Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1821 Ο ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο Ε'


"Ποιός είδε τέτοια συννεφιά, ποιός είδε τέτοια αντάρα, που τούτ΄ το χρόνο πλάκωσαν σ΄ Ανατολή και Δύση; Τον Πατριάρχη κρέμασαν, τον Άγιο τον Γρηγόρη, σαν νάτανε κατάδικος στης εκκλησιάς τη πόρτα. Εκεί που ελειτούργαε κι ευλόγαε το Γένος, πλακώνουν οι Γενίτσαροι, κ΄ οι Οβρηοί αντάμα. "-Κόπιασ΄ αφέντη Δέσποτα και διάβασ΄ τα φιρμάνια, που λεν να σε κρεμάσουνε στης εκκλησιάς τη πόρτα, δεν σ΄ άρεσε να κάθεσαι στο θρόνο θρονιασμένος, μα θέλησες Ρωμαίικο τη Πόλη να τη φκιάσης". 
Σύντομο ιστορικό των δραματικών γεγονότων:

Την ημέρα του Πάσχα, πηγαίνοντας να ιερουργήσει είπε στους Αρχιερείς και Πρεσβυτέρους: «ίωμεν επί το θυσιαστήριον». Η πασχαλιάτικη Θ. Λειτουργία τελείωσε και στις 10 το πρωί - ήταν 10 Απριλίου 1821 - συνελήφθη από τους Τούρκους. Οι δήμιοι τον οδήγησαν με μικρό καράβι στις φυλακές, όπου τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια ... Μάλιστα τον πίεζαν να δεχθεί τον εξισλαμισμό του για να ... σωθεί! Ο Γρηγόριος τους απάντησε κατηγορηματικά: «εις μάτην κοπιάζετε. Ο Πατριάρχης των Χριστιανών, Χριστιανός εγεννήθη, Χριστιανός θα αποθάνει». 
Τις ώρες του βασανισμού του οι Τούρκοι με φιρμάνι ανάγγειλαν ψευδώς ότι ήταν εξόριστος στην Χαλκηδόνα και πίεσαν για άμεση εκλογή νέου Πατριάρχη εκ των παρόντων αρχιερέων. Όταν ο Πισιδείας Ευγένιος επευφημήθηκε στο ναό, τότε οι δήμιοι έβγαλαν τον πατριάρχη από την φυλακή. Ο Κεράτιος κόλπος γέμισε πλοία. Στην αποβάθρα του Φαναρίου ο Γρηγόριος έκλινε τον αυχένα για την αποκεφάλιση προσευχόμενος, αλλά οι δήμιοι (2.00 μ.μ.) με λακτίσματα και ύβρεις τον οδήγησαν υποβασταζόμενο στην πύλη του Πατριαρχείου ... 
Εκεί η φρίκη κατέλαβε τον λαό. Ο δήμιος κατανάλωσε μια ώρα για την κατασκευή της αγχόνης και τον απαγχόνισαν με αλαλαγμούς Τούρκων και Ιουδαίων και στεναγμούς και δάκρυα των Ρωμιών...  
Τρεις ολόκληρες ημέρες το άγιο Λείψανο του Πατριάρχη αιωρούταν, φέρνοντας στο στήθος του το διάταγμα της εις θάνατον καταδίκης του. Στο διάταγμα αυτό καμία βάσιμη κατηγορία δεν γράφτηκε, απλά η Πύλη θεωρούσε ότι είχε ενδείξεις για την «προδοσία»... Ο Πατριάρχης Ευγένιος μάταια προσπάθησε να εξαγοράσει το άγιο λείψανο και να το θάψει. 
Στις 13 Απριλίου όμως 20-μελής αντιπροσωπεία Εβραίων το αγόρασε με 800 γρόσια και το παρέδωσε στον Εβραϊκό όχλο... Η σατανική πομπή έφτασε μέχρι τον Κεράτιο κόλπο, όπου προσδέσανε πολλούς λίθους μέχρι να το βυθίσουν!!! Παρά την πρόθεσή τους όμως, ο Ρωμιός πλοίαρχος Μαρίνος Σκλάβος από την Κεφαλονιά με το πλοίο «ο άγιος Νικόλαος» υπό Ρωσική σημαία, στο Γαλατά αναγνώρισε το λείψανο που δεν... βυθιζόταν και το πήγε στην Οδησσό, όπου και ετάφη μεγαλοπρεπώς. Επικήδειο εκφώνησε ο γνωστός αρχιμ. Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ οικονόμων.
Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση καταδίκης - όπου δίδεται και η κατάλληλη απάντηση σε όσους γραικύλους χριστιανομάχους κατηγορούν τον Πατριάρχη για τον "αφορισμό" της Επανάστασης - καθώς και την διαθήκη του νεομάρτυρα, εδώ.
Όπως διαπιστώνουμε, πρωταγωνιστικό ρόλο στον απαγχονισμό του Γρηγορίου του Ε' έπαιξαν, εκτός από τους Τούρκους και οι θεοκτόνοι Εβραίοι!
Οι δύο παραπάνω, είναι οι μεγάλοι ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ  εχθροί του Ελληνισμού και το έχουν αποδείξει πολλές φορές!
Έτσι λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίζονται ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, για να μην πάει χαμένη η ηρωική θυσία του ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε'! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου