία και συμμετοχή του Γενικού μας Γραμματέως.  Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η φωταύγεια θα αποκτήσει άλλες προοπτικές...

   Σε ό,τι μας αφορά,   έχουμε δηλώσει εμπράκτως την αμέριστη υποστήριξή μας σε προηγούμενο,  υποστηρικτικό άρθρο μας: 

 -  Όταν εμείς επιμένουμε ότι έχουμε ό,τι εκλεκτότερο, ομορφότερο και λεβέντικο σε αυτοδιοικητικούς, πολλοί μας μέμφονται και αντιδρούν.

 Για να καταλάβετε πόσο προωθημένο είναι το πράγμα, από το 2009 συνελήφθη και πραγματώθηκε η ιδέα της Φωταύγειας  υπό την μορφήν συνεδριακής εμπέδωσης στους Δελφούς (βιβλιογραφία: Δελτία Τύπου).
 Του λόγου το αληθές, αυτή η επιστημονική προσέγγιση της Φωταυγούς καταμέτρησης της ιστορικής καταγραφής, απεδείχθη εξαγώγιμο είδος.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει η λέξη, με τον όρο φωταύγειαχαρακτηρίζεται οποιαδήποτε εκπομπή φωτός χωρίς θέρμανση. Ήτοι, εκπομπή  ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που η έντασή της σε ορισμένα πεδία ηλεκτρομαγνητικού φάσματος είναι μεγαλύτερη από την θερμική ακτινοβολία που εκπέμπουν ίδια σώματα στην ίδια θερμοκρασία.

Παράδειγμα οι πυγολαμπίδες - τα κολεόπτερα που παράγουν  φως με βιολογικό τρόπο από το πίσω μέρος του σώματός τους (βιβλιογραφία: Βικπαίδεια).  Ανασύροντας  παιδικές μας μνήμες,   στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, στην Ι.Μ. Αγάθωνος, ενθυμούμεθα ότι αποκαλούνται κολοφωτιές.
 Αντιπαρερχόμενοι  τον πειρασμό να ετυμολογήσουμε την λέξη διότι το ζήτημα είναι σοβαρό και μέγα, εστιάζουμε στο ότι μέσα από την έρευνα επιβεβαιώνεται επιστημονικά η σημαντικότητα του πράγματος.

Ως εκ τούτου δεν πιστεύουμε να μην εγκρίθηκε από το ΔΣ το ταξείδι στην Λισσαβώνα!
Διότι  διαβάζοντας  προσεκτικά την σχετική εισήγηση θα αντιληφθείτε κι εσείς το προφανές: δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες του Συνεδρίου χωρίς την παρουσία της τοπικής μας αρχής κι εξουσίας.  Είναι αδύνατο και ίσως να μην καταστεί εφικτή η ανάπτυξη των αρχαιομετρικών εργασιών του Συνεδρίου – λόγω της ιδρυτικής τιμής - εάν απουσιάσουν οι Φωκαείς εκπρόσωποι του Δελφικού μας Ομφαλού (βιβλιογραφία: Μύθοι & πραγματικότητα) .

Για δε την σύσφιξη των σχέσεων  και την Εμπόρα έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες των αρχόντων μας να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

 Τέλος, η επιχειρούμενη εξωστρέφεια του  Δήμου μας υποστηριζόμενη από  την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Στρατηγικής & Πολιτιστικού Σχεδιασμού αναμένεται όχι μόνον να επιτευχθεί αλλά και να ακμάσει, «εκεί στα σκιερά καλντερίμια της Πορτογαλικής  πρωτεύουσας τα φορτωμένα με βουκαμβίλιες και καλοκαιρινά αρώματα…» (…βιβλιογραφία: βίπερ ΝΟΡΑ  – Το Φλογερό Ταμπεραμέντο -  κεφ. 6ο).

Όσο για το ποσό, τι μπορούμε να πούμε; 1.600 ευρώ είναι πάρα πολύ λίγα. Θα έπρεπε να είχαμε το φιλότιμο να δώσουμε κάτι παραπάνω οι δημότες για την συγκεκριμένη, υψίστης σημασίας,   αποστολή. Στις μέρες μας είναι έως ανύπαρκτες οι πραγματικές ευκαιρίες για την πατρίδα…ας τις αδράξουμε από τα μαλλιά!


..........................................................................................
                   
                 Και τώρα η Εισήγηση:

21. Θέμα Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών



ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΛΦΩΝ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Του Ιωάννη Λυριτζή, Δημοτικού Συμβούλου


Λάβαμε επιστολή πρόσκληση από τους διοργανωτές του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Φωταύγειας στην Αρχαιολογία και τον Δρα Chris Burbridge του Πολυτεχνείου Λισσαβώνας, Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Πυρηνικής Φυσικής, όπως συμμετάσχουμε εγώ και ο κ. Δήμαρχος στις εργασίες του 2ου αυτού Συνεδρίου (5-7 Σεπτ) που αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας που έγινε στους Δελφούς 2009 με χορηγία της Νομαρχίας Φωκίδας για τους δυο λόγους:

1) διότι η πρωτοβουλία έγινε στους Δελφούς και ως θεμελιωτές αυτής της παγκόσμιας συνεδριακής δραστηριότητας σε εξειδικευμένα θέματα χρονολόγησης και ανάλυσης αρχαιολογικών υλικών με την Φωταύγεια ανά 2ετια σε διάφορα μέρη του Κόσμου, θεωρείται τιμή τους να παρευρισκόμαστε εκεί ώστε να ενισχύσουμε την πρωτοβουλία αυτή αφού παρουσιάζονται και πρώτα αποτελέσματα προϊστορικής κατοίκησης στον Παρνασσό στους Δελφούς, και κυρίως,

2) να διερευνηθεί η σύσφιξη των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σχέσεων μεταξύ του Δήμου Δελφών και του Δήμου Λισσαβώνας. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν πολλά ελληνικά ευρήματα στην Πορτογαλία από ελληνικές αποικίες και εκθέτονται στο Μουσείο Λισσαβώνας (π.χ. στην Εμπορα= Εμπόριον, όπως το Εμπόριον της Ισπανίας) και θα ήταν πολύ ωφέλιμο να αναπτύξουμε σχέσεις και επαφές με την Λισσαβώνα, αλλά και άλλους σύνεδρους από όλο τον κόσμο, στα πλαίσια και της εξωστρέφειας που επιχειρεί ο Δήμος μας και με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Στρατηγικής & Πολιτιστικού Σχεδιασμού και να χορηγήσουμε υλικό διαφήμισης του Δήμου Δελφών και πρόσκληση για διεθνή συνέδρια και σε άλλους τομείς.

Γι αυτό ζητούμε να εγκριθεί: α) η άνω μετακίνησή μας  και β) το ποσό των χιλίων εξακοσίων (1.600,00) ευρώ ως δαπάνη (ΚΑ …………) της μετάβασης μας εκεί.

Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. ΑΦΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΟ 2009 ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΤΟΝ Κο Λυριτζή και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ?
    ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥ λΥΡΙΤΖΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΥΡΙΤΖΗΣ ?
    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΟΣ ΛΥΡΙΤΖΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ?
    ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Η ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΟΥ ΛΥΡΙΤΖΗ ? ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΕΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Η ΤΕΛΩΣ ΠΑΝΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή